Rijbewijs

Iedereen met een rijbewijs is bevoegd om een gemotoriseerd voertuig te besturen. De rijbewijscategorie bepaalt welk(e) voertuig(en) u mag besturen. Zo staat het rijbewijs B voor het autorijbewijs, rijbewijs BE voor een auto met aanhanger, rijbewijs AM voor het brommerrijbewijs en rijbewijs A voor het motorrijbewijs.

Heeft u een eigen auto? Dan is een autoverzekering verplicht. Bij UnitedConsumers is uw auto goed verzekerd én krijgt u 5% extra korting op de al lage premie!

Ja, ik wil een goedkope autoverzekering

Rijbewijs aanvragen vanaf 17 jaar

Tot voor kort kon iedereen vanaf 18 jaar zijn autorijbewijs aanvragen. Deze leeftijdsgrens is nu aangepast. Vanaf 16,5 jaar is het mogelijk om met rijlessen te beginnen. Zodra de leerling 17 wordt, mag hij op praktijkexamen. Het rijbewijs kan dan al vanaf 17 jaar worden aangevraagd.

2toDrive: begeleid autorijden

Volgens het systeem van 2toDrive mogen jonge automobilisten van 17 jaar een jaar lang alleen onder begeleiding autorijden. Dit betekent dat zij altijd een coach moeten meenemen als ze met de auto weggaan. Deze begeleider mag de bestuurder zelf uitkiezen. De coaches worden geregistreerd op een begeleiderspas. Zodra de bestuurder 18 wordt, mag hij zelfstandig de weg op.

Rijbewijs halen: twee soorten rijbewijzen

Over het algemeen kennen we in Nederland twee soorten rijbewijzen: het puntenrijbewijs en het beginnersrijbewijs.

Puntenrijbewijs

Iedere bestuurder in Nederland heeft een puntenrijbewijs, ongeacht de ervaring van de bestuurder. Het puntenrijbewijs is ingevoerd om alcoholgebruik in het verkeer terug te dringen. Wie in vijf jaar twee keer wordt aangehouden voor teveel alcoholgebruik in het verkeer, verliest zijn rijbewijs.

Beginnersrijbewijs

Iedereen die voor het eerst zijn rijbewijs haalt, krijgt voor de duur van vijf jaar een beginnersrijbewijs. Dit rijbewijs ziet er uit als een normaal rijbewijs. Enig verschil is dat het beginnersrijbewijs het gemakkelijker maakt om beginnende bestuurders strenger aan te pakken bij verkeersovertredingen. Het rijbewijs werkt op basis van strafpunten. Bij wie in vijf jaar drie keer wordt aangehouden voor een verkeersovertreding, wordt het rijbewijs ingevorderd.

Buitenlands rijbewijs

Heeft u uw rijbewijs in het buitenland gehaald en wilt u in Nederland een autoverzekering afsluiten? Uw rijbewijs is in Nederland in veel gevallen 10 jaar geldig. 

Lees meer over autoverzekeringen 

Verkeersregels en verkeersboetes
Aanvullende autoverzekering
Dekking autoverzekering
Verzekerd op vakantie
Verzekeringnemer
Schadevrije jaren
Autoverzekeraars
Verzekerd blijven
Auto onderhoud
Groene kaart
Autoschade
Auto alarm
Kenteken

> Alles over autoverzekeringen