Sporten voor kinderen, wat werkt?

Kinderen bewegen graag, maar vaak niet genoeg. Terwijl genoeg bewegen goed is voor de gezondheid, de sociale en fysieke ontwikkeling en voor het ontplooien van vaardigheden. Bovendien is het belangrijk dat de calorieën die ze van gezonde voeding binnen krijgen ook weer verbranden. Doordat beeldschermen niet meer weg te denken zijn, zitten kinderen steeds meer stil. Beeldschermtijd is niet erg, maar een goede balans hierin is wel belangrijk. Bewegen kan ook nog eens leuk zijn. Je kinderen meer laten bewegen hoeft niet moeilijk te zijn.

Kinderen sporten

Genoeg bewegen

Het is steeds normaler om een aantal uur per dag aan een scherm gekluisterd te zijn. Is het niet op de telefoon, dan is het wel op de computer, tablet of televisie. Schermtijd is heus niet erg. Je kind leert namelijk ook op die manier vaardigheden en het zorgt voor ontspanning. Een te lange schermtijd is echter funest als je kind daardoor niet genoeg beweging krijgt. Zorg daarom voor een goede balans tussen de twee.

Probeer schermtijd te beperken tot ongeveer 1,5 uur per dag voor kinderen tot 10 jaar. Daarnaast dient je kind het beste minimaal 1 uur per dag te bewegen. Dit hoeft niet per se een intensieve sport te zijn. Denk bijvoorbeeld aan tikkertje of verstoppertje spelen of het uitlaten van de hond. Al deze activiteiten zijn beweging. Zo ontwikkelt je kind sterkte botten en spieren en zitten ze lekkerder in hun vel. Dat is een goede basis voor hun gezondheid.

Sporten leuker maken

Sporten hoeft absoluut niet saai te zijn. Sommige mensen zijn geboren sportievelingen, terwijl anderen sporten simpelweg niet zo leuk vinden. Toch is het voor uw kind belangrijk om ook buiten de reguliere gymlessen te blijven bewegen. Probeer daarom samen met je kind een sport te vinden die hem of haar leuk lijkt. Er is genoeg om uit te kiezen, dus je zal samen vast wel iets vinden.

Houdt je kind niet zo van sporten, probeer dan veel buiten te bewegen. Dat voelt minder als sporten en meer als plezierig spelen. Zo doen ze ook wat vitamine D op. Daarnaast hebben kinderen vaak genoeg energie. Daar waar wij vaak geen tijd of energie vinden om te sporten, is het voor kinderen heel gemakkelijk. Alle energie die zij in hun jonge levensjaren hebben, kunnen ze met bewegen prima kwijt.

Meer inspiratie om meer te bewegen

Je kinderen meer laten bewegen is dus eigenlijk best makkelijk. Kinderen uiten maar al te graag hun energie. Er is dan ook genoeg te bedenken om ze lekker te laten bewegen.

  • Samen naar school fietsen of wandelen is al een stukje extra beweging. Vaak ligt school op een prima loop- of fietsafstand. Zo komt je kind al snel aan 15 tot 20 minuten extra lichaamsbeweging per dag.
  • Spelletjes spelen is een vermakelijke manier van bewegen. Denk bijvoorbeeld aan hinkelen, tikkertje spelen of maak met simpele attributen een hindernis baan.
  • Samen een hut bouwen zorgt niet alleen voor een goede portie beweging, maar ook voor een goede les in teambuilding.
  • Maak er een disco van door de gordijnen dicht te maken, een discobal op te zetten en te dansen op de favoriete muziek van je kind.
  • Indoor speeltuinen zorgen er makkelijk voor dat jouw kind veel plezier beleeft. Met al het klimmen en klauteren komt je kind eenvoudig aan de dagelijkse portie beweging.