Van dreumes naar peuter: de basis van gezond eten

Leestijd: 4 minuten

De oefenhapjes gaan er vlot in en je kindje probeert steeds meer vaste voeding. Voor je het weet is je kindje al 1 jaar en eet ie mee met wat de pot schaft. De eerste jaren van een kind zijn fundamenteel voor de ontwikkeling. Zo ook voor het aanleren van een gezonde levensstijl. Hoe leer je je dreumes of peuter aan wat gezonde eetgewoontes zijn?

peuter-gezond-eten

Het bord hoeft niet leeg

Veel kinderen kregen vroeger mee dat wat op hun bord werd opgeschept ook echt op moest. Toch kan je kind prima zelfstandig bepalen wanneer ie vol zit. Als je kinderen ook voorbij het gevoel van ‘vol zijn’ laat eten, leert dit ze niet naar hun lichaam te luisteren. Veel volwassenen hebben de gewoonte om hun bord leeg te eten, ook als ze eigenlijk al vol zitten.

Dit kan echter leiden tot overgewicht. Laat je kindje dus bepalen wanneer ie vol zit. Jij bepaalt wel wat je kind eet, maar je kind mag bepalen hoe veel. Zo lang je kind goed groeit en actief is, kun je er vanuit gaan dat ie genoeg eet. Twijfel je? Vraag het dan voor de zekerheid na bij het consultatiebureau.

Etenstijd

Om ervoor te zorgen dat je kind niet te weinig of te veel binnen krijgt, is het belangrijk om vaste eetmomenten aan te houden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor drie hoofdmaaltijden per dag en twee snackmomenten. Zo weet je dreumes of peuter precies waar ie aan toe is. Plan de momenten in ieder geval ruim in. Een snack vlak voor een hoofdmaaltijd kan er namelijk voor zorgen dat er minder gegeten wordt.

Eten is eten

En dat betekent dat schermen het beste uit kunnen blijven tijdens een maaltijd, zowel voor de volwassenen als voor de kinderen. Dus geen televisie, telefoon of andere afleidingen. Gewoon even helemaal offline! Alle extra prikkels zoals geluiden of beelden kunnen namelijk erg afleiden tijdens het eten.

Het is voor je kindje, net als voor volwassenen, trouwens beter om de aandacht te richten op de maaltijd. Zo ontwikkelt je kindje een bewuste manier van eten. Even kletsen over de dag is natuurlijk wel belangrijk en daarnaast ook veel gezelliger dan met het hele gezin naar een beeldscherm te turen.

De wondere wereld van eten

Je kindje ontdekt na melk en oefenhapjes een hele nieuwe wereld. We hebben zo veel keuze uit alle soorten voeding en daar kun je opperbest gebruik van maken. Om je kindje een uitgebreid smakenpalet te laten ontwikkelen is het belangrijk om veel af te wisselen. Deins er dus niet voor terug om je kindje van alles te laten proberen. Het is immers een heel avontuur. 

Je kindje mag eten natuurlijk ook zelf uitproberen door te oefenen met een lepel of door het eten vast te pakken. Veel variatie in het eten zorgt er ook voor dat je kindje zo alle vitamines en mineralen voldoende binnen kan krijgen. Elk voedsel heeft immers weer andere voedingswaarden. Raakt je inspiratie al snel uitgeput? Kijk dan bij het voedingscentrum voor gezonde suggesties.

peuter-gezond-eten-2

Eten met de oogjes

Je kent het vast wel: als je eten mooi is opgediend, ziet het er meteen aantrekkelijker uit om te eten dan wanneer het er ongecontroleerd op gegooid is. Je kindje is hier niet anders in. Zorg er dan ook voor dat eten niet alleen voor het buikje, maar ook voor de ogen een feest is!

Van eten een visueel feest maken is niet moeilijk. Probeer bijvoorbeeld een dier te maken van pannenkoekjes of brood. Je kan het eten ook indelen op een bord met vakjes. Zo mag je kindje zelf kiezen of ie één vakje per keer opeet, of elke hap van een ander vakje! Hoe dan ook, er is altijd wel iets leuks van te maken. Op Pinterest kun je genoeg ideeën vinden.

Troosten met een knuffel, niet met eten

We worden blij van lekker eten. Als je kind verdrietig is, ligt iets lekkers geven al snel voor de hand. Toch kun je je dreumes of peuter beter troosten met iets anders dan eten. Als je kindje elke keer iets lekkers krijgt omdat ie verdrietig is, kan dit ertoe leiden dat ie dit op latere leeftijd ook doet.

Als dit ‘emotie-eten’ vaak gebeurt, kan dat leiden tot overeten en dus tot overgewicht. Wat natuurlijk niet gezond is. Denk daarom liever aan een sticker of simpelweg een dikke knuffel. Voor je het weet staat er weer een lach op het gezicht. En knuffels krijgen ze natuurlijk nooit genoeg!

De eetopvoeding van je kindje gaat natuurlijk niet altijd van een leien dakje. Dat zou ideaal zijn! Ouders krijgen wel eens te maken met kinderen die maar moeilijk de broccoli of worteltjes naar binnen schuiven. Wij geven je daarom tips hoe je ook de moeizame eters aan de gezonde maaltijden krijgt.