Mentaal gezond: ook op de oude dag

Het is tijd om goed voor uzelf te zorgen. De jaren gaan voorbij en u merkt dat het lastiger wordt om nog ergens energie voor op te brengen. U schuift het al snel af op ouderdom en geeft er verder niet veel aandacht aan. Dan is het juist nu belangrijk om ervoor te zorgen dat u er mentaal weer bovenop komt. Depressie is een vaak voorkomend gezondheidsprobleem. Ook onder ouderen. Het verloop van een depressie gaat sluimerend en geleidelijk. Het beste bent u er zo vroeg mogelijk bij, want omgaan met een depressie is niet gemakkelijk. Daarom reiken wij u een hand toe.

depressie-ouderen

Overleg met de huisarts

Heeft u last van vertraagd gedrag, bent u veel moe, lusteloos en verliest u gewicht? Maak dan in ieder geval een afspraak met uw huisarts. Deze symptomen worden vaak weggeschreven aan ouderdom of kwaaltjes. Overleg daarom goed met uw huisarts over de mogelijke opties en wat nu precies de oorzaak is. Verdrietige gebeurtenissen in uw leven, weinig sociaal contact of lichamelijke beperkingen kunnen allemaal de oorzaak zijn van uw gevoel.

Goed in beeld brengen wat u voelt, zowel fysiek als mentaal, is hoe dan ook belangrijk. Uw arts kan u eventueel doorsturen naar een aangewezen professional. Een depressie is, vooral als u er vroeg bij bent, goed te behandelen. Hulp zoeken is dan doorslaggevend. Schroom dus niet om een keer bij uw huisarts binnen te lopen. Het kost u immers niets.

Omringd met liefde

Als u depressief bent, bent u waarschijnlijk liever alleen. Toch is uw vrienden en familie bezoeken bevorderend wanneer u zich somber of moe voelt. Omgaan met uw geliefden kan ervoor zorgen dat het uw gevoel verzacht. Al is het maar voor een korte tijd. Het zijn vaak de kleine momenten die het ‘m doen.

U ziet het mogelijk als een drempel, maar ook praten helpt. Niet iedereen is een fervente prater. En dat hoeft ook niet per se. Omring uzelf regelmatig met uw vrienden en familie. Ze zullen het begrijpen en u eventueel helpen over andere drempels heen te komen. Uiteindelijk dient u zelf stappen te maken zodat u zich weer beter gaat voelen. Maar een liefdevolle steun in de rug kan wel helpen.

Geluk in de kleine dingen

Geluksmomenten: hoe meer u ze opbouwt, hoe gelukkiger u zich over het algemeen voelt. Doe daarom iets waar u voldoening uit haalt. Een hobby, wandeling of langsgaan bij (klein)kinderen. U hoeft niet dolgelukkig te worden van elk moment. Een klein geluksmoment kan het hem al doen.

Als u minder energie hebt, voelt het waarschijnlijk moeilijker om echt activiteiten te ondergaan. Probeer daarom korte activiteiten te plannen. Alleen, of met anderen. Voor ouderen bestaat er ook dagbesteding. Zo komt u samen met andere mensen voor bijvoorbeeld koffie-ochtenden of uitstapjes. Dagbesteding valt onder het PGB vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en moet aangevraagd worden bij de gemeente. We verwachten vaak dat geluk in grote momenten zit. Terwijl een opbouw van kleine geluksmomenten door de dag of week heen duurzamer zijn. Een simpele kop koffie in het zonnetje kan al genoeg zijn om even te kunnen genieten van de warmte. Zulke kleine geluksmomenten zijn er genoeg. U hoeft ze alleen te willen vinden.

Goede zorg

Voor uzelf zorgen is altijd belangrijk. Maar vooral als u somber of depressief bent. Streef bijvoorbeeld zoveel mogelijk naar een vast dagritme. Bepaal hoe laat u elke dag opstaat en ontbijt, lunch of diner eet. Zo komt er structuur in uw dagelijkse leven en weet u door de dag heen waar u aan toe bent. Geef uzelf daarnaast goed de tijd. Verwacht bijvoorbeeld niet dat u zich binnen een week weer geweldig voelt. Net als de depressie zelf gaat het herstel stapsgewijs. Het komt goed.