Zonneboiler of warmtepomp: waar kiest u voor?

Met een warmtepomp of zonneboiler wordt duurzame energie opgewekt. Twijfelt u tussen een warmtepomp of zonneboiler voor thuis? Dan is het fijn om de mogelijkheden en voor- en nadelen van beide installaties te weten. Zo kunt u de juiste keuze maken!

Zonneboiler of warmtepomp

 

Warmtepomp of zonneboiler

Een zonneboiler verwarmt water door middel van zonnecollectoren op het dak. Het warme water kan direct gebruikt worden en wordt opgeslagen in een voorraadvat dat u plaatst in huis of op uw dak. 

Een warmtepomp kan water verwarmen, maar ook koelen. Deze installatie gebruikt grondwater of de buitenlucht als warmtebron. De warmtepomp zorgt ervoor dat het water de juiste temperatuur krijgt, zodat u het direct kunt gebruiken. 


 

Voor- en nadelen zonneboiler en warmtepomp

Een zonneboiler en warmtepomp zijn beide interessante installaties. U kunt met een zonneboiler of warmtepomp namelijk besparen op energie én het is ook nog eens duurzaam. Zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven en u draagt zo een steentje bij aan het milieu. Maar, wat is een betere keuze; een warmtepomp of zonneboiler? Wij zetten de voor- en nadelen voor u op een rij.

Voor- en nadelen zonneboiler

Een zonneboiler levert een hoog rendement op, want de warmte wordt direct van de bron (de zon) verkregen. De keerzijde is dat een zonneboiler een relatief dure investering is. Meer voor- en nadelen van een zonneboiler:

Voordelen

Nadelen

 
Kan aangesloten worden op cv-systeem.
 
De zonnecollector heeft een zonrijk dak nodig.
 
Geen CO2-uitstoot en milieuvriendelijk.
 
Relatief veel kap- en breekwerk.
 
Hoog rendement, ook in de winter.
 
Duurder dan een warmtepomp.
 
Lagere energierekening.    
 
Subsidie mogelijk.    

Voor- en nadelen warmtepomp

Een warmtepomp is vaak goedkoper dan een zonneboiler en de installatie is dan ook vrij simpel. Aan de andere kant verbruikt een warmtepomp meer elektriciteit dan een zonneboiler, waardoor het rendement lager uitvalt. Meer voor- en nadelen van een warmtepomp:

Voordelen

Nadelen

 
Goedkoper dan een zonneboiler.
 
Warmtepomp dient in de woning geplaatst te worden.
 
Redelijk eenvoudige installatie.
 
Verbruikt meer elektriciteit dan een zonneboiler.
 
Geen kap- en breekwerk.
 
Neemt ruimte in huis in beslag.
 
Subsidie mogelijk.    

 

Zonneboiler met warmtepomp

Kunt u niet kiezen tussen een zonneboiler of warmtepomp? Heeft u een redelijk budget en de behoefte om volledig van het gas af te gaan? Dan kunt u de zonneboiler ook aansluiten op een warmtepomp. De zonneboiler aansluiten op een warmtepomp heeft meerdere voordelen, zoals:

De zonneboiler wekt energie op uit de zon. Op dagen dat er weinig zon is, neemt de warmtepomp het over. Zo verbruikt u een minimale hoeveelheid elektriciteit, en kunt u heel het jaar door optimaal genieten van een duurzaam, verwarmd huis en heerlijk warm water! 


 

Zonneboiler, warmtepomp of zonneboiler met warmtepomp

Of u kiest voor een warmtepomp, zonneboiler of een warmtepomp met zonneboiler, hangt af van uw persoonlijke voorkeuren. Enkele factoren die mee kunnen spelen in de bepaling, zijn: uw budget, de ruimte in uw woning en of u volledig gasvrij wilt wonen.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage