Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Is een auto met keyless entry-systeem wel veilig?

Tegenwoordig moet alles makkelijk en snel en dat zie je terug in de kleinste dingen. Bijvoorbeeld bij het openen en starten van een auto. Autofabrikanten bedachten een systeem waarmee de auto opent en start als de sleutel in de buurt is. Het zogenaamde keyless entry-systeem lijkt handig, maar hoe veilig is het eigenlijk?

keyless-entry-system

Diefstalbestendig?

Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit waarschuwt voor de forse toename van inbraken bij auto’s met ‘keyless entry’. Net zoals het ‘skimmen’ van een bankpas is ook dit systeem relatief makkelijk te manipuleren. Het intikken van ruitjes is dus verleden tijd: tegenwoordig kraak je een auto digitaal. Steeds meer instanties en verzekeraars raden het daarom af om dit systeem te gebruiken.

Geen braakschade; geen diefstal

Waarschijnlijk worden autoverzekeraars in de toekomst strenger wat betreft het keyless entry-beveiligingssysteem. Wanneer u een diefstal meldt, vraagt een verzekeraar vaak naar hard bewijs van de inbraak. Is de deur geforceerd? Is de ruit ingeslagen? Diefstal in het geval van een ‘gekraakte’ autosleutel is veel lastiger te bewijzen. Het is mogelijk dat verzekeraars u in de toekomst geen vergoeding meer uitkeren. Uiteraard houden wij u altijd op de hoogte van de ontwikkelingen. Dat is wat we doen.

Zet het systeem uit

Wij snappen dat de auto instappen zonder het sleutelgat te zoeken veel voordelen heeft. Maar wenst u uw auto écht beter te beveiligen? Schakel het systeem dan uit. Dieven beschikken over een apparaat waarmee zij het signaal van uw contactloze sleutel kunnen versterken. Ook al heeft u de sleutel in huis liggen!

 

Diefstal is natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten, maar met deze tips maakt u de kans in ieder geval een heel stuk kleiner.

  • Blokkeer het keyless entry-systeem
  • Bewaar sleutels in een stalen kistje
  • Stop de sleutel in een speciaal beschermhoesje
  • Bewaar de sleutel in aluminiumfolie
  • Leg de sleutel niet binnen 6 meter van de buiten muur

Wilt u weten of uw 'keyless entry' kraakbestendig is?

Nieuwere auto’s beschikken over een veiliger keyless entry-systeem. Auto’s die gemaakt zijn voor 2017 lijken vooral de dupe te zijn van inbraak door het kraken van de digitale vergrendeling. Wij adviseren u contact op te nemen met uw dealer om te vragen of u al beschikt over een veiliger systeem. U kunt ook deze pagina bezoeken ter controle.