Waar in Noord-Brabant kunt u makkelijk uw auto parkeren?

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 16 juli 2018

Een dagje weg met de auto? Bespaar tijd en geld en bezoek een van de middelgrote steden van Noord-Brabant. Uit ons onderzoek naar parkeervoorzieningen in de acht grootste steden van Brabant blijkt dat u in middelgrote steden de auto een stuk makkelijker en goedkoper kwijt kunt.

Oss best bereik- en betaalbaar

Het goedkoopst kunt u de auto parkeren in het centrum van Oss. De prijzen liggen daar overal op € 1,50 per uur. Tel daar het grote aantal parkeerterreinen bij op en Oss mag zich de meest parkeervriendelijke stad noemen. Eindhoven staat op nummer één als het gaat om het aantal parkeervoorzieningen. De stad heeft 15 parkeergarages en 21 parkeerterreinen in en rond het centrum, maar daar betaalt u vaak de hoofdprijs voor. 

 

* Klik op de plusjes in de kaart voor alle informatie over parkeren in de betreffende stad

Naast het aantal parkeergarages en terreinen is ook straatparkeren een belangrijk punt binnen het onderzoek. Hoe groter de stad, hoe lastiger het is om de auto langs de kant van de weg te parkeren. Door tijdslimieten en dure dagkaarten wordt straatparkeren in het centrum meestal ontmoedigd. De grote steden hebben daarnaast ook de grootste gebieden met een parkeerverbod.

In Eindhoven, Breda en ’s-Hertogenbosch zijn de parkeervoorzieningen het duurst. In deze steden is het makkelijk en goedkoper om gebruik te maken van een transferium of P&R buiten het centrum. In steden met een oud stadcentrum als Breda en Den Bosch is dit sowieso een goed idee, omdat het centrum minder parkeervriendelijk is door de infrastructuur.

Stad 

Aantal garages

Aantal Terreinen

Gemiddelde kosten Garage

Gemiddelde kosten Parkeerterrein

Eindhoven 15 21 2,27 euro 2,11 euro
Tilburg 7 8 1,97 euro 1,62 euro
Breda 6 6 2,25 euro 2,10 euro
's Hertogenbosch 9 3 2,34 euro 1,90 euro
Helmond 4 17 2,05 euro 1,61 euro
Oss 2 12 2,50 euro (max. dagtarief) 2,50 euro (max. dagtarief)
Roosendaal 5 1 1,80 euro 1,35 euro
Bergen op Zoom 2 9 1,80 euro 1,50 euro

 

Middelgrote stad compact en toegankelijk

Maakt het bezoekers eigenlijk uit wat ze kwijt zijn aan parkeergeld? Bij hoge parkeerkosten zoeken dagjesmensen inderdaad een alternatief vervoersmiddel of een manier om de auto goedkoper te parkeren. Uit onderzoek blijkt dat goede parkeervoorzieningen geen directe aantrekkingskracht hebben. De soort winkels, reistijd en sfeer zijn de belangrijkste reden om een bepaalde stad te bezoeken.

Naast de goedkopere parkeergelegenheid in middelgrote steden kunt u daar ook heel goed winkelen. De oude binnensteden van Bergen op Zoom en Roosendaal, maar ook het moderne Boxtel, Oss en Helmond hebben veel winkelketens die ook in de grote steden te vinden zijn. Zo bespaart u niet alleen tijd en parkeerkosten, maar ziet u ook eens een ander stuk van de provincie.