Auto wassen: Onze tips om zelf uw auto te wassen

Het is u een doorn in het oog. Uw auto is zo vies dat u de kleur van de auto inmiddels al bent vergeten! Geen probleem. Wij geven u graag wat tips hoe u uw auto zelf kunt wassen.

Auto poetsen: Wat heeft u nodig?

Uw auto zelf wassen lijkt een vervelend klusje. Het is vaak gemakkelijker de auto te laten poetsen. Maar legt u vooraf alles dat u nodig heeft bij elkaar? Dan is het zo gedaan. Dit heeft u nodig:

 • Tuinslang en eventueel hogedrukspuit
 • Autoshampoo (géén afwasmiddel)
 • Twee emmers: 2-emmer methode
 • Washandschoen 
 • Microvezel doek

U begint met de hogedrukspuit of de tuinslang. Hiermee spuit u het meeste vuil van de auto. We raden u aan niet direct op de lak te spuiten, maar in een hoek van 45 graden. Zo blijft de laklaag intact. Vergeet ook de velgen en de onderkant van de auto niet.

Auto wassen volgens de 2-emmer methode

Efficiënt de auto reinigen? Dat doet wanneer u volgens de 2-emmer methode de auto wast: een emmer met autoshampoo en een emmer met spoelwater. De vuile washandschoen gaat in de emmer met spoelwater. Daarna steekt u hem in de emmer met sop. Zo blijft uw sop schoon en bent u sneller klaar met het wassen van uw auto.

Tip: werk van boven naar beneden. De onderkant van de auto is namelijk het vuilst.

Onze tips tijdens het auto wassen:

 • Verwijder boomhars en vogelpoep zo snel mogelijk. Dit doet u door er een stuk wc-papier op te leggen en het nat te maken. Na een paar minuten haalt u het wc-papier weg en is de vogelpoep ook weg. Voorkom krasjes: wrijf niet met het wc-papier over de vogelpoep of hars! 
 • Gebruik een washand en geen spons om uw auto te wassen. Vuil hoopt zich in de spons op en ook dat geeft krassen op de lak
 • Gebruik autoshampoo en geen afwasmiddel, dat tast de beschermende laag in de lak aan
 • Maak geen draaiende bewegingen met de washand, dit geeft kleine krasjes in de lak

Auto wassen: de afwerking

Bent u klaar met de auto wassen? Spoel dan de auto met veel water af op lage druk. Dit doet u met een tuinslang of grote gieter. Als u de tuinslang dicht bij de auto houdt, glijdt het water gemakkelijker naar beneden. U droogt uw auto het best met een schone microvezel doek. Doe dit direct na het auto wassen, dan heeft u de minste kans op vlekken of strepen.

Velgen reinigen

Velgen reinigen doet u niet alleen met water en sop. Vaak zit er remstof vast gebrand op de velgen, wat het reinigen erg lastig maakt. Velgen maakt u daarom het beste schoon met een velgenreiniger.

Tip: Reinig uw velgen op een koude dag, zo drogen ze niet te snel op en voorkomt u vlekken. Banden demonteren is top, maar niet noodzakelijk.

Velgen reinigen: Wat heeft u nodig?

 • Twee velgenborstels: ruwe haren en zachte haren
 • Twee emmers: 2-emmer methode
 • Tuinslang (mogelijk hogedrukspuit)
 • Velgenreiniger (pH-neutraal)
 • Zachte katoenen doek
 • Autoshampoo

Maak uw velgen brandschoon dankzij de volgende stappen:

 1. Spuit de velgen eerst af met water. Doet u dit met de hogedrukspuit? Houd dan rekening met  minstens 30 centimeter afstand van de velg. Tip: gebruik bij spaakwielen geen hogedrukspuit! Dit kan roest veroorzaken
 2. Voordat u de velgenreiniger gebruikt, maakt u eerst de velgen droog. Vervolgens volgt u de instructies op de verpakking van de velgenreiniger en laat u het kort inweken
 3. Nu is het tijd om te gaan borstelen. Maak de ruwe velgenborstel eerst nat met shampoo en verwijder hardnekkig vuil. Spoel de borstel tussendoor door eerst de borstel in de emmer met spoelwater te doen en daarna in de emmer met shampoowater. Borstel de velgen na met de zachte velgenborstel, hanteer dezelfde spoelwijze als bij de ruwe velgenborstel
 4. Bent u klaar met het wassen? Spuit de velgen schoon met water. Voorkom vlekken en droog de velgen met behulp van een zachte katoenen doek. Tip: wrijf na het schoonmaken de velgen in met een velgenwax, hierdoor worden de velgen minder snel vuil

Autoruiten schoonmaken

Stel u voor: het is hartje zomer en uw voorruit zit vol met onder andere insecten en stof. Met een beetje pech vindt u er ook vogelpoep. Een schone autoruit is niet alleen mooier, maar ook een stuk veiliger. De autoruiten schoonmaken doet u als volgt:

Ruiten schoonmaken. Wat heeft u nodig?

