Vergelijk hier uw autoverzekering

Boetes en regels: eisen aan het voertuig

Gaat u met uw auto de weg op, dan heeft u niet alleen een autoverzekering nodig, uw voertuig moet ook voldoen aan bepaalde eisen. Voldoet uw voertuig niet aan deze eisen, dan kunt u een boete krijgen. De verkeersboetes en verkeersregels zijn opgesteld voor uw eigen veiligheid en voor die van andere weggebruikers.

APK keuring

Uw auto moet ieder jaar APK gekeurd worden. Met deze Algemene Periodieke Keuring wordt de auto getoetst op belangrijke onderdelen zoals verlichting, banden en remmen. De RDW herinnert u aan de vervaldatum van de APK. U kunt een bekeuring krijgen als u in een auto rijdt zonder geldig keuringsbewijs.

Banden

De banden van uw auto moeten in goede conditie zijn. Het profiel van de banden moet bijvoorbeeld voldoende zijn en er mogen geen scheurtjes of andere schade zichtbaar zijn. U kunt in 2016 een boete van € 140 krijgen als u met een ondeugdelijke band de weg op gaat. 

Verlichting

Om goed zichtbaar te zijn in het donker en bij slecht weer, is het belangrijk dat de verlichting van uw auto goed werkt. Voldoet uw voertuig niet aan de eisen die aan verlichting worden gesteld, dan kunt u een verkeersboete krijgen met een bedrag tussen de € 45 en € 140 (2016).

Remmen

Voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het van groot belang dat uw remmen goed werken. Remmen slijten door gebruik en tijdens de APK wordt hier goed naar gekeken. Ook uw handrem of parkeerrem moet goed functioneren. De boetes voor ondeugdelijke remmen kunnen flink oplopen.

Ruiten en spiegels

Maak ruiten en spiegels altijd goed schoon zodat u goed zicht heeft. Uw auto moet tenminste een binnenspiegel en een linker zijspiegel hebben. Rijdt u met een aanhanger, dan heeft u ook een rechterbuitenspiegel nodig. 

Lading

Op uw kentekenbewijs vindt u onder andere het maximale laadvermogen van uw auto. De technische maximum massa geeft het totale maximale gewicht van het voertuig inclusief lading aan. Overschrijdt u de maximale massa van uw voertuig door een te zware lading, dan kunt u een boete krijgen. Ook gevaarlijke of onjuiste lading levert u een bekeuring op.

Kenteken

Het kenteken van uw auto bestaat uit het kentekenbewijs en de nummerplaat. Kunt u uw kentekenbewijs bij aanhouding door de politie niet laten zien, dan krijgt u een bekeuring van € 45. Staan er foutieve gegevens op het kentekenbewijs, dan ligt de boete een stuk hoger: € 370. Uw kentekenplaten moeten daarnaast goed zichtbaar zijn, de verkeersboete die u anders riskeert bedraagt € 140. (boetebedragen 2016)

Lees meer over verkeersregels en verkeersboetes:

Eisen aan de bestuurder
Verkeersregels

> Alles over autoverzekeringen