Vergelijk hier uw autoverzekering

Tips om uw auto winterklaar te maken

De winter brengt kou met zich mee en dat maakt autorijden vaak lastig. Een koude motor, vastgevroren onderdelen en pekel op de auto. Dit zijn problemen die iedere automobilist tegenkomt in de winter, inclusief de beste oplossingen.

"Help, mijn autodeur is vastgevroren!"

Maak de rubbers van de portieren goed schoon en smeer ze in met zuurvrije vaseline. Zo voorkomt u het vastvriezen van uw autodeuren. U kunt ook talkpoeder of siliconenspray gebruiken. Is uw portier toch dichtgevroren? Duw de deur nog even extra dicht zodat het ijs breekt.

"Er zit een dikke laag ijs op mijn ruiten."

Ga nooit rijden als uw autoruiten nog zijn bevroren. Dit maakt uw zicht te beperkt, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Zorg ervoor dat u altijd een ijskrabber in de auto heeft of maak met ontdooispray uw ruiten ijsvrij.

"Het is winter en mijn auto start niet"

Grote kans dat het aan uw accu ligt, deze heeft het in de winter namelijk extra zwaar. Een accu werkt door de kou maar voor tweederde als de temperatuur onder nul zakt. Zorg daarom dat u met een goed onderhouden accu op pad gaat. Twijfelt u? Laat de accu even nakijken. Is uw accu tussen de 4 en 6 jaar oud? Neem dan voor de zekerheid een extra accu en startkabels mee.

"Hoe maak ik mijn auto het makkelijkst ijsvrij?"

Bevroren autoruiten moeten altijd eerst schoongemaakt worden voordat u gaat rijden. Dit kost vaak even tijd. Een emmer warm water lijkt een makkelijke oplossing, maar voor u het weet barst de ruit. Laat ook niet de ruitenwissers het werk doen en gebruik geen andere scherpe voorwerpen dan een (plastic) ijskrabber.

"Help mijn ruitenwissers zitten vastgevroren"

Bevroren ruiten kunnen ervoor zorgen dat de ruitenwissers aan het raam vast vriezen. Om schade aan uw ruitenwissers te voorkomen, is het verstandig om deze omhoog te zetten wanneer uw auto geparkeerd staat. Komen ze niet los? Gebruik dan uw ijskrabber om ze voorzichtig los te krijgen van de ruit.

"Mijn handrem is bevroren en komt niet meer los"

Door vorst kan de handrem van uw auto vastvriezen. Zet uw auto met vriestemperaturen daarom niet op de handrem, maar in de eerste versnelling of zijn achteruit. Is uw handrem toch vastgevroren? Probeer de handrem dan eerst nog strakker aan te trekken om het ijs te breken. Lukt dat niet, dan kunt u ook de motor van de auto een tijdje laten draaien.

"Moet ik wel of geen winterbanden aanschaffen?"

Bij zeven graden of kouder is het verstandig om uw banden te verwisselen voor winterbanden. Hiermee heeft u meer grip op de weg en uw remweg is twee keer zo kort. Winterbanden hebben namelijk een dieper profiel dan gewone banden. Kiest u er voor om geen winterbanden aan te schaffen, zorg er dan voor dat het profiel van uw zomerbanden diep genoeg is. Dat is wel zo veilig.

"Mijn voorruit is beslagen door de kou, wat nu?"

Ook al kan het nog zo koud zijn in de winter, het is aan te raden om uw airco toch aan te zetten. De airco haalt het vocht uit de auto zodat u minder last heeft van condens op de ramen. Heeft u geen airco? Zet de deuren voor het weggaan even open of doe het raam op een kier tijdens het rijden.

"Heel de auto zit onder het zout en de sneeuw."

Als de temperatuur rond het vriespunt ligt, wordt er veel gestrooid op de wegen. Tijdens het rijden wordt uw auto ook blootgesteld aan sneeuw en ijs. Pekel en sneeuw zijn niet goed voor uw auto, omdat ze de laklaag aantasten. Maak uw auto daarom regelmatig schoon in de wintermaanden.

Auto Banner Sneeuw

Naast het lezen over preventieve tips en de oplossingen is ook goed gereedschap het halve werk. In de winter is het verstandig om bepaalde hulpmiddelen in te slaan, zodat u problemen makkelijker de baas kunt zijn. 

Bereken uw premie

Slotontdooier

Niets is vervelender dan een dichtgevroren autoslot in de ochtend. Slotontdooier spray zorgt ervoor dat het slot binnen enkele minuten ontdooit. Bewaar slotontdooier altijd buiten de auto.

Warme deken

Voor wanneer u onderweg met pech komt te staan. We hopen natuurlijk dat u dit bespaard blijft, maar mocht het zover komen dan is een warme deken wel zo fijn tijdens het wachten op de pechhulpdienst.

Anti ijsdeken voor op de ruit

In de vroege morgen de sneeuw- en ijslaag van de autoruit krabben is natuurlijk niemands favoriete hobby. Een ijsdeken op de voorruit kan wonderen doen. U legt het deken na het rijden op de ruit en haalt het er voor de volgende rit gemakkelijk weer vanaf.

Leg (plastic) ijskrabbers in de auto

Kiest u niet voor het ijsdeken? Vergeet dan niet om, enkele, ijskrabbers in uw auto te leggen. Dan kunt altijd met goed zicht deelnemen aan het verkeer. Ook als het vriest en sneeuwt.

Veger om sneeuw van de auto te vegen

We raden aan om altijd de sneeuw van uw auto te vegen voor vertrek. Wist u dat het niet sneeuwvrij maken van uw achterruit, dak en verlichting u een boete kan opleveren van 240,- euro? Dat geld kunt u vast beter besteden, dus veeg de sneeuw er dan maar gewoon vanaf.

Een goedkope autoverzekering komt in de winter extra goed van pas. Bij ons vergelijkt u in een oogopslag de best autoverzekeringen voor de laagste prijs. Benieuwd naar het aanbod? 

Infographic winterklaar