Zwanger en gezond

Leestijd: 2.5 minuten

Je bent zwanger. Dit is natuurlijk een van de mooiste gebeurtenissen in je leven. Je gezondheid is nu waardevoller dan ooit: want wanneer jij gezond bent, heeft je kindje het ook goed. Het is daarom belangrijk om goed op je voeding, beweging en mentale gezondheid te letten. Op deze manier krijgt je kindje de beste kans op een gezond leven. Hoe je dat doet? Wij leggen het graag uit!

gezond-zwanger

Gezond leven tijdens zwangerschap

Het is vanzelfsprekend dat je graag een gezonde zwangerschap wilt. Je levensstijl en keuzes hebben hier een grote invloed op. Een gezond leven leiden hoeft niet moeilijk te zijn. Het principe is simpel: kies voor gevarieerde en pure maaltijden en beweeg voldoende. Dit is essentieel voor het kindje om zo goed mogelijk te groeien.

Tips om gevarieerd te eten

Tijdens de zwangerschap horen jij en je baby voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Toch is het moeilijk om altijd gezond te eten. Het gevoel wint het vaak van je verstand. Met onze tips wordt het gemakkelijker om gezond én lekker te eten.

Tip 1: Ben niet te hard voor jezelf.

Een gezonde levensstijl betekent niet dat je bepaalde voeding moet verbieden. Dit maakt het juist extra moeilijk om dit voedingspatroon vol te houden. Het is belangrijk om pure voeding te eten. Toch mag je soms best toegeven aan die pizza. Zo blijf je in een goede stemming. Dat vindt je baby ook fijner. Op de website van het voedingscentrum vind je tevens een overzicht van wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap.

Tip 2: Drink voldoende water.

Genoeg water drinken is cruciaal voor een goede gezondheid. Frisdrank is af en toe best lekker, maar zit vol onnodige suikers en calorieën. Dit zijn stoffen die jij en je baby niet nodig hebben. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Moeite met genoeg water drinken? Doe dan eens wat fruit in je water. Combinaties zoals munt en komkommer of citroen en komkommer geven het water net wat extra's.

Tip 3: Eet niet voor twee.

Je lichaam verbruikt meer energie tijdens je zwangerschap dan normaal, maar je kindje is nog erg klein. Daarom verbruikt hij of zij nog niet zoveel voedingsstoffen als jijzelf. Houd je porties onder controle door meerdere keren per dag iets te eten. Houd bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden en twee tot drie snacks per dag aan.

Extra multivitamines tijdens zwangerschap

Ondanks een gevarieerd en gezond eetpatroon heb je toch extra vitamines nodig tijdens de zwangerschap. De belangrijkste supplementen voor zwangere vrouwen zijn foliumzuur en vitamine D. Deze vitamines krijg je normaal gesproken via voeding binnen. De aanbevolen hoeveelheid voor een zwangere vrouw ligt echter hoger. Daarom krijg je het advies om deze vitamines dagelijks te slikken.

Foliumzuur kun je gebruiken vanaf het moment dat je zwanger wil worden tot de tiende week van de zwangerschap. Zo is er een kleinere kans dat je kindje een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte ontwikkelt. Daarnaast wordt geadviseerd extra vitamine D te nemen. Dit zorgt voor een goede botopbouw van je kindje. Vitamine D slik je meestal tijdens de hele zwangerschap.