Verstoppertje spelen verzekeraars voorbij

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 21 januari 2014

Het aantal schadevrije jaren moet vanaf 1 januari 2014 verplicht vermeld worden op de autoverzekeringspolis. Consumenten kunnen daardoor eindelijk beter autoverzekeringen vergelijken. Door het verplicht jaarlijks vermelden van schadevrije jaren wordt de verzekeringsmarkt transparanter, in het voordeel van de consument.

Het aantal schadevrije jaren is van invloed op de autopremie. Bij het vergelijken van autoverzekeringen wordt er dan ook vaak naar gevraagd. Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers: "Vroeger was het altijd een heel gedoe om het juiste aantal schadevrije jaren te achterhalen, nu vind je ze keurig op je polis. Onjuiste vergelijkingen op basis van verkeerde inschattingen behoren nu tot het verleden."

Inschatten schadevrije jaren niet meer nodig

Veel automobilisten weten niet precies hoeveel jaren zij al schadevrij rijden. Bij het vergelijken van autoverzekeringen wordt daarom vaak een schatting gemaakt. Een jaar meer of minder schadevrij kan veel betekenen voor de premie waardoor er een onjuiste vergelijking ontstaat. Een goedkope autoverzekering kan met het juiste aantal schadevrije jaren ineens duurder uitvallen. Autoverzekeraars zijn vanaf nu verplicht om jaarlijks het actuele aantal schadevrije jaren op de verzekeringspolis, de jaarlijkse nota of het bewijs van premiebetaling te vermelden. Correcte gegevens zijn daardoor altijd voorhanden

Autoverzekeraars niet altijd informatief

De schadevrije jaren per verzekerde staan geregistreerd in een centrale database, RoyData, maar worden pas bijgewerkt wanneer de verzekerde de polis opzegt. Alleen de huidige verzekeraar kan zo een actueel beeld van het aantal schadevrije jaren geven. Daar komt bij dat autoverzekeraars moeten betalen om de gegevens op te vragen. "Verzekeraars zijn niet gek en weten ook dat wanneer iemand zijn schadevrije jaren opvraagt, hij een overstap overweegt. Je kunt dus wel nagaan dat ze niet zo scheutig waren met het verstrekken van deze gegevens," aldus Van Selms. "Door de nieuwe regeling kunnen verzekeraars geen verstoppertje meer spelen en krijgt de consument eerlijke informatie."

Meer overstappers verwacht

De verwachting is dat meer consumenten in 2014 van autoverzekering zullen wisselen, nu de schadevrije jaren beter gecommuniceerd worden. Van Selms: "Vergelijken wordt veel transparanter en dus gemakkelijker. Een positieve ontwikkeling voor de consument."