Tips om uw auto winterklaar te maken

De winter brengt kou met zich mee wat vaak niet optimaal is voor uw auto. Een koude motor, vastgevroren onderdelen en dan bestaat ook nog de kans op glijden en slippen op de weg. Maar met een aantal tips kunt u uw auto winterklaar maken. Om u hier een handje bij te helpen hebben wij een aantal bruikbare wintertips voor u op een rij gezet. Zo kunt u zonder problemen de kou trotseren. Goed voor elkaar.

1. Maak uw auto regelmatig schoon

Als de temperaturen rond het vriespunt liggen wordt er veel gestrooid op de wegen. En tijdens het rijden wordt uw auto ook blootgesteld aan sneeuw en ijs. Pekel en sneeuw zijn niet goed voor uw auto, omdat ze de laklaag aantasten. Maak uw auto daarom regelmatig schoon in de wintermaanden.

2. Een goede autoverzekering

Door gladde wegen in de winter kunt u onverhoopt in een glijpartij terechtkomen. Een mogelijk gevolg is schade aan uw auto of erger. Het is dan ook verstandig om een goede autoverzekering te hebben. Bij UnitedConsumers kunt u een autoverzekering afsluiten die bij u past. Doe de Premie-Check om autoverzekeringen te vergelijken en sluit direct uw autoverzekering af.

Bereken uw premie

3. Voorkom vastgevroren deuren

Maak de rubbers van de portieren goed schoon en smeer ze in met zuurvrije vaseline. U kunt ook talkpoeder of siliconenspray gebruiken.
Is uw portier toch dichtgevroren? Duw de deur nog even extra dicht zodat het ijs breekt.

4. Rijd niet met bevroren ruiten

Ga nooit rijden als uw autoruiten nog zijn bevroren. Dit maakt uw zicht te beperkt, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Zorg ervoor dat u altijd een ijskrabber in de auto heeft of maak met ontdooispray uw ruiten ijsvrij.

5. IJs verwijderen: hoe het niet moet

Bevroren autoruiten moeten altijd eerst schoongemaakt worden voordat u gaat rijden. Dit kost vaak even tijd, maar is wel belangrijk voor een goed zicht. Gebruik nooit warm water om het ijs te verwijderen. Hierdoor kan uw ruit barsten. Laat ook niet de ruitenwissers het werk doen. Deze zijn niet bedoeld om ijs te verwijderen en zullen daarom vooral beschadigen. Gebruik geen andere scherpe voorwerpen dan een ijskrabber, om krassen op het raam te voorkomen.

6. Zet de ruitenwissers omhoog

Bevroren ruiten kunnen er voor zorgen dat de ruitenwissers aan het raam vast vriezen. Om schade aan uw ruitenwissers te voorkomen, is het verstandig om deze omhoog te zetten wanneer uw auto geparkeerd staat.

7. Zet de auto niet op de handrem

Door vorst kan de handrem van uw auto vast komen te zitten. Zet uw auto met vriestemperaturen daarom niet op de handrem maar in de eerste versnelling of zijn achteruit. Is uw handrem toch vastgevroren? Probeer dan eerst nog strakker aan de handrem te trekken om het ijs te breken. Soms schiet deze los. Lukt dat niet, dan kunt u ook de motor van de auto een tijdje laten draaien, zodat de auto warm wordt en het ijs smelt.

8. Rijd op winterbanden

Bij zeven graden of kouder is het verstandig om uw banden te verwisselen voor winterbanden. Hiermee heeft u betere grip op de weg en uw remweg is twee keer zo kort. Dat is wel zo veilig.

9. Gebruik de airco

Ook al kan het nog zo koud zijn in de winter, het is aan te raden om uw airco aan te zetten. De airco haalt het vocht uit de auto zodat u minder last heeft van condens op de ramen. Heeft u geen airco? Zet de deuren voor het weg gaan even open of doe het raam op een kier tijdens het rijden.

10. Handige winterspullen

  • Slotontdooier. Tip: bewaar de slotontdooier altijd buiten de auto.
  • Warme deken voor als u onderweg met pech komt te staan.
  • IJsdeken voor op de ruiten, zodat u niet hoeft te krabben.
  • Leg meerdere (plastic) ijskrabbers  in de auto.
  • Veger om sneeuw van de auto te vegen.