ChipWise en uw privacy

De ChipWise stekker verzamelt informatie over uw rijgedrag. Op basis van uw rijgedrag wordt een maandelijkse score toegekend. Is uw maandelijkse score voldoende tot goed? Dan ontvangt u een korting op uw premie en dus een goedkope autoverzekering. Interessant idee, maar hoe zit het met uw privacy? Wat wordt er met uw opgeslagen gegevens gedaan?

MobielChipWise kan vergeleken worden met uw mobiele telefoon. Deze zendt informatie uit, zodat gegevens over waar en wanneer u ergens bent geweest te achterhalen zijn. De ChipWise meet en verzamelt uw rijgedrag. Met welke snelheid u heeft gereden, hoe hard u remt en optrekt, het toerental en veranderingen in snelheden. Op basis van deze gegevens wordt bepaald wat uw maandscore is. Ofwel, hoe hoog de korting is op uw maandelijkse premie.

Persoonlijke gegevensEr wordt te alle tijden vertrouwelijk omgegaan met uw gegevens. Uw rijgegevens worden voornamelijk gebruikt om uw maandscores te bepalen. Deze worden niet aan derden verstrekt en zijn en blijven daarom van u. Na twee maanden heeft u de mogelijkheid om de verzamelde gegevens te wissen. Dit doet u met de wis-knop via uw persoonlijke dashboard. Wist u de gegevens niet zelf, dan worden uw gegevens na zeven jaar automatisch verwijderd door de verzekeraar.

De verzekeraar bewaart uw gegevens (tijdelijk) in een dossier als deze van belang zijn wanneer u bijvoorbeeld een schadeclaim heeft ingediend. Deze gegevens worden echter niet tegen u gebruikt en mogen ook niet worden afgegeven voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek. Wel gebruikt de verzekeraar de totaal verzamelde data voor statistische analyse. Dit is bedoeld om het product te verbeteren, de premie waar mogelijk aan te passen en het berekenen van de maandscores nauwkeuriger te maken.

StoringenIndien er storingen zijn in het systeem moeten medewerkers van de helpdesk van Voogd & Voogd uw gegevens checken en analyseren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er ruis is tussen de ChipWise stekker en de server waar de data naartoe gestuurd wordt. Ook wanneer er twijfels zijn over de juistheid van de rijscore moeten uw gegevens gecontroleerd worden. Het kan voorkomen dat door storing aan het einde van de maand een deel van uw gegevens missen. Hierdoor kan er geen juiste maandscore berekend worden. In dat geval krijgt u automatisch de score oranje toegekend: u krijgt 10 procent korting op uw premie.

Lees ook
Hoe werkt de ChipWise?
Uw ChipWise dashboard
Korting verdienen met ChipWise
Hoe installeert u de ChipWise stekker?
ChipWise Autoverzekering van UnitedConsumers
ChipWise: de stekker waarmee veilig rijden wordt beloond