Warmtepomp: huis verwarmen zonder gas

Wilt u volledig van het gas af? Of bent u bezig uw huis te verduurzamen? Dan is een warmtepomp misschien iets voor u! Met een warmtepomp kunt u uw huis namelijk elektrisch verwarmen. Zo bespaart u op uw energierekening én draagt u bij aan een beter milieu. Wat is een warmtepomp? Hoe werkt een warmtepomp en wat kost het? 

Warmtepomp banner

 

Wat is een warmtepomp?

Vanaf 2050 zou ieder huishouden in Nederland van het gas af moeten zijn. Dit betekent dat we onze huizen op een andere manier moeten gaan verwarmen. Een warmtepomp is hier dé oplossing voor. Een warmtepomp haalt op een duurzame manier energie uit de omgeving, en kan hiermee uw woning aangenaam verwarmen én zelfs afkoelen. 

Een warmtepomp wordt vaak volledig in huis - naast of vlakbij de cv-ketel - geplaatst. Bij sommige typen warmtepompen moet er een unit buiten uw huis geplaatst worden. Een voordeel van een warmtepomp is dat er niet veel verbouwd hoeft te worden, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij een zonneboiler.

 

Hoe werkt een warmtepomp?

In een warmtepomp vindt een ingewikkeld proces plaats, dus wij versimpelen het graag voor u. Een warmtepomp haalt energie uit grondwater, de lucht of uit de bodem. Deze energie is op dat moment nog niet erg warm. Door de energie te verplaatsen en druk uit te oefenen, wordt de temperatuur hoger en kan uw woning aangenaam verwarmd worden. Een warmtepomp maakt tijdens dit proces gebruik van elektriciteit.

Een warmtepomp werkt op een laag temperatuurregime en is daarom het beste te combineren met een vloerverwarming en/of lage temperatuur verwarmingen. Voor u een warmtepomp aanschaft, is het belangrijk dat uw woning goed is geïsoleerd. Er zijn subsidies mogelijk om uw woning van isolatiemateriaal te voorzien.  


 

Hybride warmtepomp of elektrische warmtepomp?

Wanneer u de keuze maakt voor een warmtepomp, is het belangrijk om te kijken of u kiest voor een hybride warmtepomp of een elektrische warmtepomp. Maar wat is precies het verschil?

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De hybride warmtepomp voorziet de woning voornamelijk van warmte. Is het heel erg koud? Dan springt de cv-ketel bij. U bent in dit geval niet volledig van gas af.

Elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp verwarmt het huis en voorziet de keuken en badkamer van warm water. Deze warmtepomp heet ook wel een all-electric warmtepomp. Met deze warmtepomp bent u volledig van het gas af!

 

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Buiten de verschillende type warmtepompen, zoals hybride en elektrisch, zijn er nog tal van verschillende soorten warmtepompen. Wij zetten de meest voorkomende soorten warmtepompen op een rijtje:

Aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp haalt energie uit de bodem, waardoor bodemwarmtepomp eigenlijk een betere benaming is. Voor een aardwarmtepomp dient een bron van wel 150 meter geboord te worden.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een combinatie tussen een elektrische boiler en een lucht-water warmtepomp. Een warmtepompboiler haalt energie uit de buitenlucht en voorziet hiermee uw keuken en/of badkamer van warm water.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warme ventilatielucht om uw huis te verwarmen. Deze warmtepomp is daarom alleen te installeren in huizen met een mechanisch afzuigsysteem voor de ventilatie.

Lucht/lucht warmtepomp

Bij een lucht/lucht warmtepomp wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald. Een luchtwarmtepomp wordt niet aangesloten op de verwarming, maar vaak aan één of meerdere onderdelen, zoals een airco-unit. 

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om uw woning te voorzien van warm water. Om dit te kunnen doen, dient er altijd een onderdeel buiten geplaatst te worden, zoals op het dak, in de tuin of aan de gevel. Een nadeel is dat de ventilator voor geluidsoverlast kan zorgen.

Water/water warmtepomp

Een water waterwarmtepomp haalt energie uit bodemwater. Hiervoor dient vaak tot wel 200 meter diep geboord te worden. Op die manier wordt er een put gemaakt. Uit de bron kan warm grondwater omhoog worden gebracht om de woning te verwarmen. Het inmiddels afgekoelde water wordt terug in de put gepompt, en kan in de zomer worden gebruikt om het huis af te koelen.


 

Warmtepomp weetjes

Op zoek naar warmtepomp weetjes? Wij zetten er een aantal voor u op een rijtje:

  • Een warmtepomp in een bestaande woning is zeker mogelijk.
  • In bestaande woningen wordt vaak gekozen voor de hybride warmtepomp. 
  • Dankzij een warmtepomp bent u een stap dichterbij een gasvrije woning, óf zelfs een energieneutraal huis!
  • Door een warmtepomp te installeren, verbetert u het energielabel van uw huis. Dit is bevorderlijk voor de verkoop. 
  • Een warmtepomp vergt soms ook andere aanpassingen, zoals isolatie. Zonder goede isolatie kan de warmtepomp uw huis niet efficiënt verwarmen.

 

Voordelen en nadelen warmtepomp

Uw huis verwarmen met een warmtepomp heeft uiteraard voordelen en nadelen. Om het plaatje zo eerlijk mogelijk te schetsen, zetten wij de voor- en nadelen van de warmtepomp voor u op een rijtje: 

Voordelen warmtepomp

Nadelen warmtepomp

 

Energie besparen.

 

Hoge aanschafwaarde.

 
Waardevermeerdering huis.
 
Er is ruimte nodig in uw woning.
 
Systeem kan verwarmen én koelen.
 
Warmtepomp past niet in iedere woning. 
 
Milieubewust en geen CO2-uitstoot.
 

Woning dient eerst goed geïsoleerd te worden.

 

Voor een warmtepomp zijn subsidies mogelijk

 
Zowel de warmtepomp als de unit buiten produceren - ongewenst - geluid. 
 

Constante binnentemperatuur - zowel overdag als 's nachts.

   
 

Kosten warmtepomp: wat kost een warmtepomp?

Wat een warmtepomp kost, hangt af van of u kiest voor een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Wanneer u het internet afspeurt, komt u gemiddeld de volgende (gemiddelde) bedragen tegen:

  • Kosten hybride warmtepomp: een hybride warmtepomp is een stuk goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. De prijs van een hybride warmtepomp ligt vaak tussen de € 4.000,- en € 6.000,- inclusief de installatie. 
  • Kosten volledig elektrische warmtepomp: een volledig elektrische pomp is een stuk duurder. Hierbij moet u denken aan een investering van tussen de € 10.000,- en € 25.000,-. Het voordeel is wel dat u volledig van het gas af bent!

Controleer voor de aanschaf van een warmtepomp altijd of u in aanmerking komt voor een subsidie. Hier zitten namelijk enkele voorwaarden aan verbonden. Informatie over warmtepomp subsidies vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Ik wil volledig van het gas af, wat kost dat? 

Als u beslist om volledig gasloos te gaan wonen, dan zit daar een iets hoger prijskaartje aan vast. Vaak moet uw huis nog extra geïsoleerd worden, en moet er gekeken worden naar een optie voor elektrisch koken. Benieuwd hoeveel gasvrij wonen u ongeveer kost?

Ik wil van het gas af


 

Aanbevolen voor u


 

Blog homepage