Vergelijk hier uw autoverzekering

Snelheid: regels en boetes

De maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen is verhoogd naar 130, waar dat kan. Per weg en per voertuig zijn er verschillende verkeersregels voor de maximumsnelheid. Houdt u zich niet aan deze regels, dan kunt u een boete krijgen. (boetebedragen 2016)

Verkeersbord 30 kilometer zone

30 kilometer zone

De naam zegt het al: in een 30-kilometer zone mag u maximaal 30 kilometer per uur rijden. De boetes voor te hard rijden, liggen in een 30-km zone fors hoger dan bij een zelfde overschrijding op wegen binnen en buiten de bebouwde kom. Rijdt u bijvoorbeeld 40 waar u 30 mag, dan kunt u een bekeuring van € 70 krijgen. Een overschrijding van 25 kilometer per uur kost u maar liefst € 273. 


Binnen de bebouwde kom

Op wegen binnen de bebouwde kom mag u met de auto maximaal 50 kilometer per uur rijden. Bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen op het fietspad mogen maximaal 30 km per uur, rijden zij op de rijbaan dan mogen ze met een snelheid van 45 kilometer per uur rijden. De boete voor een overschrijding van 10 kilometer binnen de bebouwde kom bedraagt € 46. Rijdt u 75 waar u 50 mag, dan kan u dat € 205 kosten.

Buiten de bebouwde kom

Rijdt u met uw auto op wegen buiten de bebouwde kom, dan mag u maximaal 80 kilometer per uur. Als u 10 kilometer per uur te hard rijdt, kunt u een boete krijgen van € 41, voor 25 kilometer te hard bedraagt de bekeuring € 194.

Op de snelweg

De maximumsnelheid op snelwegen is 130 kilometer per uur, tenzij anders is aangegeven. Vrachtwagens en bussen mogen maximaal 80 kilometer per uur rijden. Overschrijdt u de maximum snelheid met 10 kilometer, dan kunt u een boete krijgen van € 41. Bij 25 kilometer te hard loopt het bedrag op tot € 183. 

Autoverzekering

Heeft u een nieuwe auto gekocht? Vergeet dan niet om uw autoverzekering aan te passen. Met onze gratis Premie-Check kunt u eenvoudig uw autoverzekering vergelijken. Zo ziet u direct hoeveel u kunt besparen op uw autopremie.

Voorkom verkeersboetes en lees ook de verkeersregels over:

Aanduidingen op het wegdek
Geen voorrang verlenen
Niet handsfree bellen
Door rood rijden
Bumperkleven
Parkeren
Snelweg
Inhalen 

> Alles over autoverzekeringen
> Verkeersregels en verkeersboetes