Zonneboiler of warmtepomp: waar kiest u voor?

Zowel een zonneboiler als een warmtepomp is een duurzame verwarmingsinstallatie. Voor beide systemen zijn voor- en nadelen op te noemen. Maar welke kiest u: een warmtepomp of zonneboiler? Na dit artikel hoeft u niet meer te twijfelen en weet u precies welke perfect bij u past: een warmtepomp of zonneboiler. 

Zonneboiler of warmtepomp

Warmtepomp of zonneboiler

Een warmtepomp en zonneboiler zijn beide installaties die u kunt aansluiten op het cv-systeem voor het verwarmen van uw huis. Ook kunnen zowel de warmtepomp als de zonneboiler u voorzien van warm water. De aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler vraagt een investering van uw kant, maar met beide systemen bespaart u op uw energierekening

Misschien twijfelt u welke u moet kiezen. Daarom leggen wij u eerst het volgende uit: wat is nou een zonneboiler en een warmtepomp? 

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler verwarmt water door middel van zonnecollectoren op het dak. De zonnecollectoren zetten de zonne-energie om in warmte. Deze warmte kan worden gebruikt om uw huis te verwarmen, of wordt simpelweg opgeslagen in het voorraadvat om later te gebruiken. Het is een duurzame manier van energie opwekken, omdat de zonneboiler geen elektriciteit of gas verbruikt.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp wordt in uw woning geplaatst en maakt gebruik van grondwater of buitenlucht als warmtebron. De temperatuur van die bronnen is te laag om de woning te kunnen verwarmen. De warmtepomp vangt de warmte daarom op en verplaatst en verhoogt de warmte, om zo de woning te kunnen verwarmen. Tijdens dit proces gebruikt de warmtepomp elektriciteit.

Voor- en nadelen zonneboiler en warmtepomp

Wellicht bent u er nog niet helemaal over uit of u kiest voor een zonneboiler of warmtepomp. Om het u makkelijker te maken, zetten wij de voor- en nadelen van een zonneboiler en warmtepomp voor u op een rijtje:

Voordelen zonneboiler

Nadelen zonneboiler

 
Kan aangesloten worden op cv-systeem.
 
De zonnecollector heeft een zonrijk dak nodig.
 
Geen CO2-uitstoot en milieuvriendelijk.
 
Relatief veel kap- en breekwerk.
 
Hoog rendement, ook in de winter.
 
Duurder dan een warmtepomp.
 
Lagere energierekening.    
 
Subsidie mogelijk.    

Voordelen warmtepomp

Nadelen warmtepomp

 
Is en heel stuk goedkoper dan een zonneboiler.
 
Warmtepomp dient in de woning geplaatst te worden.
 
Redelijk eenvoudig te installeren.
 
Verbruikt nog steeds elektriciteit.
 
Geen kap- en breekwerk.
 
Neemt ruimte in huis in beslag.
 
Subsidie mogelijk.    

Warmtepomp of zonneboiler: de conclusie

Of u kiest voor een warmtepomp of zonneboiler hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Enkele factoren kunnen zijn uw budget, de ruimte in uw huis en of u volledig CO2-neutraal wenst te zijn!

Wilt u volledig CO2-neutraal uw warm water produceren en heeft u een redelijk budget om uit te geven? Kies dan voor de zonneboiler. Vindt u het niet erg dat er nog enigszins gebruik wordt gemaakt van elektriciteit en heeft u iets minder te spenderen? Dan kiest u voor een warmtepomp.

Zonneboiler met warmtepomp: een derde optie

Kunt u niet kiezen? Heeft u een redelijk budget en de behoefte om volledig van het gas af te gaan? Dan kunt u de zonneboiler ook aansluiten op warmtepomp. De zonneboiler in combinatie met warmtepomp heeft veel voordelen.

Een zonneboiler werkt het beste wanneer de zonnecollectoren veel zonne-energie kunnen opvangen. Op dagen dat er weinig zon is, neemt de warmtepomp het over. Zo verbruikt u een minimale hoeveelheid elektriciteit, en kunt u heel het jaar door optimaal genieten van een duurzaam, verwarmd huis en heerlijk warm water!

Tip: wilt u een volledig energieneutraal huis? Kijk dan of zonnepanelen plaatsen iets voor u is. Zo wekt u op een duurzame manier uw eigen elektriciteit op!


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage