Herken depressie symptomen

Je hebt al wekenlang een neerslachtig gevoel, haalt nergens plezier uit en voelt je ongelukkig. Je hebt het vermoeden dat het om een depressie gaat, maar hoe herken je een depressie? Wij helpen je. 

depressie herkennen

Ben ik depressief?

Een depressie is een psychische stemmingsstoornis. Er wordt over een depressie gesproken als symptomen langer dan twee weken aanhouden. Depressie kenmerken zijn: somberheid die de overhand neemt, desintresse in de mensen om je heen, geen zin meer in leuke activiteiten en genieten is bijna niet meer mogelijk. Er hangt een donkere wolk boven je en je functioneert niet meer op je werk en in je privéleven. Je zit vast in een donkere tunnel en weet niet hoe je eruit moet komen.

Kenmerken depressie: waar komt een depressie vandaan?

Een depressie is niet aangeboren en iedereen kan het krijgen. Een depressie komt vaak voort uit bepaalde gebeurtenissen in je leven, maar er zijn ook karaktereigenschappen die de kans op een depressie kunnen verhogen. De volgende factoren kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van een depressie:

  • Je hebt een dierbare verloren.
  • Er zijn veel veranderingen in je leven geweest.
  • Traumatische gebeurtenissen, zoals: (huiselijk) geweld of verwaarlozing.
  • Kinderen van ouders die depressief zijn of zijn geweest, hebben meer kans op een depressie.
  • Je bent perfectionistisch, hebt weinig zelfvertrouwen, denkt vaak negatief of hebt (faal)angst.
  • Je hebt een langdurige of ongeneeslijke ziekte, zoals: kanker, multiple sclerose of de ziekte van Parkinson.

Symptomen depressie

Je kunt een depressie herkennen aan - onder andere - de duur van de klachten. Heb je al minimaal twee weken last van onderstaande symptomen? Dan is de kans op een depressie groot:

Kenmerken depressie
Stemmingswisselingen.
Een gevoel van somberheid.
Geïrriteerd en opvliegend zijn.
Vermoeidheid en weinig energie.
Rusteloos zijn of juist geen kant op willen.
Weinig tot geen plezier meer in activiteiten.
Slapeloosheid of juist overmatig veel slapen.
Je denkt vaker aan de dood en/of zelfdoding.
Het gevoel dat je niets waard bent of juist overmatige schuldgevoelens.
Concentreren, nadenken en het maken van beslissingen is een lastige opgave.
Weinig eetlust met gewichtsverlies of verhoogde eetlust met gewichtstoename.

Ben ik depressief of overspannen?

Wanneer je depressieve gevoelens of depressie symptomen hebt, betekent dat niet meteen dat het om een depressie gaat. De symptomen van een depressie lijken veel op die van overspannen zijn of het hebben van een burn-out. Het is daarom belangrijk dat je de verschillen kent, want dan kun je gericht hulp gaan zoeken. 

Overspannen

Overspannen zijn is een gevolg van stress en overbelasting. Prestatiedruk speelt hierbij vaak een grote rol. Je bent niet langer overspannen zodra je de oorzaak van de stress wegneemt. Overspannen zijn is van korte duur en je herstelt hier snel weer van. Lang rondlopen met overspannenheid en de oorzaak niet wegnemen, kan uiteindelijk zorgen voor een burn-out. Mocht de overspannenheid niet weggaan na het oplossen van het probleem, dan is er mogelijk meer aan de hand. 

Burn-out

Een burn-out is, net als overspannen zijn, een gevolg van stress en overbelasting. Ook hierbij speelt prestatiedruk vaak een grote rol. Bij een burn-out zou je graag nog naar buiten gaan en leuke dingen ondernemen. Het probleem bij een burn-out is dat je er letterlijk de energie niet voor hebt. Je zou graag willen, maar je kunt het simpelweg niet. Een burn-out kan uiteindelijk uitgroeien tot een depressie.

Depressie

Een depressie ontstaat vaak door allerlei gebeurtenissen in je leven en komt bijna nooit voort uit prestatiedruk. Bij een depressie kun je de deur wel uit, maar wil je dat niet. Je hebt nergens zin in, bent somber en haalt nergens plezier uit. Uiteindelijk kunnen deze mentale klachten ervoor zorgen dat je ook fysiek niet meer de deur uit kunt.

Depressie test: thuis of bij de huisarts?

Misschien heb je nog geen depressie, maar wel last van depressieve klachten. Deze depressieve klachten kunnen uiteindelijk een depressie worden. Je kunt op het internet een depressie test doen, maar wanneer je last hebt van depressieve klachten, raden wij je aan om contact op te nemen met de huisarts. Deze zal je vervolgens helpen bij het krijgen van hulp

Omgaan met depressie

Blog homepage