 • Spons en een oude, zachte kous
 • Emmer met lauwwarm water
 • Pure alcohol of citroensap
 • Afwasmiddel
 • Poetsdoek 
 • Zeem

Vul de emmer met lauwwarm water een klein scheutje afwasmiddel. Zijn de ruiten hardnekkig bevuild? Doe dan een klein beetje pure alcohol of citroensap in het sop. Tip: gebruik geen ammoniak! Ammoniak is erg slecht voor de gezondheid.

Verwijder het hardnekkige vuil met een spons. Doe de kous om de spons om krasjes te voorkomen. Spoel de spons regelmatig in het water. Gebruik daarna een zeem om de ramen verder te wassen. Droog de ramen na het wassen met een zachte poetsdoek.

Maak de binnenkant van uw ruit schoon met een (goedkope) glasreiniger op alcoholbasis en keukenpapier. Let op dat u niet morst op de stoffering van de auto.

Auto waxen

Een auto waxen doet u nadat u de auto grondig hebt schoongemaakt en eventueel hebt gepolijst. U waxt de auto om de lak te beschermen tegen vocht, UV-straling en vuil. Een auto waxen is vrij simpel: insmeren, laten inwerken en uitpoetsen. 

Tip: hoe minder hoe beter! Met een dunne laag wax voorkomt u vlekken op uw lak.

Auto wassen zonder water

Een auto wassen zonder water is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook erg gemakkelijk! Met een normale wasbeurt verbruikt u 30 tot 40 liter water. Een wasstraat verbruikt tot bijna 200 liter per wasbeurt! Een ander voordeel van wassen zonder water is dat u het overal kunt doen, zelfs in uw garage.

De meeste merken verkopen tegenwoordig schoonmaakmiddelen voor uw auto die u kunt gebruiken zonder water. Deze schoonmaakvloeistof komt in een sproeiflacon. U sprayt de vloeistof op uw auto en gebruikt een spons om het middel te verdelen. Bent u bang voor krasjes! Geen zorgen. Met deze vloeistof verschijnen er geen krassen.

Auto schoonmaakmiddelen

Wast u de auto? Dan gebruikt u natuurlijk geen normale shampoo. Gebruik daarom shampoo speciaal gemaakt voor auto’s. Dit is vrijwel bij elk pompstation in Nederland verkrijgbaar. Let bij autoshampoo erop dat het pH-neutraal is. Dit is zachter en daarom beter voor uw lak.

Het is aan te raden goed na te gaan met wat voor materiaal u te maken hebt. Hebt u chromen velgen of een speciaal soort lak? Dan is daar waarschijnlijk een speciaal schoonmaakmiddel voor. Doe eerst onderzoek voordat u de auto wast.

Koplampen poetsen

Hebt u last van doffe kunststof koplampen? Dan is het tijd om uw koplampen te polijsten! Een professional kan dit voor u oplossen, maar dankzij een koplamp polijstkit kunt u dit ook gemakkelijk zelf.

Hebt u een koplamp polijstkit gekocht? Dan volgt u de volgende stappen:

 1. Maak de koplampen eerst goed schoon en droog. Plak de lakranden bij de koplamp af met schilderstape. Zo voorkomt u krassen op uw lak.
 2. Schud de fles en breng een kleine hoeveelheid schuurmiddel aan op de schuurspons. Wrijf het middel met kleine cirkelende bewegingen in over de gehele koplamp. Neem de tijd! U mag hier best wat druk uitoefenen. 
 3. Verwijder de witte waas vervolgens met een vochtige doek (t-shirt of handdoek). Is de koplamp nog erg dof? Was de spons schoon en herhaal de laatste paar stappen. Spuit de coating op de koplamp. De koplamp wordt nu transparant. Verwijder de tape en klaar!