Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Rijbewijs: soorten en maten

Wie een rijbewijs heeft, mag een gemotoriseerd voertuig besturen. Afhankelijk van de soort rijbewijs natuurlijk. Er zijn namelijk verschillende soorten rijbewijzen. Voor welk voertuig heeft u welk rijbewijs nodig?

De rijbewijscategorie bepaalt welk(e) voertuig(en) u mag besturen. Zo staat het rijbewijs B voor het autorijbewijs, rijbewijs BE voor een auto met aanhanger, rijbewijs AM voor het brommerrijbewijs en rijbewijs A voor het motorrijbewijs. In de tabel hieronder vindt u een duidelijk overzicht.

Rijbewijs soorten

Rijbewijscategorie

Voertuig

AM4 Brommobiel
AM Bromfiets (inclusief snorfiets)
A1 Motor (licht) tot 25 kW
A2 Motor tot 35 kW
A Motor met twee of drie wielen vanaf 15 kW
B Personenauto
BE Personenauto met aanhanger
C Vrachtauto
CE Vrachtwagen met aanhangwagen
C1 Motorvoertuig zwaarder dan 3500 kg, maar tot 7500 kg
C1E Motorvoertuig zwaarder dan 3500 kg, maar tot 7500 kg met aanhanger
D Autobus
DE Autobus met aanhanger
D1 Motorvoertuig dat is ingericht voor vervoer van meer dan acht personen, de bestuurder is hierbij niet inbegrepen. Het maximum aantal personen is 16, exclusief bestuurder
D1E Motorvoertuig dat is ingericht voor vervoer van meer dan acht personen, de bestuurder is hierbij niet inbegrepen. Het maximum aantal personen is 16, exclusief bestuurder met aanhanger
G <20T Land- en bosbouwvoertuigen voor bestuurders van 16 tot en met 18 jaar. Met dit rijbewijs mag u een voertuig besturen tot 20.000 kg
G Land- en bosbouwvoertuigen en mobiel landbouwmateriaal
L Categorie voor langzame voertuigen die later in werking zal treden
T Landbouwvoertuigen met een lage snelheid, zoals trekkers

rijbewijs-halen

Rijbewijs aanvragen vanaf 17 jaar

Autorijden mag toch pas vanaf de 18 jaar? Een aantal jaar geleden is de leeftijdsgrens aangepast, waardoor jongeren nu al vanaf 16,5 jaar kunnen beginnen met hun rijles. Zodra de leerling 17 wordt, mag hij op praktijkexamen. Het rijbewijs kan dan al vanaf 17 jaar worden aangevraagd.

2toDrive: begeleid autorijden

Volgens het systeem van 2toDrive mogen jonge automobilisten van 17 jaar een jaar lang alleen onder begeleiding autorijden. Dit betekent dat zij altijd een coach moeten meenemen als ze met de auto weggaan. Deze begeleider mag de bestuurder zelf uitkiezen. De coaches worden geregistreerd op een begeleiderspas. Zodra de bestuurder 18 wordt, mag hij zelfstandig de weg op.

Rijbewijs halen: twee soorten rijbewijzen

Over het algemeen kennen we in Nederland twee soorten rijbewijzen: het puntenrijbewijs en het beginnersrijbewijs.

Puntenrijbewijs

Iedere bestuurder in Nederland heeft een puntenrijbewijs, ongeacht de ervaring van de bestuurder. Het puntenrijbewijs is ingevoerd om alcoholgebruik in het verkeer terug te dringen. Wie in vijf jaar twee keer wordt aangehouden voor teveel alcoholgebruik in het verkeer, verliest zijn rijbewijs.

Beginnersrijbewijs

Iedereen die voor het eerst zijn rijbewijs haalt, krijgt voor de duur van vijf jaar een beginnersrijbewijs. Dit rijbewijs ziet er uit als een normaal rijbewijs. Enig verschil is dat het beginnersrijbewijs het gemakkelijker maakt om beginnende bestuurders strenger aan te pakken bij verkeersovertredingen. Het rijbewijs werkt op basis van strafpunten. Bij wie in vijf jaar drie keer wordt aangehouden voor een verkeersovertreding, wordt het rijbewijs ingevorderd.

Op het beginnersrijbewijs staan twee beginnerspunten. Pleegt u binnen de eerste vijf jaar een verkeersdelict, dan raakt u een punt kwijt. Zijn de punten kwijt? Dan raakt u het rijbewijs kwijt. Dit betekent dat u weer een theorie- en praktijkexamen moet doen. De volgende verkeersdelicten zorgen ervoor dat u een punt kwijtraakt:

  • Algemeen gevaarzettend verkeersgedrag (artikel 5 Wegenverkeerswet);
  • Dood of toebrengen van (zwaar) lichamelijk letsel (artikel 6 Wegenverkeerswet);
  • Bumperkleven of onvoldoende afstand houden (artikel 19 RVV);
  • Overschrijdingen van de maximumsnelheid: op een autosnelweg de maximumsnelheid overschrijden met meer dan 40 km/u en op andere wegen met meer dan 30 km/u;
  • Andere overtredingen van de verkeersregels als daarbij letsel of schade is ontstaan.

Het beginnersrijbewijs is er om een reden. Een beginnende bestuurder zal zo namelijk minder snel verkeersdelicten plegen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij een groot deel van de verkeersongevallen beginnende bestuurders zijn betrokken. Justitie hoopt dit aantal te verminderen.

Na vijf jaar krijgt u automatisch een gewoon rijbewijs.

Buitenlands rijbewijs

Heeft u uw rijbewijs in het buitenland gehaald en wilt u in Nederland een autoverzekering afsluiten? Uw rijbewijs is in Nederland in veel gevallen 10 jaar geldig.