De prijs van een autoverzekering berekenen is iets wat u regelmatig zou moeten doen. Verzekeraars hanteren namelijk verschillende tarieven, afhankelijk van vele factoren. Overstappen is relatief eenvoudig en kan soms tientallen euro’s per jaar schelen. Daarom is het vergelijken van autoverzekeringen belangrijk. Maar hoe kunt u de autoverzekering berekenen? En kunt u de autoverzekering berekenen zonder kenteken?
Een verzekeraar berekent de premie van een autoverzekering aan de hand van verschillende factoren. Samen geven die factoren een goed beeld van uw schaderisico en de bijbehorende kosten. Enkele van de gegevens die nodig zijn om uw autoverzekering te berekenen zijn:
Sommige verzekeraars vragen ook of uw auto doorgaans op straat geparkeerd staat of op uw eigen terrein. Uiteraard weegt uw keuze voor het soort dekking (WA, WA + Beperkt Casco of WA + Casco) ook mee in de berekening. Wilt u meer weten over de opbouw van uw premie?
U vraagt zich misschien af hoe een autoverzekering berekend wordt. Daarom geven wij graag een voorbeeld van hoe een autoverzekering berekening eruit ziet:
Heeft u een auto op het oog die nog geen (Nederlands) kenteken heeft, of vergat u het kenteken te noteren, dan is een autoverzekering berekenen nog steeds mogelijk. Gebruik hiervoor niet onze online tool, maar neem contact op met onze klantenservice voor een persoonlijke berekening van uw autoverzekering. Let op! De berekening die u maakt is slechts een indicatie. Wat u werkelijk betaalt, weet u zodra het kenteken bekend is.
Welke autoverzekering het beste voor u is, is afhankelijk van verschillende factoren. U wilt sowieso een eerlijke prijs voor uw autoverzekering betalen. Daarom is het belangrijk om autoverzekeringen te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de premie, want een goedkope autoverzekering kan bij schade juist erg duur uitpakken. Andere belangrijke punten zijn:
Welke schades zijn gedekt? Is vandalisme, joyriding of diefstal gedekt? Vergoedt de verzekering een vervangende auto wanneer uw wagen reparatie behoeft? U wilt natuurlijk een goede dekking voor een goede prijs.
Het gedeelte van de schade dat u zelf dient te betalen, is het eigen risico. Hoe hoger dit is, des te meer u kwijt bent bij een reparatie. Een lage premie gaat vaak hand in hand met een hoog eigen risico.
Een ruimere dekking of hogere vergoedingen krijgt u met aanvullende verzekeringen. Denk hierbij aan een rechtsbijstandverzekering, een no-claimbeschermer of een inzittendenverzekering. Vergelijk de dekkingen en prijzen om een afweging te maken.
Let wel op dat niet elke verzekeringsmaatschappij alle aanvullende verzekeringen aanbiedt. Wilt u graag weten wat de beste autoverzekering voor u is? Dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice voor een persoonlijk adviesgesprek.
Heeft u een aantal schadevrije jaren opgebouwd, dan wordt u hiervoor beloond met een premiekorting. Hoe hoog die no-claimkorting is, verschilt per maatschappij. Wat u meeneemt zijn uw schadevrije jaren. De verzekeraar berekent aan de hand van deze schadevrije jaren uw maandelijkse premie.
Op het eerste oog lijken de brandstof en de autoverzekering de grootste kosten van een auto. Maar in feite vormen ze maar een deel ervan. Probeer bij aanschaf of bij het wisselen van auto de totale kosten eens op een rij te zetten:
Daarnaast kunt u ook besparen op het claimen van een schade. Mogelijk levert u uw schadevrije jaren in en bent u op de lange termijn juist meer geld kwijt. Het kan dus verstandig zijn om een schade zelf te vergoeden om zo uiteindelijk juist meer geld te besparen, bijvoorbeeld bij een kleine schade. Meer schadevrije jaren betekent immers een lagere premie!