Zachte winter halveert aantal autoschades

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 3 april 2015

Het aantal autoschades in de wintermaanden daalt al een aantal jaren fors. Dit blijkt uit de schadecijfers van het consumentencollectief UnitedConsumers. De dalende cijfers kunnen verschillende oorzaken hebben. Auto's worden uitgerust met allerlei hulpmiddelen om het de automobilist gemakkelijker te maken. ABS, ESP, Break Assist en parkeerdetectoren zijn niet meer weg te denken uit de moderne auto. Naast deze technologische ontwikkeling speelt het weer een rol. Sinds 2010 zijn de winters niet meer streng te noemen. Er is amper nog sprake van stevige vorst of dikke mist. Dit heeft een positief effect op het aantal schademeldingen.

Een daling van ruim 30%

Paul van Selms van UnitedConsumers: "We zien een dalende trend sinds 2010. We hebben gekeken naar onze schadecijfers en schadeoorzaken die te maken kunnen hebben met het weer. Als we februari 2015 vergelijken met februari 2014, is het aantal schades met ruim 30% gedaald". En vergeleken met 2010 zelfs met 50%.

Decembermaand laat flinke piek zien

Uitzondering in deze daling is de decembermaand van 2014. Deze bijzonder zachte wintermaand laat een opmerkelijke piek zien. Het lijkt een raadsel, maar Van Selms heeft hier wel een antwoord op: "Steeds meer automobilisten laten hun zomerbanden vervangen door winterbanden op het moment dat het weer omslaat. Dat is natuurlijk een goed initiatief, want winterbanden hebben meer grip op gladde wegen door vorst. Wat veel mensen echter niet weten, is dat winterbanden juist een langere remweg hebben op een droog wegdek. Dat zou een oorzaak kunnen zijn van de schadepiek van de afgelopen warme december.

UnitedConsumers autoverzekeringen

U kunt extra besparen op uw autoverzekering. Met een autoverzekering van UnitedConsumers bent u altijd goed en voordelig verzekerd. U vergelijkt en kiest de goedkoopste verzekering en wij geven u nog eens 5% extra korting op uw premie.

 Bron grafiek: KNMI