Goedkoop boodschappen doen in 10 tips

Leestijd: 5 minuten

Gezond en vers eten te duur? Dat hoeft niet. De wekelijkse boodschappen tikken best flink aan, vooral met een groot gezin. Een gezin van vier kan maandelijks al snel zeker € 450,- besteden aan de boodschappen. Dat is natuurlijk veel geld. Hoe kan het goedkoper? Wij geven 10 tips waardoor je met een goedkoper bonnetje de supermarkt uit loopt.

goedkoop-boodschappen-doen

Niet met honger naar de supermarkt

Je kent het gevoel vast wel. Na een lange dag nog snel even de supermarkt in. Het is meestal de sleutel tot het kopen van boodschappen die ongezond zijn. Als je honger hebt zou je ineens alles kunnen eten wat je tegenkomt. Herkenbaar, toch? Ga daarom met een volle maag boodschappen doen, zo is het kopen van die zak chips direct minder verleidelijk.

Weet waar je koopt

In de supermarkt waar je trouw altijd je boodschappen doet weet je blindelings alle producten van je lijstje te vinden. Maar wat als de supermarkt vijf minuten verderop een stuk goedkoper is? Dan loop je daar al snel met meer voldoening weer naar buiten. Kijk daarom toch eens na of jij bij een relatief dure of goedkope supermarkt boodschappen doet. Extra tip: groente en fruit zijn vaak goedkoper bij een lokale boer of op de markt.

Eén keer per week boodschappen

Elke dag opnieuw boodschappen doen kost veel tijd en vaak ook meer geld. Je wordt zo elke dag opnieuw blootgesteld aan allerlei verleidingen. Op deze manier is er een grotere kans dat je iets koopt wat je niet nodig hebt. Probeer daarom één keer per week boodschappen te doen. Maak daarbij altijd een lijstje met de producten die je nodig hebt en houd je hieraan. Heb je niets nodig uit een gangpad? Loop er dan dus niet doorheen, dat scheel weer een impulsaankoop.

Koop veel

Hoe groter de verpakking van een product is, hoe goedkoper het (relatief) is in vergelijking met kleinere verpakkingen. Maak je bijvoorbeeld erg vaak gerechten met rijst? Koop dan een keer een voordeelverpakking of zelfs een grote zak in plaats van steeds kleinere verpakkingen. Een grotere verpakking kost wellicht nu even wat meer, maar daar zul je ook langer mee vooruit kunnen. Ook vlees en vis is vaak goedkoper in bulk. Is een grootverpakking te veel, stop het dan in de vriezer zodat je de rest in de weken erna kunt gebruiken.

Check je voorraad

Heb je nog restjes groente of heb je nog een flinke voorraad kipfilet in de diepvries? Dan weet je dat je dat deze week niet hoeft te kopen. We gooien gemiddeld op jaarbasis ongeveer 41 kilogram voedsel per persoon weg. Dat is enorm zonde. Check daarom goed je voorraden voor je boodschappen gaat doen. Wie weet heb je nog iets in de berging of diepvries liggen waar je deze week prima een gezonde maaltijd van kan maken. Zo koop je minder snel te veel en hoef je dus minder weg te gooien.

Maak gebruik van het seizoen

Koop groente en fruit die passen bij het seizoen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je aardbeien het beste tussen mei en augustus kan kopen en boerenkool tussen oktober en maart. Dit scheelt ontzettend in de prijs. Daarnaast zijn groente en fruit in hun seizoen van hogere kwaliteit en dus veel lekkerder dan in de maanden daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan de smaak van aardbeien in de winter ten opzichte van de zomer. Volop genieten!

Zelf snijden, zelf bereiden

Voorgesneden groente en fruit en kant-en-klaar maaltijden zijn superhandig. Je hebt het idee dat ze je ontzettend veel tijd besparen, maar hoeveel tijd ben je nu echt kwijt aan een ui snijden? Voorgesneden groenten zijn duurder vanwege de verpakking en de tijd die het gekost heeft om de groente alvast voor je te snijden. Koop daarom 'hele' in plaats van gesneden groente. Kant-en-klaar maaltijden lijken erg gemakkelijk en goedkoop, maar kosten onder de streep best veel. Niet alleen wat betreft de prijs, maar ze zijn vaak ook minder gezond. Eet dus vers, snij zelf je groente en maak het vooral zelf klaar.

Gebruik een scanner

In veel supermarkten kun je een muur met zelfscanners vinden. Maak je er normaal geen gebruik van? Probeer het dan toch eens! We pakken producten vaak uit de schappen zonder te kijken naar het prijskaartje. Daardoor hebben we dus niet goed door met welk totaalbedrag we in ons karretje rondlopen. Pas bij de kassa schrik je toch wel een beetje van het eindtotaal. Met een zelfscanner kun je precies in de gaten houden hoeveel een product kost en wat je aan de kassa moet afrekenen.

Koop minder (ongezond eten)

Misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar als je minder of zelfs geen ongezonde producten koopt, kan je al snel veel euro’s besparen. Als je bijvoorbeeld elke week twee flessen cola, een reep chocolade, een bak ijs en een zak chips koopt, kost je dat al snel zeker 10 euro per week! Ga dus over op water en laat al dat snoep staan. Op jaarbasis kan je dat zeker 480 euro schelen! Natuurlijk is het ook simpelweg een heel stuk gezonder om geen snoep in huis te halen. Zo heb je geen verleidingen in huis en heb je een grotere kans dat je voor een gezonde vervanger gaat wanneer je trek hebt.

Richt je ogen lager

Supermarkten denken erg goed na over jouw tripje naar de supermarkt. Je zal dan ook niet verbaasd zijn dat elke supermarkt georganiseerd is om zo veel mogelijk te verkopen. Veel (dure) A-merken staan bijvoorbeeld op ooghoogte. Richt daarom je ogen eens wat vaker richting het laagste deel van de schappen. Hier staan vaak de budgetopties. De B- en thuismerken. Deze doen in kwaliteit echt niet onder aan A-merken en zijn dus ook goede opties.

Een gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon is misschien wel het belangrijkste aspect van een gezonde levensstijl. Toch is het ook belangrijk om genoeg te bewegen. Een duur sportschool abonnement is echt geen must. Wij vertellen je dan ook graag hoe je sporten betaalbaar maakt.