Hoe zorg je dat je puber gezond blijft eten?

Leestijd: 3 minuten

Je kleine dreumes groeit op. Voor je het weet heb je een tiener in huis. Eerst kon jij nog bepalen wat en hoe vaak je kind at. Nu is je kind oud genoeg om een eigen plan te trekken, inclusief eigen wil en eigen keuzes. Je merkt dat hij of zij zich steeds minder van je aantrekt. Er komt vaak veel op pubers af en je ziet de gezonde eetgewoontes vaak verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hoe zorg je er dan voor dat je puber toch gezond blijft eten?

pubers-gezond-eten

Een gezond thuis

Buiten de deur zal je puber verleid worden met ongezond eten. Is het niet door de ongezonde opties in de kantine, dan is het wel door vrienden die bij de supermarkt even wat lekkers halen. Zorg er daarom voor dat ze thuis vooral in aanraking komen met gezond eten. Zet bijvoorbeeld een schaal in de keuken met gezonde snacks.

Fruit of snackgroenten zijn dan waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. Eerlijk is eerlijk: fruit of groente zal niet altijd het verlangen naar (bijvoorbeeld) koekjes stillen. Kies daarom ook voor gezonde repen of zelfgemaakte (gezonde) baksels. Let met kant-en-klare repen goed op de ingrediënten. Aan veel snackrepen wordt extra suiker toegevoegd. Je kan ze uiteraard ook heel eenvoudig zelf maken!

Een goede basis is het halve werk

Thuis heb je een gezonde haven gecreëerd, maar je wilt graag dat je kind buitenshuis ook gezond blijft eten. Toch blijft je tiener ’s ochtends liever wat langer in bed liggen dan dat er tijd wordt vrijgemaakt om een gevarieerde en gezonde lunch klaar te maken. Het leven is immers al zo druk. Maak daarom de avond van te voren de lunch voor de dag(en) erna klaar.

Maak gezonde tussendoortjes, zoals snackrepen, bijvoorbeeld in een grote hoeveelheid. Zo heeft je hele gezin er profijt van. Dan hoef je ’s ochtends alleen nog maar het ontbijt te verzorgen. Het ontbijt is natuurlijk ook zoiets: probeer dit zo vaak mogelijk samen te doen. Zo start je gezin de dag meteen met een goede basis.

Werk samen

Je kind zal de, met liefde gemaakte, boterhammen heus wel een keer inwisselen voor een broodje kroket. Wie heeft dat immers niet gedaan toen ie nog een tiener was? Probeer daarom niet boos te worden, maar vooral het gesprek aan te gaan. Je denkt misschien dat tieners niks van hun ouders aannemen, maar niets is minder waar. Het Voedingscentrum geeft een goede kijk op hoe je het gesprek aan kan gaan.

Water, water, water

Tieners vinden frisdranken lekker. Helaas zijn het voornamelijk bronnen van loze voedingswaarden en bevatten ze onnodige calorieën. Zo torent de suiker- en calorie-inname al snel boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid uit. Vooral wanneer het gaat om meerdere glazen frisdrank per dag.

Probeer je kind te motiveren om vooral water en thee te drinken. Frisdrank mag natuurlijk ook, maar dan met mate. Maak bijvoorbeeld de afspraak om maximaal één glas frisdrank per dag te drinken. Tegenwoordig worden tieners graag gezien met een hippe waterfles. Koop daarom een duurzame fles. Deze kunnen ze makkelijk afwassen en keer op keer vullen met water.

Variatie is de sleutel

Een gezond voedingspatroon betekent niet dat je alleen maar gezond moet eten. Je tiener zal veel willen eten. Hij of zij zit immers in de bloei van het leven! Elke dag een boterham mee voor lunch kan al snel saai worden. Dit zorgt er al snel voor dat je tiener eerder naar iets ongezonds zal grijpen.

De meeste tieners kiezen sowieso vaak liever voor een lekkere vette hap dan een gezonde boterham voor lunch. In principe is dit niet erg. Verbieden werkt niet; laat je kind dus vooral af en toe iets ongezonds eten. Maar dan wel met mate. Kies bijvoorbeeld ook een keer voor een gezonder alternatief.