Vergelijk hier uw autoverzekering

Kenteken: regels en boetes

Bent u in het bezit van een auto, dan heeft u een autoverzekering nodig. U kunt gratis autoverzekeringen vergelijken met de Premie-Check van UnitedConsumers om de beste verzekering te vinden. Het kenteken van uw auto is ook een van de eisen aan uw voertuig waar u aan moet voldoen om te voorkomen dat u een boete krijgt. Het kenteken bestaat uit het kentekenbewijs en de nummerplaat.

Regels en boetes voor het kentekenbewijs

Het kentekenbewijs moet op naam van de eigenaar van de auto staan. Vanaf 2014 ontvangt u een kentekencard als u een (nieuwe) auto koopt. Kentekenbewijzen van voor 2014 bestaan uit drie delen: het voertuigbewijs (1A), het tenaamstellingsbewijs (1B) en het overschrijvingsbewijs (2). U moet uw kentekenbewijs altijd bij u hebben in de auto. 

Kunt u uw kentekenpapieren niet laten zien of zijn ze niet voldoende leesbaar, dan kunt u een boete krijgen van € 45. Staan er foutieve gegevens op het kentekenbewijs, dan bedraagt de bekeuring € 370. (boetebedragen 2016)

Regels en boetes voor de nummerplaat

Het nummerbord van uw auto dient als identificatie van het voertuig. Personenauto’s hebben een gele kentekenplaat met zwarte cijfers en letters. Aanhangers en caravans hebben een witte kentekenplaat. Uw nummerplaten moeten schoon zijn, goed leesbaar en er mag niets op of over hangen. Voldoet u niet aan de eisen van de nummerplaat, dan kunt u in 2016 een boete krijgen van € 140.

Lees ook de verkeersregels en verkeersboetes over:

Lading 
Banden
Remmen
Verlichting
APK keuring
Ruiten en spiegels

> Meer over verkeersregels en verkeersboetes
> Alles over autoverzekeringen