Hoe je echt, maar dan ook echt, gezonder gaat eten

Leestijd: 5 minuten

Je hebt al vaker geprobeerd om gezonder te eten, maar je vindt het moeilijk en hebt vaak de neiging om het op te geven. Je bent nou eenmaal niet gemaakt om de hele dag salades te eten. Maar wie beweert dat je elke dag salades moet eten? Een gezonder voedingspatroon hoeft niet moeilijk te zijn en bestaat al helemaal niet uit alleen maar salades. De mens is een gewoontedier. De meeste veranderingen die moeite kosten, gaan dan ook niet in één keer. Wij vertellen je daarom hoe je stap voor stap echt, maar dan ook écht, gezonder gaat eten.

gezonder-eten

Lieg niet tegen jezelf

Durf toe te geven dat je nou eenmaal moeite hebt met het aanleren van een gezonder voedingspatroon. Je bent heus niet de enige. Ben niet te hard voor jezelf. Niet elke maaltijd hoeft gezond te zijn. Zolang het merendeel van wat door je mond gaat wel gezond is, hoef jij je echt geen zorgen te maken.

Ben ook eerlijk als het gaat om resultaat. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk resultaat zien wanneer je begonnen bent met gezonder eten. Resultaat zie en voel je meestal pas na ongeveer zes weken. Is het je doel om met een gezonder voedingspatroon blijvend af te vallen? Verwacht dan niet dat je in een maand al tien kilogram kwijt bent. Blijf realistisch. Dat werkt een stuk beter.

Weet dat het een proces is

Je gaat dus niet meteen resultaat zien of voelen. Een bekende valkuil is het afzwakken van motivatie. In eerste instantie ben je overtuigd en gemotiveerd: je gaat nu echt gezond eten! Vol moed eet je een paar dagen, misschien wel weken, gezond. Toch krijg je uiteindelijk de neiging om je over te geven aan de frietjes of chocolade.

En wat als je motivatie dan in geen velden of wegen te bekennen is? Dan heb je een keuze te maken: geef je toe of laat je discipline het overnemen van je motivatie? Heb je de kracht om de discipline het over te laten nemen? Heel goed! Hoe vaker je de keuze maakt om niet toe te geven, hoe eerder het een gewoonte wordt.

En als je nu écht zin hebt in dat frietje of een reep chocolade? Dan eet je die af en toe gewoon. Verbieden werkt niet en je hoeft je liefde voor chocola en friet dan ook echt niet overboord te gooien. Ga bijvoorbeeld uit van de 80/20-regel. Eet voor tachtig procent gezond, maar laat ook twintig procent ruimte over om een keer toe te geven. Het gaat erom dat je jezelf stap voor stap meer gezonde gewoontes aanleert.

Opnieuw leren eten

En dat betekent echt niet dat je alleen maar sla moet eten. Integendeel, er zijn ontzettend veel opties om gezonder en toch lekker te eten. We associëren gezond eten namelijk vaak met ‘konijnenvoer’, veel sla en wortels bijvoorbeeld. Toch is niets minder waar.  Natuurlijk zijn groentes gezond, ze zitten namelijk boordevol goede voedingsstoffen en bevatten niet veel calorieën.

De meeste mensen vinden groenten eten te saai. Duik daarom eens in nieuwe recepten die niet alleen gezond zijn, maar waar je ook echt van kan genieten. Toch zin in een zak chips, maar wil je liever iets gezonds? Zorg er dan voor dat je een gezonde vervanger kiest voor die trek naar vet, zoet of zout.

Plan vooruit

Ben je iemand die elke dag opnieuw naar de supermarkt struint om het avondeten voor die dag te scoren? Misschien heb je jezelf er dan weleens op betrapt dat je aan het eind van een lange dag toch liever gaat voor de gemakkelijke, vaak ongezonde, maaltijd. Veel van de ongezonde boodschappen die we doen zijn impulsaankopen.

Deze impulsaankopen zijn gelukkig eenvoudig te voorkomen. Maak aan het begin van de week een lijstje met welke maaltijden je ’s avonds wilt eten. Als je de boodschappen niet in een keer wil of kan kopen, haal het dan in twee tripjes. Ben je iemand die ’s ochtends geen tijd heeft om ontbijt en lunch voor die dag te maken? Maak het dan de avond van te voren. En als je geen flauw idee hebt wat je moet eten, dan helpen wij je graag.

Lezen is weten

Etiketten lezen is gemakkelijker dan je zou denken. Het principe is simpel: hoe minder woorden er onder het kopje “ingrediënten” staat, hoe beter. Leer daarnaast een paar extra woorden en je weet meteen waar je op moet letten als je in de supermarkt staat. Aan ontzettend veel producten wordt namelijk extra suiker en zout toegevoegd.

Probeer daarom zo veel mogelijk pure producten te kopen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld het liefst zo min mogelijk ingrediënten op de lijst ziet staan die eindigen op ‘ose’ (glucose, fructose, dextrose) of waar simpelweg ‘suiker’ wordt benoemd. Check in ieder geval in welke hoeveelheid suiker en zout wordt toegevoegd onder het kopje voedingswaarden.

Suiker en zout zijn niet slecht, je lichaam heeft ze zelfs nodig! Ook in een gezond, gevarieerd voedingspatroon komen ze voor. We eten alleen zo veel ‘gemakkelijke’ producten waar suiker en zout aan is toegevoegd, dat je er al snel te veel van binnen krijgt. En ‘te’ veel van iets is natuurlijk nooit goed. Heb jij enig idee of je te veel suiker binnen krijgt?

Laat je inspireren

Wie gezond denkt, leeft al snel gezonder. Laat je daarom inspireren! Zoek bijvoorbeeld op Instagram naar accounts met gerechten die je oprecht aanspreken. Zet deze inspiratie om in actie door de recepten op te zoeken en uit te proberen. Woon je samen of heb je kinderen? Sleep ze mee in jouw motivatie en inspiratie. Zo kan iedereen blij worden van nieuwe, lekkere en gezonde gerechten.

Nog een tip: probeer je bord wat leuker op te maken! Natuurlijk gaat het vooral om de smaak, maar je ogen bepalen ook of je iets lekker vindt. Hoe mooier iets eruitziet, hoe beter het smaakt. Ben je een lijstjes fanaat? Dan is het misschien leuk om een foodplanner uit te printen of te kopen. En onthoud: je mag alles eten! Probeer gewoon vaker voor iets gezonds te kiezen, maar blijf ook genieten van ongezond eten. Dat doet je goed!