Quarantainetijd: vergeet de auto niet

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 20 januari 2021

De auto staat de komende tijd veel vaker stil voor de deur. Even geen ritjes meer naar het werk, familie of vrienden. Het heeft grote voordelen: minder files, het is goed voor het milieu en ook voor uw portemonnee. Laat de auto echter niet wekenlang ongebruikt op de oprit of aan de straat staan.

Wekelijks even op en neer naar de supermarkt

De verbrandingsmotor in de auto is niet gemaakt om lang stil te staan. Nu is een week of drie niet zo’n ramp, want dat komt wel vaker voor tijdens bijvoorbeeld een vakantie. Wordt de termijn langer, dan kan het negatieve gevolgen hebben voor de accu, bandenspanning en de brandstof.

Zorg er - als het even kan - voor dat de auto minimaal één keer per week rijdt. Door één keer per week een kwartiertje te rijden, voorkomen automobilisten al een hoop gedoe. Dat ritje naar de supermarkt zorgt ervoor dat de olie en brandstof rondgepompt worden, de remmen weer een keertje hun werk doen en de autobanden niet constant in dezelfde positie staan.

Lege accu’s en vastgeplakte remmen

Het stilstaan kan al snel zorgen voor het leegraken van de accu. Ook als een auto stilstaat, loopt er langzaam stroom uit de accu. Pas na een week of drie zou de accu - afhankelijk van de staat - helemaal uitgeput kunnen zijn. Door wekelijks eventjes te rijden, kan dit problemen worden voorkomen.

Remschijven zijn niet gemaakt om lang op dezelfde plek en in dezelfde positie staan. De remmen kunnen namelijk gaan roesten. Gelukkig zorgt een paar keer remmen tijdens de wekelijkse rit ervoor dat roestvorming weer verdwijnt. Ook de handrem kan - net als in de winter - vastplakken, dus parkeer de auto het liefst in de eerste versnelling.

Voorkom een set vierkante banden

Ooit gehoord van vierkante banden? Die ontstaan als de autobanden te lang stilstaan op hetzelfde punt. Met de juiste bandenspanning wordt voorkomen dat de banden doorzakken en vierkant worden. Ook het wekelijks verplaatsen van de auto verkleint het risico op vierkante banden aanzienlijk.

Daarnaast kan de brandstof in een voertuig vies worden. Dat is vaak pas het geval na een maand of zes, maar met E10 benzine moet u extra goed opletten.

Auto onderhoud

Het is natuurlijk altijd belangrijk om de auto goed te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan het bijvullen van olie, het op tijd vervangen van de distributieriem en het bijvullen van koelvloeistof.

Meer onderhoudstips

Terug naar boven