Vergelijk hier uw autoverzekering

Voorrang verlenen: regels en boetes

Als bestuurder van een motorvoertuig moet u zich aan bepaalde verkeersregels houden. Daarmee zorgt u voor betere veiligheid voor alle weggebruikers. Zo zijn er verschillende regels over voorrang verlenen. Kent u ze allemaal? (boetebedragen 2016)

Geef het door, rechts gaat voor

Verkeer van rechts heeft voorrang op gelijkwaardige kruisingen. Als er geen voorrangsborden of haaientanden aanwezig zijn, moet u verkeer van rechts voor laten gaan. Ook fietsers en bromfietsers hebben voorrang. De bekeuring bedraagt anders € 230.

Voorrang verlenen aan een tram of trein

Ongeacht of de trein of tram van rechts of links komt, deze heeft altijd voorrang. Trams en treinen kunnen niet binnen enkele seconden stilstaan, waardoor het erg gevaarlijk is om ze geen voorrang te geven. Rijdt u toch door, dan kunt u een boete krijgen van € 230.

Voorrang verlenen bij een bushalte en zebrapad

Voetgangers die oversteken bij een zebrapad hebben voorrang. Ook aan reizigers die gebruik maken van het openbaar vervoer en in- of uitstappen, moet u voorrang verlenen. U kunt een boete krijgen van € 370 als u toch doorrijdt.

Autoverzekering afsluiten

Net zoals u zich aan de verkeersregels moet houden, bent u ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Een goedkope WA verzekering is al voldoende. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen op uw autoverzekering? Doe dan onze gratis Premie-Check om uw autoverzekering te vergelijken!

Voorkom verkeersboetes en lees ook de verkeersregels over:

Aanduidingen op het wegdek
Niet handsfree bellen
Door rood rijden
Bumperkleven
Parkeren
Snelheid
Snelweg
Inhalen 

> Alles over autoverzekeringen
> Verkeersregels en verkeersboetes