Motorolie en oliepijl controleren

Als autobezitter is het belangrijk dat je regelmatig het oliepeil checkt. Zit er te weinig olie in de motor? Dan slijt de motor sneller. Dit leidt tot kostbare reparaties. Hoe meet u het oliepeil van een motor? En welke olie kun je het beste gebruiken? Op deze pagina geven we je alle tips en info die je nodig hebt voor het controleren van je oliepeil.

Oliepeil controleren in 6 stappen

Het oliepeil checken is erg gemakkelijk! Dankzij de volgende zes stappen kun je het oliepeil eenvoudig zelf controleren.

1. Koude motor

Je meet het oliepeil het best als de motor koud is. Zet de motor dus af. Heb je net een rit gemaakt, wacht dan minstens tien minuten. Een koude motor bij het meten is belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat de motorolie naar beneden kan zakken. Pas dan kun je het daadwerkelijke peil in de motor meten.

2. Zorg ervoor dat je auto waterpas staat

Als de auto niet waterpas staat, is ook het peil van de motorolie niet waterpas. Het zou dus kunnen dat het peil in de motor lager (of hoger) is dan dieper in de motor. Op deze manier kun je dus nooit het correcte peil aflezen.

3. Peilstok verwijderen

Trek de peilstok uit de motor en maak deze schoon met een schone doek. Zo weet u straks tot waar het oliepeil daadwerkelijk komt. Tot daar komt de motorolie namelijk.

4. Motorpeil meten

Steek de peilstok weer helemaal terug in de motor. Het is belangrijk dat je deze er helemaal insteekt. Pas dan weet je hoeveel motorolie er daadwerkelijk in de motor zit.

5. Motorpeil aflezen

Trek de peilstok er opnieuw uit. Het peil kun je nu eenvoudig aflezen. Je ziet namelijk tot waar de olie op het peilstok is gekomen. Hier zie je de olie nog zitten.

Op de peilstok staan 2 streepjes. Bevindt het oliepeil zich tussen het minimum en maximum? Dan is het oliepeil voldoende. Is het oliepeil te laag? Dan vul je het bij.

Tip: Komt de olie tot net onder het minimum streepje? Vul de olie dan met een liter bij. De ruimte tussen het min- en plustekentje is ongeveer een liter. 

Motorolie volledig verversen? Geen probleem! Dankzij onze tips kun je dat ook gemakkelijk zelf doen.

Motorolie

Er zijn veel verschillende soorten en merken motoroliën te verkrijgen. Het belangrijkste verschil in motoroliën is de dikte van de motorolie, ofwel viscositeit. De dikte bepaalt of de motorolie goed functioneert in bepaalde omstandigheden, zoals warm of koud weer.

Op de fles van de motorolie vind je twee getallen. Tussen de twee getallen staat de letter W. Het getal bij de W staat voor de vloeibaarheid in de ‘Winter’. Het getal dat erna komt staat voor de vloeibaarheid in de zomer.

Maar welke motorolie heb je nodig voor jouw auto? In het instructieboekje van de auto vind je welke motorolie jouw auto gebruikt. Instructieboekje kwijt? Neem dan contact op met je garage.

Kun je niet de juiste olie vinden? Kies dan een motorolie die het meest op normale motorolie lijkt. Motorolie in de motor is altijd beter dan helemaal geen motorolie!