Gezond zonnen, hoe doe je dat?

Wanneer je iemand vraagt naar zijn of haar favoriete weersvoorspelling zal je vaak ‘zonnig’ horen. We worden automatisch blij van een heerlijke zonnestraal. Het verwarmt niet alleen ons gezicht, maar ook het hart. Van alle kanten wordt geroepen om in de volle zon voorzichtig te zijn. Terecht, want urenlang onbeschermd buiten rondbanjeren in de zon is erg ongezond.

gezond-zonnen

Toch is verantwoord zonnen heel gezond. Met de nadruk op ‘verantwoord’. Maar hoe doe je dat precies? Wij geven je 5 tips zodat je alle voordelen krijgt van de zon, maar dan zonder de nadelen erbij.

1. Smeer je altijd goed in met zonnebrand

We beginnen direct met de meest logische tip. Insmeren is iets wat we snel vergeten, vooral als we ons niet bewust zijn van de tijd die we in de zon doorbrengen. Ga je een dagje shoppen, heb je een familie uitje of ga je een stukje fietsen? Smeer je ook dan elke 2 à 3 uur goed in. Het liefst met factor 50, maar minimaal factor 30. Hoe bleker je huid, hoe kwetsbaarder.

Heb je van nature een donkere huid? Ook dan is insmeren belangrijk! Je huid is beter resistent tegen de zon, maar smeren met een factor 20 is dan nog steeds aan te raden. Zo voorkom je dat de huid te veel UV-straling opvangt en dof wordt.

2. Ben bewust van het aantal zonuren

De middagzon is tussen 12:00 en 15:00 het sterkst en dus het gevaarlijkst. Wil je langer dan een half uur buiten zijn? Doe dit dan het liefst buiten deze tijden. Een kort verblijf in de middagzon is echter wel aan te raden. Op dat moment zit er namelijk veel Ultraviolet B in het zonlicht. Dit is verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D in de huid. Je kunt dan best even zonder zonnebrand buiten zitten, maar niet langer dan een kwartier!

3. Blijf gehydrateerd

Als het zonnig is, zweten we meer. Logisch natuurlijk. Drink daarom op warme dagen minstens 2 liter. Zo houd je de vochtbalans van je organen - de huid is ook een orgaan - op pijl. Ook van buiten is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Smeer jezelf na het zonnen in met bodylotion. Zo voorkom je uitdroging en als je een kleurtje krijgt, behoudt je deze zo langer.

4. Bedek gevoelige plekken

De ultieme manier om jezelf te beschermen tegen (te veel) zonlicht is natuurlijk je huid bedekken. We lopen, als het buiten 30 graden is, alleen liever niet met lange mouwen rond. Geen zorgen. Ondanks dat het wel de beste bescherming is, hoeft dat niet als je regelmatig zonnebrand gebruikt.

Probeer echter wel gevoelige plekken te bedekken, zoals je ogen, neus en oren. Gebruik een petje of een zonnehoed en een zonnebril die UV-stralen tegenhoudt. Dit kun je eenvoudig testen door de zonnebril tegen de zon in te houden: als het weinig licht door laat, zit je vaak al goed.

5. Schaduw is niet voldoende 

Veel mensen denken dat ze goed zitten als ze in de schaduw vertoeven. Niks is minder waar. Je krijgt dan wel geen direct zonlicht in je gezicht, toch houdt dit geen UV-straling tegen. Het enige voordeel van in de schaduw zitten is dat je minder zweet doordat je lichaam minder opwarmt. Verder is er geen verschil. Lig je dus onder een parasol, volg dan nog steeds onze tips op. 

De voordelen van de zon

Ondanks dat te veel zonlicht schadelijk is, zitten er genoeg voordelen aan de zon:

  • Direct effect op de bloedcirculatie. Een goede portie zon zorgt voor een juiste zuurstofvoorziening van het lichaam, een stabiele hartslag en een goede regulering van bloeddruk en ademhaling.
  • Door de verwijding van onze bloedvaten en de goede doorbloeding heb je minder last van spier- en gewrichtsklachten.
  • Met zonlicht maakt ons lichaam de benodigde vitamine D aan. Dit heeft als resultaat dat je lichaam voldoende calcium opneemt, wat zorgt voor gezonde botten.
  • Je wordt blij van zonlicht. Zo ervaren de meeste mensen dat in ieder geval. Het lichaam maakt endorfinen (een gelukshormoon) aan, waardoor je meer energie hebt en beter kunt ontspannen.