Vergelijk hier uw autoverzekering

Zondagsrijders: ergernis in het verkeer

We hebben ze allemaal wel eens voor ons op de weg: zondagsrijders. Een term voor weggebruikers die een vervoersmiddel op een dusdanige gebrekkige manier besturen, waardoor het lijkt of zij alleen op vrije dagen rijden. Net onder de aanbevolen snelheid, in bochten nog wat langzamer, of juist nerveus en onzeker. De zondagsrijder is één van de grootste ergernissen in het verkeer.

De zondagsrijder

Onder de groep zondagsrijders vallen meestal ouderen en personen die net hun rijbewijs hebben. Ouderen worden meestal als zondagsrijder gekenmerkt omdat een deel van hen vaak trager en voorzichtiger is in het verkeer dan andere weggebruikers. Dit kan irritaties opwekken bij overige automobilisten, omdat zij bijvoorbeeld plots op de rem moeten. Dit verhindert de doorstroom van het verkeer.

De tweede groep zondagsrijders ‘personen die net hun rijbewijs hebben’ bestaan meestal uit jongeren. Zij hebben rijtechnieken vaak nog niet helemaal onder de knie en moeten veelal nog een goed inzicht krijgen in het verkeer. Hierdoor kunnen er makkelijker fouten worden gemaakt op de weg. Na het behalen van het rijbewijs moeten zij eerst meer rijervaring opdoen om een goede chauffeur te worden.

Een zondagsrijder hoeft natuurlijk niet alleen een oudere bestuurder of een jongere te zijn die net zijn rijbewijs heeft. Iedere persoon achter het stuur met een gebrekkige rijtechniek komt in aanmerking om als zondagsrijder te worden getypeerd.

Boetes voor zondagsrijders

Als zondagsrijder kunt u een boete krijgen voor bijvoorbeeld te langzaam rijden. Er bestaat echter geen standaard voor te langzaam rijden. Een boete wordt dan ook alleen uitgedeeld als te langzaam rijden een gevaar vormt voor het overige verkeer. De hoogte van de boete hangt af van het gevaar dat dit met zich mee brengt.