Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Autoverzekering opzeggen

Een autoverzekering opzeggen kan doorgaans een jaar na het afsluiten van uw autoverzekering. Houd dan wel rekening met een opzegtermijn van één maand. Sommige verzekeraars hanteren geen opzegtermijn. Het opzeggen van de verzekering doet u met een opzegbrief.

Autoverzekering opzeggen

Opzegtermijn autoverzekering

Wanneer u een autoverzekering gaat afsluiten, verzekert u uw auto voor een periode van één jaar. Na dat jaar kunt u de autoverzekering verlengen of opzeggen. Als u tevreden bent over uw autoverzekering, hoeft u niets te doen. De verzekering wordt dan automatisch verlengd. Wilt u uw autoverzekering opzeggen, dan kan dat bij de meeste verzekeraars na het eerste jaar met een opzegtermijn van één maand.

Autoverzekering maandelijks opzegbaar

Verzekeraars hanteren verschillende regels als het gaat om het opzeggen van een autoverzekering. Bij enkele verzekeraars kunt u al na een maand opzeggen. Bij de meeste verzekeraars geldt de regel dat u een volledig jaar verzekerd dient te zijn, voordat u - met een opzegtermijn van een maand - kunt opzeggen.

Raadpleeg uw polis voor informatie hierover, of neem telefonisch contact op met uw autoverzekeraar. Bij sommige verzekeraars kunt u uw autoverzekering ook telefonisch opzeggen.

Autoverzekering dagelijks opzegbaar

Wanneer u een autoverzekering afsluit, krijgt u een zogeheten polisbedenktijd. Dit is een periode van 14 dagen waarin u dagelijks uw autoverzekering kunt opzeggen, mocht u van gedachten veranderen. Zegt u op, dan hoeft u niets te betalen, maar bent u evenmin verzekerd geweest.

De autoverzekering op elke willekeurige dag stopzetten kan bij de meeste autoverzekeraars na één jaar. Wel dient u hierbij rekening te houden met een opzegtermijn van één maand. Een verzekering opzeggen op 1 januari betekent dus dat de polis tot 1 februari doorloopt. Voor complete duidelijkheid hierover belt u naar uw verzekeraar. Let op: er bestaan verzekeraars die geen opzegtermijn kennen. Hier zijn er nog maar weinig van, maar de trend is dat steeds meer verzekeraars dat voorbeeld volgen.

Auto verkocht verzekering opzeggen

Van de ene op de andere dag uw autoverzekering stopzetten kan ook wanneer u uw auto verkoopt; dan is er immers niets meer te verzekeren. Wel zal de verzekeraar om een bewijs vragen dat de auto niet meer in uw bezit is. Dit vrijwaringsbewijs krijgt u van de dealer waaraan u uw auto verkoopt. In het geval van een particuliere verkoop regelt u dit document bij het postkantoor.

Koopt u na de verkoop van uw auto een andere auto? Dan kunt u ervoor kiezen om de autoverzekering over te zetten naar uw nieuwe auto. Let wel op dat een autoverzekering omzetten vaak niet de voordeligste oplossing is; het moet wel een heel groot toeval zijn als dezelfde polis ook de goedkoopste en de beste is voor een auto van een ander merk, model en bouwjaar.

Andere redenen waarbij dagelijks opzeggen mogelijk is, zijn diefstal van de auto en als uw auto total loss wordt verklaard.

Autoverzekering opzeggen bij premieverhoging

Het is mogelijk dat een verzekeraar tijdens de looptijd van de verzekering de premie verhoogt. Hier dient de verzekeraar u tijdig over te informeren, al hanteert het Verbond van Verzekeraars geen regel over de termijn. Na zo'n nadelige poliswijziging mag u direct opzeggen, mits u dit binnen 30 dagen na het bericht hierover doet.

Opzegkosten autoverzekering opzeggen

Tussentijds opzeggen in het eerste verzekeringsjaar kan u beëindigingkosten opleveren. Deze kosten staan vaak niet in de polisvoorwaarden vermeld en kunnen tot zo'n € 25,- oplopen. De autoverzekeraar verrekent die met eventuele premieteruggave.

Autoverzekering opzeggen voorbeeldbrief

Het opzeggen van uw autoverzekering dient u (nog) zelf te doen. Soms kan dit telefonisch, maar vaker vraagt de verzekeraar om een opzegbrief. Hierin zet u:

  • de datum
  • uw NAW-gegevens
  • uw polisnummer
  • datum opzegging verzekering
  • uw handtekening

UnitedConsumers bespaart u het werk. Vult u uw gegevens in bovenstaand formulier in, dan kunt u uw gepersonaliseerde opzegbrief direct downloaden.

Autoverzekering schorsen als alternatief

In plaats van uw autoverzekering opzeggen, kunt u hem ook tijdelijk opschorten. Een autoverzekering schorsen is een goede oplossing als de auto een langdurige reparatie ondergaat of total loss is verklaard en u nog op zoek bent naar een volgende auto.

Terug naar boven