Vergelijk hier uw autoverzekering

Op het laatste moment ritsen: ergernis in het verkeer

Op het laatste moment ritsen of invoegen. Één van de ergernissen in het verkeer dat jaarlijks weer in de top tien staat. Het wordt vaak als asociaal gezien. Automobilisten die zo lang mogelijk van de vrije baan profiteren en op het laatste moment hun auto nog net voor die van u voegen. Maar is deze frustratie ook terecht? Hoe is de regel van het ritsen eigenlijk bedoeld?

Ritsen in het verkeer

Meestal wordt er een kilometer van te voren aangegeven dat twee banen naar één gaan en er dus geritst moet worden. Veel bestuurders willen op het laatste moment ritsen voorkomen en wisselen daarom meteen van rijbaan. Aan de andere kant zijn er bestuurders die optimaal gebruik maken van de ritsende rijbaan en op het laatste moment pas invoegen naar de andere baan. Aan beide kanten heerst frustratie. De vroege ritser zorgt voor een verminderde doorstroming van het verkeer door niet optimaal gebruik te maken van het wegdek. De late ritser propt zijn auto er op het laatste moment nog tussen. Dit zorgt voor oponthoud en kan tot file leiden.

De regel van het ritsen

Hoe is de regel van het ritsen bedoeld? Op het moment dat u een bord met betrekking tot ritsen nadert, staat hier vaak op vermeld ‘ritsen over 1 kilometer’. Dit is als waarschuwing dat er over één kilometer voldoende ruimte gemaakt moet worden voor ritsers. Met andere woorden, maak gebruik van beide banen tot aan het ritsmoment. Kunt u eerder veilig invoegen naar de andere baan zonder voor oponthoud te zorgen? Dan is dat geen probleem. Als dit niet gaat, dan kunt u beter doorrijden tot aan het ritsmoment en dan pas invoegen. Voor de niet-ritsers geldt: geef voldoende ruimte aan uw medeweggebruikers. Goed voor elkaar.

Autoverzekering afsluiten

Wilt u besparen op uw autoverzekering? Sluit een goedkope autoverzekering af bij UnitedConsumers. U krijgt een gegarandeerde korting op uw autopremie. Afsluiten gaat eenvoudig en snel.

Ja, ik wil een goedkope autoverzekering

Lees ook
Verkeersboetes en verkeersregels
Zondagsrijders: ergernis in het verkeer
Agressief rijgedrag: ergernis in het verkeer
Onnodig links rijden: ergernis in het verkeer
Geen richting aangeven: ergernis in het verkeer
Rijden met alcohol of drugs op: ergernis in het verkeer
Smartphone gebruik tijdens het rijden: ergernis in het verkeer
Te hard rijden binnen de bebouwde kom: ergernis in het verkeer