Zuinig rijden: onderhoudstips

Om brandstof te besparen kunt u natuurlijk uw rijstijl aanpassen of een zuinige auto aanschaffen. Maar u kunt ook besparen op uw brandstofverbruik door uw auto goed te onderhouden. We hebben daarom voor u een aantal tips verzameld zodat u meteen kunt beginnen met besparen.

1. Banden en bandenspanning

Een slappe band kost meer brandstof. Wanneer uw bandenspanning te laag is, heeft de band meer weerstand op de weg waardoor uw auto meer brandstof verbruikt. Vergelijk het met een slappe fietsband, dan moet u ook harder trappen om vooruit te komen.

  • De juiste bandenspanning is veiliger
    Bespaar daarom op uw benzine- of dieselkosten door eens per maand uw bandenspanning te laten controleren. Ook vergroot u met een goede bandenspanning uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers doordat uw auto stabieler op de weg rijdt (de zogenaamde wegligging). Volg het stappenplan om uw bandenspanning te controleren.

  • Vul uw autobanden met stikstof
    Zorg ervoor dat uw autobanden op spanning zijn, bijvoorbeeld door ze te vullen met stikstof. Banden gevuld met stikstof blijven tot drie keer zo lang op spanning. Stikstof is droog en schoon in tegenstelling tot perslucht, waar ook vocht en vuil in kan zitten. Het gebruik van stikstof is veilig, niet giftig en de stof is onbrandbaar.

2. De juiste motorolie

Weet u welke soort olie uw automotor nodig heeft? Het gebruik van de juiste olie is niet alleen van invloed op de slijtage en dus levensduur van uw motor, maar kan ook van invloed zijn op uw brandstofverbruik. Viscositeit, ofwel vloeistofdikte, is daarbij de belangrijkste factor.

Bij lage temperaturen is olie vaak dik en bij hoge temperaturen dun. De olie moet dik genoeg zijn om de motoronderdelen te beschermen en dun genoeg om goed kunnen blijven stromen. Op die manier kan uw motor beter starten bij lage temperaturen. De olie biedt dan namelijk minder weerstand aan bewegende onderdelen waardoor het vermogen van uw motor niet wordt overbelast. U vindt de juiste olieviscositeit voor uw auto in de handleiding van uw auto.

3. Verwijder overbodige bagage

Iedere extra kilo bagage kost u extra brandstof. Haal dus na de wintersportvakantie de skibox van uw auto en berg de fietsendrager na een weekendje weg weer op. Deze zijn namelijk niet alleen erg zwaar, maar verhogen ook nog eens de luchtweerstand van uw auto waardoor uw auto onnodig veel brandstof verbruikt. En met de huidige brandstofprijzen wilt u dat natuurlijk vermijden.

4. Goedkoop tanken = goed aandraaien

Het is een binnenkoppertje, maar draai uw tankdop goed aan na het tanken. Dit voorkomt dat uw benzine, en daarmee uw geld, verdampt.

Met de tankkaart van UnitedConsumers bespaart u altijd op brandstof. U tankt bij meer dan 600 tankstations in Nederland met korting.

Tankkaart aanvragen

Meer tips en advies

Bespaartips
Voordelig tanken met de tankpas
Alle tips over tanken en brandstof