Hoe je echt meer gaat bewegen

Wij mensen zijn niet geschikt voor een zittend bestaan. Toch is het zo dat we collectief te weinig bewegen. Je leest dit waarschijnlijk zittend achter je computer of telefoon. Je weet het wel, bewegen is gezond. Maar hoe doe je dat nu precies? Niet iedereen is namelijk geboren met de wil om elke dag in de sportschool te staan. Gelukkig hoeft dat ook niet per se. Genoeg beweging heb je al binnen 30 minuten per dag. En het is gemakkelijker dan je denkt.

meer-bewegen

Een leuker leven

Genoeg bewegen houd je gezond en fit. En wanneer je gezond en fit bent, heb je vanzelf een leuker leven. We bewegen te weinig. Veel mensen weten dan ook niet hoe goed hun lichaam hoort te voelen. Wanneer je voornamelijk stil zit, heb je een groter risico ziek te worden, heb je meer stress en een grotere kans op diabetes. Dit zijn allemaal gevolgen van een inactief leven die je vast al eens eerder hebt gelezen. Regelmatig bewegen heeft ronduit veel voordelen. Toch merk je dat het moeilijk is om meer beweging in je drukke leven te brengen. Dat begrijpen we. Hoe zorg je er dan toch voor dat je genoeg beweging krijgt?

Van ‘willen’ naar ‘doen’

Je bent toch zover dat je meer beweging in je leven wilt brengen. Een duwtje in de rug zou daarbij fijn zijn. Daarom helpen wij je een handje. Zoals je waarschijnlijk intussen weet, is bewegen gezond en dus belangrijk voor een gezonde levensstijl. Toch is bewegen niet de belangrijkste factor als het gaat om een gezond leven leiden. De juiste voeding is namelijk nog veel belangrijker. Te veel ongezonde voeding kun je niet simpelweg eraf sporten. Een gevarieerd voedingspatroon is daarom ontzettend belangrijk. En gezonde voeding hoeft niet duur te zijn.

Weet waarom je meer wil gaan bewegen

Om van een ‘willen’ naar een ‘doen’ situatie te gaan, is het belangrijk om te weten waarom je meer ‘wil’ bewegen. Misschien wil je simpelweg fitter zijn en die trap zonder hijgen op kunnen lopen. Of je wil graag je kinderen beter kunnen bijhouden in de speeltuin. Welke reden je ook hebt, probeer deze goed te onthouden. Schrijf ze bijvoorbeeld op in een boekje of zet een notitie in je telefoon. Zo kun jij jezelf, zelfs op lastige momenten, toch blijven motiveren.

Verwacht niet te veel van jezelf

Als je van nature geen fanatiek sporter bent, ga je dit ook niet zomaar worden. Ben eerlijk en zet je verwachtingen dus niet te hoog. Dat hoeft ook helemaal niet. Zelfs consistent kleine beetjes extra bewegen draagt al positief bij aan je gezondheid.

Maak het jezelf gemakkelijk

We snappen dat een actieve levensstijl moeilijk is als je een druk leven hebt. Er wordt voor volwassenen aangeraden om 150 minuten per week te spenderen aan matig intensieve activiteiten. Dit komt neer op 30 minuten per dag. Dat is leuk gezegd, maar in een druk leven vind je 30 minuten misschien lastig in te plannen.

Maak het jezelf daarom gemakkelijker dan het lijkt. Je hoeft die 30 minuten namelijk niet achter elkaar te doen. Deel ze bijvoorbeeld op in 3 x 10 of 6 x 5 minuten. Zo vind je door de dag heen stiekem toch veel momenten waarin je de mogelijkheid hebt even te bewegen.

Zorg dat je kleine stappen maakt

Het is belangrijk om klein te beginnen. Als je iemand bent die vooral een zittend bestaan leidt, verander je namelijk niet in één dag in een actieveling die niet stil kan zitten. Veel inactieve levens zijn uit gewoonte. En de meest effectieve manier om gewoontes te doorbreken, is door kleine aanpassingen te maken. Bedenk voor jezelf welke inactieve gewoontes je al snel kan ombuigen naar iets actievers.

  • Zet je auto verderop in de straat in plaats van pal voor je deur.
  • Ga 10 minuten wandelen tijdens je lunchpauze. Je zit immers al de hele dag op je bureaustoel.
  • Die lift in het gebouw is natuurlijk erg fijn. Traplopen is echter een uitstekende mogelijkheid om je hartslag omhoog te krijgen.
  • Zit je normaal gesproken tijdens het vouwen van de was, pak dan de strijkplank erbij en vouw het een keer staand.
  • Bel je altijd zittend? Loop een keer door het huis heen of maak een wandeling door je buurt. Via een webshop iets kopen is gemakkelijk. Je kunt er ook op uit gaan en fysiek de winkels afstruinen. Zo pak je zonnestralen mee en ondersteun je ook nog de lokale winkels.

Vind iets wat je leuk vindt

Genoeg bewegen is goed, meer bewegen is beter! Natuurlijk is het des te gezonder om een sport te beoefenen waar je plezier in hebt. Toch hoef je niet per se aan sporten te denken als het gaat om meer beweging. Zit je normaal gesproken vooral achter je computer te winkelen, ga er dan op een mooie dag een keer op uit naar fysieke winkels.

Zo kom je vast heel snel aan die 30 minuten beweging op een dag. Misschien heb je een vriend of vriendin die ook graag wat meer zou bewegen. Probeer dan samen activiteiten te doen waar jullie voor in beweging moeten komen. Daag elkaar uit bij een potje badminton of neem samen een proefles zumba. Samen bewegen is immers leuker dan alleen.