Aantal schadeclaims fors toegenomen

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 5 november 2016

Het aantal schadeclaims bij een auto ongeluk is met 8 procent toegenomen. Dit is een forse stijging, waardoor er meer druk ligt bij verzekeraars. Een autoverzekeraar die ondanks deze drukte, schadeclaims toch snel en goed kan afhandelen, wordt hierdoor nog belangrijker.

Meer auto ongelukken

In 2014 zijn er 462.000 particuliere schadeclaims ingediend bij autoverzekeraars. Dit is in 2015 met 8 procent gestegen naar 502.000 schadeclaims. Dat zijn bijna 110 auto ongelukken meer per dag. Er wordt vermoed dat de smartphone één van de belangrijkste redenen is van deze stijging. Echter zijn daar geen bewijzen voor volgens het Verbond van Verzekeraars.

Een verouderde infrastructuur speelt volgens het Verbond van Verzekeraars een grote rol bij de stijging in het aantal auto ongelukken. Vooral in 30-kilometerzones gebeuren nog steeds te veel ongelukken, omdat de infrastructuur daar vaak niet is aangepast op de huidige situatie. Het verbond pleit daarom voor het Deltaplan, waarbij een volgend kabinet meer financiële middelen inzet voor veiliger verkeer. Een verbeterde infrastructuur, ook in zones buiten de snelwegen en provinciale wegen, kan het aantal schadeclaims verminderen.

De verminderde handhaving van politie in het verkeer is volgens het Verbond van Verzekeraars een andere reden voor het toenemen van het aantal auto ongelukken. Er is gekozen voor een mindere inzet van politie handhaving in het verkeer, waardoor politie ook minder zichtbaar is. Volgens het verbond heeft dat een nadelig effect op het aantal auto ongelukken.

Goede schadeclaim afhandeling steeds belangrijker

Door de stijging in het aantal auto ongelukken, komt er extra druk bij verzekeraars. Verzekeraars pleiten daarom voor een Deltaplan, maar dat plan lijkt nog ver weg. Tot die tijd krijgen verzekeraars het steeds drukker. De service en kwaliteit van een autoverzekeraar wordt des te belangrijker. Factoren als het eenvoudig kunnen indienen van een schadeclaim en de snelheid van de afwikkeling van een schadeclaim, spelen een steeds grotere rol bij het kiezen van een autoverzekeraar.