Jonge automobilist onbewust van gevolgen schadeclaim

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 21 juni 2018

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker op het moment dat u in de auto stapt en er zomaar iets mis gaat tijdens het rijden. Uit onderzoek van Q&A Insights & Consultancy blijkt dat ruim 93% van de jongeren geen idee heeft wat de impact van een schadeclaim is voor hun autoverzekering.

De gevolgen van de schadeclaim

Van de ondervraagde jongeren van tussen de 18 tot 24 jaar dacht meer dan een kwart dat tijdens een ongeluk schade aan de eigen auto ook gedekt was via hun WA-verzekering. Een op de drie jonge bestuurders had geen enkel idee wat voor impact de schadeclaim op hun premie had. Daarnaast had tien procent geen enkel idee wat er precies verzekerd was.

Één claim, grote impact

Autoverzekeraars staan niet altijd te springen om klanten met een negatief schadeverleden, dus de premie kan na één schadeclaim al flink oplopen. Door goed te kijken naar de financiële gevolgen van een schadeclaim kunt u goed inschatten of het wellicht rendabeler is om bijvoorbeeld lakschade zelf te betalen.

Iedereen evenveel premie

Twee derde van de ondervraagden vindt dat een premie niet afhankelijk mag zijn van het rijgedrag van andere jonge bestuurders. Zo oppert 30% van de jonge bestuurders dat de premie voor iedereen gelijk moet zijn, zodat ervaren bestuurders meebetalen aan het risico van jongeren met minder ervaring.