Hoe moeilijke eters toch gaan eten

Uiteraard willen alle vaders en moeders het liefst dat hun kleine zo gezond en veelzijdig mogelijk eet, maar helaas lusten sommige kinderen vrijwel niets. Groentes en fruit gaan bijna niet door het mondje en je bent bang dat je kind niet genoeg eet. Hoe krijg je een moeilijke eter dan toch aan het eten?

vader en dochter koken

Niet lusten, of…

Probeer na te gaan of het echt een kwestie is van niet lusten. Heeft je kind vlak voor de maaltijd nog veel gedronken of een tussendoortje gehad? Dan kan het zijn dat ie vol zit. Kinderen hebben natuurlijk nog maar een klein buikje waar niet veel in past. Probeer daarom te minderen in het aantal tussendoortjes dat je kind krijgt. Geef sowieso niet meer dan 4 tussendoortjes per dag.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Stel je voor: je zit in een restaurant en weet niet wat je wilt bestellen. Naast je geniet een vrouw overduidelijk van haar salade geitenkaas! Dan ben je waarschijnlijk sneller geneigd om dit ook te bestellen. Als zij er zo van geniet, zal het vast heel lekker zijn. Je kindje doet thuis aan de keukentafel precies hetzelfde. Zit jij overduidelijk te smullen van de groentes op je bord, dan zal je kindje zich er eerder aan wagen dan wanneer je het met een scheef gezicht naar binnen werkt.

Niet spelen met eten

Dit krijgen veel kinderen te horen, maar toch is het niet verkeerd om van eten soms een spelletje te maken. Zo associeert je kind eten al snel met iets positiefs. Serveer het eten bijvoorbeeld op een bord met vakjes en laat je kind er een spelletje van maken. Dit kun je doen door te vragen of ie elke hap van een ander vakje wilt of dat ie juist vakje voor vakje eet. Je kan het bord ook leuk opmaken. Het oog wil immers ook wat.

Zelf doen, samen doen!

Zodra je kind steeds meer zelf wil proberen, zal ie ook meer geïnteresseerd zijn in wat jij allemaal doet. Ook in de supermarkt en de keuken! Maak van het bezoekje aan de supermarkt een spannende speurtocht, vraag tijdens het koken of je kind mee kan helpen en laat hem of haar bijvoorbeeld tussendoor proeven. Zo is ie meteen bewust bezig met wat de maaltijd nu precies inhoudt.

Echt en puur eten

En daarmee wordt vers, kwalitatief eten bedoeld. Kant-en-klare maaltijden en fastfood zijn natuurlijk super gemakkelijk, vooral als je niet veel tijd hebt. Maar helaas wel meestal erg ongezond. Ze zitten namelijk vaak boordevol extra vet, suiker en zout. Erg zonde als je weet dat je die gerechten ook zelf kan maken, maar dan op een gezonde manier. Heb je geen inspiratie voor gezonde maaltijden? Wij helpen je.

Wat niet weet, wat niet deert

Wanneer je kind maar moeilijk hele stukken groenten en fruit eet, kun je het ook anders aanpakken. Maak bijvoorbeeld een keer pastasaus die boordevol verstopte groenten zit. Heeft je kind meer moeite met fruit eten? Maak dan een keer een smoothie. Pas wel op dat je hier niet opeens extra veel fruit in doet. Hierdoor kan je kind al snel te veel suiker binnen krijgen. Je kan er zelfs een smoothie maken met groente en fruit! Zo heb je meteen twee vliegen in een klap.

Ook een keer anders

De meeste moeilijke eters hebben vooral moeite met simpel klaargemaakte groente. Gekookte broccoli zonder verdere toevoegingen van saus of kruiden. Probeer daarom groente ook een keer anders klaar te maken. Gooi de groente een keer met een klein beetje olie en wat kruiden naar smaak in de oven. Smaakt direct heel anders dan wanneer je het kookt. Het kan ook helpen als het bord van je kind minstens één soort (gezond) eten bevat wat ie wel lekker vindt. Zo kan ie de ‘mindere’ smaken afwisselen met iets waar ie wel blij van wordt.

Geduld loont!

Misschien heb je het idee dat je inmiddels alles wel geprobeerd hebt. Je begint de neiging te krijgen je kind dan maar ongezond voedsel te geven wat ie wel lekker vindt. “Want zo krijgt ie in ieder geval nog iets binnen.” Probeer jezelf in dat geval toch echt aan te moedigen en niet op te geven.

Tijdens de eerste oefenhapjes kan het tot wel 10 keer proeven duren voordat je kind gewend is aan een smaak. Probeer ook niet gefrustreerd of boos te raken, maar houd het gezellig. Klets met je kind over de dag of over een ander onderwerp wat ie leuk vindt. En een complimentje is wel op zijn plaats als je kind dan eindelijk toch toegeeft.

En geen zorgen. Elke 5 tot 7 jaar verandert je smaak. Ook die van kinderen als ze opgroeien. Na die tijd heb je dus weer een nieuwe ronde en nieuwe kansen! Het belangrijkste is dat je kind een gezonde levensstijl opbouwt en een positieve relatie met eten. Zo maken ze op latere leeftijd ook vaker gezonde keuzes.