Vergelijk hier uw autoverzekering

Ruiten en spiegels: regels en boetes

Gaat u de openbare weg op met uw auto, dan bent u verplicht een autoverzekering te hebben. Automobilisten moeten zich uiteraard aan de verkeersregels houden. Om te zorgen voor uw veiligheid en die van andere weggebruikers zijn er ook eisen aan uw voertuig opgesteld. Zo is het belangrijk dat u voldoende zicht heeft in de spiegels en door de autoruiten.

Spiegels: binnen en buiten

Een personenauto in gebruik genomen na 25 januari 2010 moet minimaal een binnenspiegel, achteruitkijkspiegel, linker en rechter buitenspiegel hebben. Bij personenauto’s, in gebruik genomen vóór 26 januari 2010, is enkel een binnenspiegel en een linker buitenspiegel voldoende. Dankzij de verplichte spiegels kunt u het overige verkeer goed in de gaten houden en voorkomt u ongelukken. Heeft u niet de vereiste spiegels, dan krijgt u een boete van € 140.

Rijdt u met een aanhanger, dan is een rechter buitenspiegel verplicht. Heeft u geen buitenspiegels, dan kunt u een bekeuring van € 240 krijgen.

Autoruiten: goed zicht verplicht

Het is belangrijk dat u voldoende zicht op de weg heeft als u gaat autorijden. Al uw autoruiten moeten daarom schoon zijn en onbelemmerd zicht geven. Zo mogen uw ruiten niet beslagen zijn en moet u in de winter de volledige ruit ijsvrij maken. Is dit niet het geval, dan kunt u een boete krijgen van € 140.

De voorruit en de twee zijruiten voor in de auto moeten voldoende lichtdoorlatend zijn. Minimaal 55% van het licht moet naar binnen schijnen. Als uw auto twee zijspiegels heeft, mogen de achterzijruiten en achterruit minder licht doorlaten. Laten uw autoruiten te weinig licht door, dan kunt u een bekeuring van € 230 krijgen. (boetebedragen 2016)