Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Rijbewijs: regels en boetes

Wilt u aan het verkeer deelnemen in een gemotoriseerd voertuig, dan heeft u een rijbewijs nodig. Een rijbewijs is een van de eisen aan bestuurders, om te zorgen voor een veilig verkeer. Er zijn verschillende soorten rijbewijzen. Welke u nodig heeft, hangt af van het soort voertuig dat u wilt besturen.

Neem uw rijbewijs altijd mee

Als u de weg op gaat bent u verplicht een geldig rijbewijs bij u te hebben. Hiermee kunt u aantonen dat u bevoegd bent om het voertuig te besturen. Heeft u geen geldig rijbewijs bij u of is het rijbewijs slecht leesbaar, dan kunt u in 2016 een boete krijgen van € 90. 

Rijbewijs als identificatie

Uw rijbewijs is in sommige gevallen ook een geldig identificatiebewijs. Behalve als u een uitkering aanvraagt, in dienst gaat bij een nieuwe werkgever, bij binnenlands vreemdelingentoezicht en bij inschrijving voor een opleiding geldt het rijbewijs niet als identificatiebewijs. Uiteraard heeft u ook een identiteitskaart of paspoort nodig als u naar het buitenland gaat. 

Hoe lang is een rijbewijs geldig?

Een rijbewijs is over het algemeen 10 jaar geldig. Bent u 65 jaar of ouder, dan ontvangt u een nieuw rijbewijs dat geldig is tot uw 70e jaar. Vanaf dat moment kunt u steeds voor vijf jaar het rijbewijs verlengen. Vanaf 75 jaar is ook een medische keuring verplicht.

U krijgt bericht van de overheid voordat uw rijbewijs verloopt. Bij uw gemeente kunt u het rijbewijs verlengen. Is uw rijbewijs verlopen, dan mag u niet meer rijden. Doet u dit toch dan kunt u een boete krijgen van € 90. Is uw rijbewijs langer dan een jaar verlopen, dan wordt de boete verhoogd naar € 340 (2016). 

Mijn rijbewijs is ingevorderd, wat nu?

Brengt u de veiligheid op de weg ernstig in gevaar, dan kan de politie uw rijbewijs invorderen. U mag dan niet meer op de openbare weg rijden. Doet u dit toch, dan kunt u een boete krijgen van € 370. 

Rijbewijs halen vanaf 17 jaar

U kunt vanaf 16,5 jaar rijlessen volgen en vanaf 17 jaar mag u praktijkexamen doen. Tot uw 18e jaar mag u onder begeleiding van een coach de weg op. Deze coach moet geregistreerd staan op de begeleiderspas. Rijdt u zonder begeleider of met een andere begeleider dan geregistreerd op de pas, dan kunt u een boete krijgen van € 140.

Heeft u na het halen van uw rijbewijs een eigen auto? Het afsluiten van een autoverzekering is dan verplicht. Doe de Premie-Check van UnitedConsumers om autoverzekeringen te vergelijken. Een korting op uw premie is gegarandeerd.