Bouwjaar auto richtlijn voor autoverzekering

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 31 mei 2016

Wie in het bezit is van een auto, is in Nederland verplicht om een autoverzekering af te sluiten. U heeft daarin drie verschillende keuzes: een WA verzekering, een WA + beperkt casco of een WA + casco, ook wel All Risk verzekering genoemd. Wat zijn de verschillen en welke verzekering past het beste bij uw situatie? Vragen die vaak omhoog komen bij het afsluiten van een autoverzekering. UnitedConsumers ontwikkelde een handig overzicht, zodat u zelf in een oogopslag ziet welke autoverzekering voor u geschikt is.

Type autoverzekering

Bij het kiezen van een autoverzekering spelen een aantal factoren een belangrijke rol. Het type auto en, vaak nog belangrijker, het bouwjaar van de auto en de waarde die daaraan vast hangt. Een auto uit 2016 is natuurlijk meer waard dan eenzelfde auto uit het jaar 2005. Het type autoverzekering dat u kiest is hier goed op aan te passen.

All Risk

Een All Risk verzekering is de duurste variant van de drie, omdat bijna alle risico's zijn gedekt. Niet alleen schade aan anderen, maar ook vrijwel alle schade aan uw eigen auto wordt gedekt. Voor een auto niet ouder dan vijf jaar, is de All Risk verzekering vaak een verstandige keuze.

WA + beperkt casco

Heeft u een auto van vijf tot tien jaar oud, dan is een WA + beperkt casco een goede keuze. Deze verzekering biedt niet alleen dekking voor de schade aan anderen. Ook schade aan uw eigen auto door bijvoorbeeld diefstal, ruitschade of een aanrijding met loslopende dieren wordt vergoed. Schade die u zelf heeft veroorzaakt aan uw auto wordt niet vergoed met deze verzekering.

WA

De Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering vergoedt alleen schade die u bij anderen veroorzaakt. Deze autoverzekering heeft de goedkoopste premie en wordt vaak afgesloten voor auto's die ouder zijn dan tien jaar. De gemiddelde waarde van de auto weegt namelijk niet op tegen een hogere premie.

Dekkingkeuze

Heeft u een lening afgesloten voor de aanschaf van uw auto? In dat geval is het advies om uw auto All Risk te verzekeren. Dit kunt u eventueel uitbreiden met een nieuwwaarde regeling of een aanschafwaarde garantie. Uw financiële afhankelijkheid is van belang in de dekkingkeuze. Kunt u niet zonder auto en kunt u het verlies van uw auto niet veroorloven? Ook dan is de keuze voor een All Risk verzekering verstandig. Bij twijfel over de dekkingkeuze is het premieverschil vaak doorslaggevend.

Autoverzekering afsluiten

Om snel en gemakkelijk te zien welke autoverzekering bij uw auto past, heeft UnitedConsumers onderstaand overzicht gemaakt. Bekijk het bouwjaar van uw auto en zie meteen of u het beste voor een WA, WA + beperkt casco of een All Risk verzekering kunt gaan.

Controleer eenvoudig zelf de ideale dekking van uw autoverzekering

Bent u op zoek naar een goedkope autoverzekering? Doe de Premie-Check van UnitedConsumers. Vergelijk meer dan 100 autoverzekeringen met elkaar om voor u de voordeligste verzekering te vinden. U verdient meer.