Goedkoop sporten: zo doe je dat

Regelmatig sporten is gezond. Dat weten we allemaal intussen wel. Je krijgt er zowel op korte- als lange termijn energie van, het zorgt voor een stabiel gewicht en verkleint de kans op ziektes en stress. Je wilt best wat meer gaan sporten. Al is het omdat je de hele dag stil zit achter een bureau op je werk en je jouw conditie op peil wilt houden. Alleen kan niet iedereen een personal trainer betalen. Daarom vertellen wij je hoe je goedkoop kan sporten. Voor een leuker en goedkoper leven.

goedkoop-sporten

Als een echte Nederlander

Elke Nederlander heeft een fiets. En heb je er geen, dan zijn er vast vrienden of familie die een fiets extra thuis hebben staan. Vooral in de lente en de zomer kan het heerlijk fietsen zijn. Met het zonnetje en een lichte bries in je gezicht struin je zo de mooiste plekjes af. Fiets je niet vaak? Begin dan eens met korte routes. Bouw zo op tot de langere routes je niet meer afschrikken.

Met de benenwagen

De goedkoopste manier van vervoer heb je onder je romp zitten: je benen. Je kan er mee wandelen, rennen, huppelen, wat je maar leuk vindt. Nog leuker is om samen met iemand te wandelen of hardlopen. Mocht je gaan hardlopen, is het wel aan te raden om dit met iemand te doen met net zo veel ervaring als jij. Als je gaat hardlopen met iemand die hier al wat ervaring in heeft, zal dit voor zowel jezelf als de ander niet prettig zijn. Belangrijk van een goede looppas is namelijk je eigen tempo. Als je te hard of te langzaam rent is de kans op blessures groter.

Sportschool

Sportscholen worden vaak gezien als een dure koop. Toch geven sportscholen erg vaak abonnementen met korting. Meestal wordt een sportschool pas duur als je er (bijna) geen gebruik van maakt. Gemiddeld kost de sportschool ongeveer €20,- per maand. Als je twee keer per week gaat, betaal je dus maar €2,50 per keer. Dat valt best mee, toch?

Als je nog geen ervaring hebt met sportscholen, neem dan eerst een proefabonnement. Zo zit je er niet meteen aan vast als het je niet bevalt. Bij het fitnessen is het, ten opzichte van hardlopen, wel handig om een meer ervaren vriend of vriendin mee te nemen. Hij of zij kan je dan helpen met het uitleggen van de apparaten en of je de oefeningen goed uitvoert.

Oost, west, thuis…

Heb je genoeg zelfdiscipline om gewoon zelf aan de slag te gaan met je work-out, dan kun je ook prima thuis sporten. Natuurlijk ook leuk om samen met een vriend of vriendin te doen. Dan kun je naderhand samen uitgeput op de bank ploffen om een filmpje te kijken.

Je hoeft geen scala aan zware gewichten of andere accessoires in huis te hebben om je thuis in het zweet te werken. Gebruik bijvoorbeeld een fles water of zand voor oefeningen met lagere gewichten. Toch liever apparatuur? Dan kun je misschien een fitnessapparaat tweedehands op de kop tikken. Je komt ook ver genoeg met een yoga mat of fitness elastiek. Als je niet zo goed weet welke oefeningen je precies moet doen, kijk dan op YouTube. Er zijn tegenwoordig tal van filmpjes die jou een goede work-out bezorgen.

Sporten zoals in de 21e eeuw

We leven in een tijd waar overal wel een website of een app voor is. Er zijn dan ook genoeg spellen te vinden die jou meer laten bewegen dan je misschien denkt. We vinden een gezond leven steeds belangrijker worden en hier speelt de markt prima op in. Denk bijvoorbeeld aan hardloop app zoals Zombies Run of andere leuke apps die jou helpen meer te bewegen. Er zijn apps in overvloed te vinden, de keuze is aan jou.

Alledaagse mogelijkheden

Genoeg sporten betekent niet per se dat je urenlang in de sportschool hoeft te staan. Bewegen doe je sowieso al vaker gedurende de dag. Je kunt dus makkelijk elke dag meer bewegen dan je nu al doet. Indien je kinderen hebt, neem ze dan een keer mee naar een speelveld in de buurt. Hier kun je een potje voetballen, de bal overgooien, tikkertje spelen of bijvoorbeeld badmintonnen. Zo heb je meteen quality time met je kind(eren).

Daarnaast kun je hier en daar makkelijk je dag net iets anders plannen. Neem in gebouwen met een lift bijvoorbeeld zo vaak mogelijk de trap. Of laat je auto een keer staan en ga op de fiets naar je werk of lokale supermarkt. En je huis heeft soms vast een flinke poetsbeurt nodig. Ook dit kun je zien als extra beweging.

Niet alleen sporten kan goedkoop. Elke dag of week opnieuw boodschappen doen tikt normaal gesproken al snel aan. Zo zorg je ervoor dat ook je boodschappen goedkoper zijn.