Warmtepomp: huis verwarmen zonder gas

Uw huis verwarmen met warmtepomp betekent geen gas meer in huis. Met een warmtepomp kunt u uw huis namelijk elektrisch verwarmen. Zo bespaart u op uw energierekening én draagt u bij aan een beter milieu. Is een warmtepomp in een bestaande woning mogelijk en is het ook interessant voor u?

Warmtepomp banner

Huis verwarmen met warmtepomp

U zult uzelf waarschijnlijk afvragen: "hoe werkt een warmtepomp?". In een warmtepomp vindt een lastig proces plaats, dus wij versimpelen het voor u. Een warmtepomp haalt energie uit grondwater, de lucht of de bodem. Deze energie is op dat moment nog niet erg warm. Door de energie te verplaatsen, wordt de temperatuur hoger en kan uw woning aangenaam verwarmd worden. Een warmtepomp maakt tijdens dit proces gebruik van elektriciteit.

Waar wordt de warmtepomp geplaatst?

Een warmtepomp wordt vaak volledig in huis - naast of vlakbij de cv-ketel - geplaatst. Bij sommige typen warmtepompen moet er een unit buiten uw huis geplaatst worden. Een voordeel van een warmtepomp is dat er niet veel verbouwd hoeft te worden, wat wel het geval is bij een zonneboiler.


Welke soorten warmtepompen zijn er?

De twee meest voorkomende warmtepompen zijn:

  • Volledig elektrische warmtepomp: verwarmt het huis en voorziet de keuken en badkamer van warm water. Deze warmtepomp heet ook wel een combi, of all-electric. Met deze warmtepomp bent u volledig van het gas af!
  • Hybride warmtepomp: werkt samen met de cv-ketel. De hybride warmtepomp voorziet de woning voornamelijk van warmte. Is het heel erg koud? Dan springt de cv-ketel bij. U bent in dit geval niet volledig van gas af.

Warmtepomp in bestaande woning

Een warmtepomp in een bestaande woning - bijvoorbeeld een warmtepomp in een oud huis - is zeker mogelijk. Eventueel moet u wel kijken naar wat extra aanpassingen, zoals isolatie. Zonder goede isolatie kan de warmtepomp uw huis niet efficiënt verwarmen. In bestaande woningen wordt vaak gekozen voor de hybride warmtepomp.

Is uw woning niet goed geïsoleerd? Dan is het aan te raden eerst uw woning volledig te isoleren. Door te isoleren bespaart u op uw energierekening, omdat warmte niet meer uit de woning kan ontsnappen. Er zijn subsidies mogelijk om uw woning van isolatiemateriaal te voorzien. Wanneer de woning goed geïsoleer is, kunt u een warmtepomp in uw bestaande woning plaatsen.


Voordelen en nadelen van een warmtepomp

Natuurlijk heeft uw huis verwarmen met een warmtepomp voordelen en nadelen. Om het plaatje zo eerlijk mogelijk te schetsen, zetten wij de voor- en nadelen van de warmtepomp voor u op een rijtje: 

Voordelen warmtepomp

Nadelen warmtepomp

 

Energie besparen.

 

Hoge aanschafwaarde.

 
Waardevermeerdering huis.
 
Er is ruimte nodig in uw woning.
 
Systeem kan verwarmen én koelen.
 
Warmtepomp past niet in iedere woning. 
 
Milieubewust en geen CO2-uitstoot.
 

Woning dient eerst goed geïsoleerd te worden.

 

Voor een warmtepomp zijn subsidies mogelijk

 
Zowel de warmtepomp als de unit buiten produceren - ongewenst - geluid. 
 

Constante temperatuur - zowel overdag als 's nachts.

   

Kosten warmtepomp bestaande woning

Wat de kosten van een warmtepomp in een bestaande woning zijn, hangt af of u kiest voor een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Wanneer u het internet afspeurt, komt u gemiddeld de volgende bedragen tegen:

  • Kosten hybride warmtepomp: een hybride warmtepomp is een stuk goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. De kosten van een hybride warmtepomp ligt vaak tussen de € 4.000,- en € 6.000,- inclusief de installatie. 
  • Kosten volledig elektrische warmtepomp: een volledig elektrische pomp is een stuk duurder. Hierbij moet u denken aan een investering van tussen de € 10.000,- en € 25.000,-. Het voordeel is wel dat u volledig van het gas af bent!

Een zonneboiler of een warmtepomp?

Waar kiest u voor; een zonneboiler of een warmtepomp? Een zonneboiler verwarmt het huis en voorziet u van warm water. Een zonneboiler maakt daarbij geen gebruik van elektriciteit en is daarom volledig energieneutraal. Welke installatie het beste bij u past, is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en beschikbare budget.


Meer energie bespaartips

Zijn de kosten van een warmtepomp in uw bestaande woning te hoog en bent u op zoek naar andere tips om energie te besparen? Wij helpen u graag! 

Energie bespaartips 


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage