Vergelijk hier uw autoverzekering

Rijden met alcohol of drugs op: ergernis in het verkeer

Bij zo’n 15 procent van alle verkeersongevallen is het rijden onder invloed een belangrijke factor. Door alcohol in het verkeer vallen er jaarlijks ongeveer 150 doden en zijn er nog eens 3.000 tot 4.000 mensen die in het ziekenhuis terecht komen na een verkeersongeval. Rijden onder invloed is een misdrijf en valt onder de top 10 van grootste ergernissen in het verkeer. Het is belangrijk dat u zich aan de verkeersregels houdt.

Alcoholgebruik

Vanwege de ernst van rijden onder invloed wordt dit scherp in de gaten gehouden door de politie. Controles langs de weg worden regelmatig uitgevoerd. Voor alcohol geldt een limiet van 0,5 promille. Dit staat gelijk aan ongeveer twee glazen alcohol. Zit er meer promille in uw bloed, dan bent u strafbaar om nog de weg op te gaan. Bent u een beginnende bestuurder? Het alcohollimiet ligt dan op 0,2 promille. Dit geldt voor brom- en snorfietsers tot 24 jaar en voor alle automobilisten en motorrijders die minder dan vijf jaar een rijbewijs hebben.

Drugsgebruik

Voor drugs geldt dat alle soorten, hard- en softdrugs, verboden zijn in het verkeer. Wordt u verdacht onder invloed te zijn van drugs in het verkeer, dan bent u verplicht deel te nemen aan een test. Drugsgebruik kan aangetoond worden via een bloed- of urineproef. In alle gevallen van drugsgebruik bent u strafbaar om nog achter het stuur de weg op te gaan.

Boetes voor rijden onder invloed van alcohol of drugs

De straffen voor rijden onder invloed zijn afhankelijk van de situatie. Deze kunnen variëren van een geldboete van maximaal € 7.800,- tot een gevangenisstraf van maximaal drie maanden. Daarnaast kunt u een ontzegging krijgen van rijbevoegdheid voor maximaal vijf jaar. Wordt u in deze vijf jaar nog een keer aangehouden voor dezelfde overtreding, dan kan uw rijbevoegdheid voor maximaal tien jaar worden ontzegd.

Autoverzekering afsluiten

Tot € 100,- per jaar besparen op uw autoverzekering? Dat kan bij UnitedConsumers. Doe de Premie-Check en sluit een goedkope autoverzekering af. U krijgt altijd korting op uw autopremie. Zo doen we dat.

Lees ook
Bumperkleven: regels en boetes
Zondagsrijders: ergernis in het verkeer
Agressief rijgedrag: ergernis in het verkeer
Verkeersregels overtreden? Boete betalen!
Onnodig links rijden: ergernis in het verkeer
Geen richting aangeven: ergernis in het verkeer
Op het laatste moment ritsen: ergernis in het verkeer
Smartphone gebruik tijdens het rijden: ergernis in het verkeer
Te hard rijden binnen de bebouwde kom: ergernis in het verkeer