Goedkoop boodschappen doen in 10 tips

Leestijd: 5 minuten

Gezond en vers eten te duur? Dat hoeft niet. De wekelijkse boodschappen tikken best flink aan, vooral met een groot gezin. Een gezin van vier kan maandelijks al snel zeker € 450,- besteden aan de boodschappen. Dat is natuurlijk veel geld. Hoe kan het goedkoper? Wij geven 10 tips waardoor u met een goedkoper bonnetje de supermarkt uit loopt.

goedkoop-boodschappen-doen

Niet met honger naar de supermarkt

U kent het gevoel vast wel. Na een lange dag nog snel even de supermarkt in. Het is meestal de sleutel tot het kopen van boodschappen die ongezond zijn. Als u honger heeft zou u ineens alles kunnen eten wat u tegenkomt. Herkenbaar, toch? Ga daarom met een volle maag boodschappen doen, zo is het kopen van die zak chips direct minder verleidelijk.

Weet waar u koopt

In de supermarkt waar u trouw altijd uw boodschappen doet weet u blindelings alle producten van uw lijstje te vinden. Maar wat als de supermarkt vijf minuten verderop een stuk goedkoper is? Dan loopt u daar al snel met meer voldoening weer naar buiten. Kijk daarom toch eens na of u bij een relatief dure of goedkope supermarkt boodschappen doet. Extra tip: groente en fruit zijn vaak goedkoper bij een lokale boer of op de markt.

Eén keer per week boodschappen

Elke dag opnieuw boodschappen doen kost veel tijd en vaak ook meer geld. U wordt zo elke dag opnieuw blootgesteld aan allerlei verleidingen. Op deze manier is er een grotere kans dat u iets koopt wat u niet nodig hebt. Probeer daarom één keer per week boodschappen te doen. Maak daarbij altijd een lijstje met de producten die u nodig heeft en houd u hieraan. Heeft u niets nodig uit een gangpad? Loop er dan dus niet doorheen, dat scheel weer een impulsaankoop.

Koop veel

Hoe groter de verpakking van een product is, hoe goedkoper het (relatief) is in vergelijking met kleinere verpakkingen. Maakt u bijvoorbeeld erg vaak gerechten met rijst? Koop dan een keer een voordeelverpakking of zelfs een grote zak in plaats van steeds kleinere verpakkingen. Een grotere verpakking kost wellicht nu even wat meer, maar daar zult u ook langer mee vooruit kunnen. Ook vlees en vis is vaak goedkoper in bulk. Is een grootverpakking te veel, stop het dan in de vriezer zodat u de rest in de weken erna kunt gebruiken.

Check uw voorraad

Heeft u nog restjes groente of heeft u nog een flinke voorraad kipfilet in de diepvries? Dan weet u dat u dat deze week niet hoeft te kopen. We gooien gemiddeld op jaarbasis ongeveer 41 kilogram voedsel per persoon weg. Dat is enorm zonde. Check daarom goed uw voorraden voor u boodschappen gaat doen. Wie weet heeft u nog iets in de berging of diepvries liggen waar u deze week prima een gezonde maaltijd van kan maken. Zo koopt u minder snel te veel en hoeft u dus minder weg te gooien.

Maak gebruik van het seizoen

Koop groente en fruit die passen bij het seizoen. Dit betekent bijvoorbeeld dat u aardbeien het beste tussen mei en augustus kunt kopen en boerenkool tussen oktober en maart. Dit scheelt ontzettend in de prijs. Daarnaast zijn groente en fruit in hun seizoen van hogere kwaliteit en dus veel lekkerder dan in de maanden daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan de smaak van aardbeien in de winter ten opzichte van de zomer. Volop genieten!

Zelf snijden, zelf bereiden

Voorgesneden groente en fruit en kant-en-klaar maaltijden zijn superhandig. U heeft het idee dat ze u ontzettend veel tijd besparen, maar hoeveel tijd bent u nu echt kwijt aan een ui snijden? Voorgesneden groenten zijn duurder vanwege de verpakking en de tijd die het gekost heeft om de groente alvast voor u te snijden. Koop daarom 'hele' in plaats van gesneden groente. Kant-en-klaar maaltijden lijken erg gemakkelijk en goedkoop, maar kosten onder de streep best veel. Niet alleen wat betreft de prijs, maar ze zijn vaak ook minder gezond. Eet dus vers, snij zelf uw groenten en maak het vooral zelf klaar.

Gebruik een scanner

In veel supermarkten kunt u een muur met zelfscanners vinden. Maakt u er normaal geen gebruik van? Probeer het dan toch eens! We pakken producten vaak uit de schappen zonder te kijken naar het prijskaartje. Daardoor hebben we dus niet goed door met welk totaalbedrag we in ons karretje rondlopen. Pas bij de kassa schrikt u toch wel een beetje van het eindtotaal. Met een zelfscanner kunt u precies in de gaten houden hoeveel een product kost en wat u aan de kassa moet afrekenen.

Koop minder (ongezond eten)

Misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar als u minder of zelfs geen ongezonde producten koopt, kunt u al snel veel euro’s besparen. Als u bijvoorbeeld elke week twee flessen cola, een reep chocolade, een bak ijs en een zak chips koopt, kost u dat al snel zeker 10 euro per week! Ga dus over op water en laat al dat snoep staan. Op jaarbasis kan u dat zeker 480 euro schelen! Natuurlijk is het ook simpelweg een heel stuk gezonder om geen snoep in huis te halen. Zo heeft u geen verleidingen in huis en heeft u een grotere kans dat u voor een gezonde vervanger gaat wanneer u trek heeft.

Richt uw ogen lager

Supermarkten denken erg goed na over uw tripje naar de supermarkt. U zult dan ook niet verbaasd zijn dat elke supermarkt georganiseerd is om zo veel mogelijk te verkopen. Veel (dure) A-merken staan bijvoorbeeld op ooghoogte. Richt daarom uw ogen eens wat vaker richting het laagste deel van de schappen. Hier staan vaak de budgetopties. De B- en thuismerken. Deze doen in kwaliteit echt niet onder aan A-merken en zijn dus ook goede opties.

Een gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon is misschien wel het belangrijkste aspect van een gezonde levensstijl. Toch is het ook belangrijk om genoeg te bewegen. Een duur sportschool abonnement is echt geen must.