Goedkoop sporten: zo doet u dat

Regelmatig sporten is gezond. Dat weten we allemaal intussen wel. U krijgt er zowel op korte- als lange termijn energie van, het zorgt voor een stabiel gewicht en verkleint de kans op ziektes en stress. U wilt best wat meer gaan sporten. Al is het omdat u de hele dag stil zit achter een bureau op uw werk en u uw conditie op peil wilt houden. Alleen kan niet iedereen een personal trainer betalen. Daarom vertellen wij u hoe u goedkoop kan sporten. Voor een leuker en goedkoper leven.

goedkoop-sporten

Als een echte Nederlander

Elke Nederlander heeft een fiets. En heeft u er geen, dan zijn er vast vrienden of familie die een fiets extra thuis hebben staan. Vooral in de lente en de zomer kan het heerlijk fietsen zijn. Met het zonnetje en een lichte bries in uw gezicht struint u zo de mooiste plekjes af. Fietst u niet vaak? Begin dan eens met korte routes. Bouw zo op tot de langere routes u niet meer afschrikken.

Met de benenwagen

De goedkoopste manier van vervoer heeft u onder uw romp zitten: uw benen. U kunt er mee wandelen, rennen, huppelen, wat u maar leuk vindt. Nog leuker is om samen met iemand te wandelen of hardlopen. Mocht u gaan hardlopen, is het wel aan te raden om dit met iemand te doen met net zo veel ervaring als u. Als u gaat hardlopen met iemand die hier al wat ervaring in heeft, zal dit voor zowel uzelf als de ander niet prettig zijn. Belangrijk van een goede looppas is namelijk uw eigen tempo. Als u te hard of te langzaam rent is de kans op blessures groter.

Sportschool

Sportscholen worden vaak gezien als een dure koop. Toch geven sportscholen erg vaak abonnementen met korting. Meestal wordt een sportschool pas duur als u er (bijna) geen gebruik van maakt. Gemiddeld kost de sportschool ongeveer €20,- per maand. Als u twee keer per week gaat, betaalt u dus maar €2,50 per keer. Dat valt best mee, toch?

Als u nog geen ervaring heeft met sportscholen, neem dan eerst een proefabonnement. Zo zit u er niet meteen aan vast als het u niet bevalt. Bij het fitnessen is het, ten opzichte van hardlopen, wel handig om een meer ervaren vriend of vriendin mee te nemen. Hij of zij kan u dan helpen met het uitleggen van de apparaten en of u de oefeningen goed uitvoert.

Oost, west, thuis…

Heeft u genoeg zelfdiscipline om gewoon zelf aan de slag te gaan met uw work-out, dan kunt u ook prima thuis sporten. Natuurlijk ook leuk om samen met een vriend of vriendin te doen. Dan kunt u naderhand samen uitgeput op de bank ploffen om een filmpje te kijken.

U hoeft geen scala aan zware gewichten of andere accessoires in huis te hebben om u thuis in het zweet te werken. Gebruik bijvoorbeeld een fles water of zand voor oefeningen met lagere gewichten. Toch liever apparatuur? Dan kunt u misschien een fitnessapparaat tweedehands op de kop tikken. U komt ook ver genoeg met een yoga mat of fitness elastiek. Als u niet zo goed weet welke oefeningen u precies moet doen, kijk dan op YouTube. Er zijn tegenwoordig tal van filmpjes die u een goede work-out bezorgen.

Sporten zoals in de 21e eeuw

We leven in een tijd waar overal wel een website of een app voor is. Er zijn dan ook genoeg spellen te vinden die u meer laten bewegen dan u misschien denkt. We vinden een gezond leven steeds belangrijker worden en hier speelt de markt prima op in. Denk bijvoorbeeld aan hardloop app zoals Zombies Run of andere leuke apps die u helpen meer te bewegen. Er zijn apps in overvloed te vinden, de keuze is aan u.

Alledaagse mogelijkheden

Genoeg sporten betekent niet per se dat u urenlang in de sportschool hoeft te staan. Bewegen doet u sowieso al vaker gedurende de dag. U kunt dus makkelijk elke dag meer bewegen dan u nu al doet. Indien u kinderen heeft, neem ze dan een keer mee naar een speelveld in de buurt. Hier kunt u een potje voetballen, de bal overgooien, tikkertje spelen of bijvoorbeeld badmintonnen. Zo heeft u meteen quality time met uw kind(eren).

Daarnaast kunt u hier en daar makkelijk uw dag net iets anders plannen. Neem in gebouwen met een lift bijvoorbeeld zo vaak mogelijk de trap. Of laat uw auto een keer staan en ga op de fiets naar uw werk of lokale supermarkt. En uw huis heeft soms vast een flinke poetsbeurt nodig. Ook dit kunt u zien als extra beweging.

Niet alleen sporten kan goedkoop. Elke dag of week opnieuw boodschappen doen tikt normaal gesproken al snel aan. Zo zorgt u ervoor dat ook uw boodschappen goedkoper zijn.