Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Zo voorkom je ongelukken met e-bikes in het verkeer

De vakantie komt tot een einde en het is weer drukker op de weg. Ons kikkerlandje staat bekend om de hoeveelheid fietsers op de weg. Wij geven u daarom graag tips om veilig de weg op te gaan en hoe u rekening houdt met fietsers en e-bikers.

E-bike fiets snel

Moeilijk inschatten snelheid e-bikes

Steeds meer ouderen, maar ook jongeren, maken gebruik van elektrische fietsen. In Nederland weten we natuurlijk als geen ander wanneer we een fietser in kunnen halen - of juist niet. Maar het grote gevaar met e-bikes: de snelheid ligt hoger en is dus lastiger in te schatten.

Een e-bike rijdt maximaal 25 kilometer per uur, zoals de Nederlandse wet voorschrijft. Nu blijkt dat gebruikers e-bikes kunnen opvoeren tot wel 35 kilometer per uur! Dit doet u natuurlijk denken aan de brommertjes van vroeger. Voor e-bikes gelden in Nederland dezelfde regels als voor een snorfiets. Dit betekent dus dat er verzekeringsplicht is.

Hoe herken je een e-bike?

Een e-bike ziet er vaak uit als een normale fiets, maar er zijn wel enkele herkenningspunten. Bijvoorbeeld de grote accu die geplaatst is boven het achterwiel van de fiets, maar als daar fietstassen voor zitten is dit minder goed zichtbaar. De accu kan ook weggewerkt zijn in het frame van een fiets, waardoor de e-bike vrijwel onherkenbaar is.

Voorkom ongelukken met deze 5 tips

Het is dus noodzaak om extra goed op te letten als u met fietsers en e-bikers te maken krijgt in het verkeer. De e-bike rijdt twee keer zo snel en dat kan zorgen voor inschattingsfouten en ongelukken. Om voorbereid de weg op te gaan hebben we enkele tips voor u:

 1. Zet uw autoverlichting aan, ongeacht of het dag of nacht is!
  Fietsers en e-bikers hebben vaak reflecterende strips op de fiets of fietskleding. Wanneer u de koplampen aanzet zijn deze strips beter zichtbaar voor u.
   
 2. Geef altijd uw richting aan
  Een bekende ergernis in het verkeer. Wanneer u een richting in wenst te slaan is het fijn voor de fietsers dat u dit aangeeft voordat u de rem induwt. Geef uw richting aan en voorkom hiermee dat een fietser tegen de achterkant van uw auto botst.
   
 3. Aandacht op de weg
  Iemand kan geen haast hebben en rustig fietsen, de ander kan wel haast hebben en heel snel fietsen. Dan hebben we het nog niet over de wielrenners en jeugd met potentieel opgevoerde elektrische fietsen! Een zijspiegel van een auto is misleidend, het vertelt u namelijk niet de werkelijke afstand tussen u en degene achter u. Controleer daarom nog een keer extra uw spiegels en uw dode hoek voordat u een andere richting inslaat. Naast goed kijken in uw spiegels, moet u altijd gefocust rijden en de aandacht op de weg houden. Dit betekent dus ook geen smartphone achter het stuur.
   
 4. Slecht wegdek? Geef fietsers de ruimte!
  Fietsers moeten aan de zijkant van de weg rijden. Wanneer er geen mooi fietspad voor ze is aangelegd, kan dit betekenen dat zij op een stuk weg fietsen met onregelmatigheden. Bent u van plan de fietser in te halen? Houd er dan rekening mee dat het wegdek van de fietser minder goed is. Wanneer u de fietser voldoende ruimte geeft, hoeft de fietser niet door die ene vervelende kuil te rijden en voorkomt de fietser een slag in het wiel!
   
 5. Nadert u een kruising? Wacht dan met de inhaalmanoeuvre
  Het is niet veilig om een fietser in te halen wanneer u een kruising nadert. Geef fietsers de ruimte om een richting te kiezen. Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer, waardoor zij dankzij de wetgeving extra bescherming krijgen. In het geval van een ongeluk bent u als automobilist (vaak) aansprakelijk voor schade, ongeacht of uw schuld is bewezen. 

Kortom: houd rekening met elkaar!

We geven deze tip aan iedereen: probeer vooral geduldig te zijn in het verkeer. De eventuele gevolgen van een ongeluk wegen natuurlijk nooit op tegen die paar minuten die men eerder op de bestemming aankomt. Als iedereen het verkeer veilig houdt, hebben we minder kosten en houden we de premie van autoverzekeringen ook laag. Dat is nog eens een échte win-winsituatie.