Wat te doen bij burn out? Dit zijn onze burn out tips

Hulp bij burn out zoeken is hartstikke goed en zeker niet iets om u voor te schamen. Een burn out is vervelend en u wilt er zo snel mogelijk weer bovenop komen. Wat te doen bij een burn out? Wij geven 6 burn out tips.

Wat te doen bij een burn out?

Iedereen kan een burn out krijgen, maar ook iedereen kan ervan herstellen. De stap naar psychologische hulp is makkelijk gemaakt, want deze hulp wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Met psychologische hulp en bovenstaande tips, is de kans groot dat u binnen enkele maanden weer geleidelijk de normale bezigheden kunt hervatten. Geef uzelf genoeg tijd voor het herstel en jaag uzelf niet op. Blijf uzelf - ook na herstel - bewust van situaties of factoren die spanning en stress geven. U wilt namelijk niet dat een burn out terugkomt.


Tips burn out: 6x hulp bij burn out

In het geval van een burn out is het verstandig dat u contact opneemt met de huisarts voor psychologische hulp. Te lang rondlopen met een burn out kan uiteindelijk leiden tot een depressie en dat wilt u natuurlijk niet. Kunt u zelf ook wat doen tegen een burn out? Wij geven 6 burn out herstel tips die u verder gaan helpen.

 

Tip 1: Begin met accepteren

Acceptatie is misschien wel de moeilijkste stap, omdat u eigenlijk toegeeft dat het niet goed gaat. Misschien denkt u: "ik moet mezelf niet aanstellen en zet mijn schouders eronder". U bent hier met een burn out niet toe in staat, dus forceer het ook niet. U hoeft uzelf voor niemand te bewijzen. Schaam uzelf ook zeker niet voor het hebben van een burn out. Het kan echt iedereen gebeuren. Toegeven dat het niet goed gaat, zorgt juist voor begrip van de omgeving. 

 

Tip 2: Neem de stress en spanning weg

Het is tijd voor een stap terug en dat is niet makkelijk. Bepaal voor uzelf waar u rustig en gelukkig van wordt. Breng in kaart welke zaken of situaties spanning en stress bij u veroorzaken en wat er voor nodig is om die spanning en stress weg te nemen. Bekijk bij elke stress- of spanningsfactor welke oplossingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld: het werk dat u uitvoert past niet helemaal bij u en dit levert stress op. Kijk in dat geval eens naar wat wel bij u zou passen en welke actie u hiervoor moet ondernemen.

 

Tip 3: Zorg voor structuur en ontspanning

Een gestructureerd leven zorgt voor meer rust in uw hoofd. Maak afspraken met uzelf en uw omgeving over de taken die u wel en niet kunt doen. Plan enkel activiteiten die goed voelen en neem niet teveel hooi op uw vork. Kies kleine taken die u uitvoert, zoals: de boodschappen doen of de kinderen naar school brengen. Wissel de taken af en plan ook momenten van ontspanning in. In welke vorm u ontspant, is helemaal aan uzelf. Misschien wordt u rustig van wandelen, mindfulness of is juist het lezen van een boek de ultieme ontspanning voor u.

 

Tip 4: Laat energievreters links liggen

Houdt u gedurende een burn out bezig met zaken waar u energie van krijgt. Omdat er zoveel 'energievreters' in uw leven zijn, is het belangrijk dat u leuke dingen onderneemt. Heeft u bepaalde hobby's die u door alle stress en drukte niet meer hebt uitgeoefend? Dan is dit een mooi moment om tijd in te plannen voor deze hobby's. Laat alle energievreters links liggen en focus op de dingen waar u lekker door in uw vel gaat zitten en die juist energie geven. 

 

Tip 5: Gezond leven

Bewegen is goed voor het lichaam en gemoedstoestand, want tijdens het sporten maakt het lichaam endorfine aan. Dit gelukshormoon zorgt ervoor dat u lekkerder in uw vel gaat zitten. In beweging komen werkt in uw voordeel en draagt bij aan een gezonde levensstijl. Ook de juiste voeding is hartstikke belangrijk bij stress. Gezond eten zit vol goede voedingsstoffen die uw lichaam energie geven. Dit kunt u in het geval van een burn out heel erg goed gebruiken. 

 

Tip 6: Geef grenzen aan

Het laatste, maar zeker niet het minste, is het aangeven van grenzen. Misschien heeft u jarenlang geen nee durven zeggen en heeft u iedereen altijd maar tevreden willen stellen. Het is nu belangrijk om uzelf op de eerste plaats te zetten. Voel u uzelf ergens niet prettig bij of past iets niet bij u? Doe het dan niet, want dit kan voor extra druk of spanning zorgen.


 

Omgaan met iemand met een burn out

U wil uw vriend, vriendin, familielid of partner maar al te graag helpen bij het herstellen van een burn out. Het lastige aan een burn out is dat u niet perse ziet dat iemand 'ziek' is. Wij geven een viertal tips hoe u iemand met een burn out kunt ondersteunen in het herstel:

  • Geef geen oordeel.
  • Heb geduld en oefen geen druk uit.
  • Luister naar hoe het voor een ander voelt en toon begrip.
  • Bied hulp bij een burn out aan. Niet om van de burn out te herstellen, maar neem taken uit handen.

Aanbevolen voor u


 

Blog homepage