De voordelen van stoppen met roken

Met een betere gezondheid haal je letterlijk meer uit je leven. Roken is een van de factoren die je gezondheid het meest kan beïnvloeden. Wij mensen zijn echter gewoontedieren en vinden het daarom moeilijk iets te veranderen. Een derde van de Nederlandse rokers probeert te stoppen. Toch lukt het sommigen niet. Vreemd eigenlijk. Je krijgt er namelijk veel voor terug om één ding op te geven: je sigaret.

stoppen-met-roken

Stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch ligt het overal vol met tips en programma’s. Deze kunnen je een helpende hand toereiken. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van het stoppen met roken?

Een gezonder leven

Dat niet roken voordelen heeft, dat weet je inmiddels wel. Je wordt er in je omgeving namelijk vaak aan herinnerd. Maar wat houden de voordelen nu precies in? Kort gezegd wordt je leven een stuk gezonder. Al binnen 20 minuten!

20 minuten Je bloeddruk en hartslag daalt
12 uur Het niveau van koolstofmonoxide in het bloed is weer normaal.
12 weken Het risico op een hartaanval daalt en de longfunctie verbetert.
1-9 maanden Je rokershoest is weg en je hebt meer adem.
1 jaar Het verhoogde risico op coronaire hartzieken is gehalveerd
5 jaar Je hebt net zoveel kans om een beroerte te krijgen als een niet-roker.
10 jaar Het verhoogde risico op longkanker is gehalveerd.
15 jaar Het risico op hart- en vaatziekten is gelijk aan dat van een niet-roker.

Een beter leven

Niet alleen je gezondheid gaat erop vooruit wanneer je beslist te stoppen met roken. Bewust stoppen met roken geeft je ook een gevoel van onafhankelijkheid. Je hebt immers zelf besloten je leven beter en, bovenal, gezonder te leiden. Dat klinkt natuurlijk mooi. Maar wat in je leven verbetert er nu concreet wanneer je stopt met roken?

Betere conditie
conditie
Hoesten wordt minder, bewegen gaat makkelijker en ademhalen voelt vrijer. In alles zul je merken dat je longen schoner zijn dan voorheen.
Meer geld

meer-geld
Roken is duur. Dat weet je. Wanneer je stopt met roken bespaar je al snel € 1.500,- per jaar! Te bedenken wat je wel niet met dat geld kan doen. Zoveel kun je besparen.

Alles smaakt beter
alles-smaakt-beter
Wanneer je rookt, zorgen zeker 4.000 chemicaliën ervoor dat je smaak- en reukvermogen belemmerd wordt. Een week na je laatste sigaret verbetert dit al. Hoe lekker zal je favoriete maaltijd dan smaken?
Jongere huid
jongere-huid
Roken is één van de belangrijkste oorzaken van een verouderde huid. Wanneer je stopt met roken verbetert de doorbloeding in je huid. Zo ga je er dus alleen maar jonger uitzien.
Wittere tanden
wittere-tanden
Tabak zorgt voor vlekken op je tanden. Als je succesvol stopt met roken krijg je weer wittere tanden en een frissere adem. En de kans op een tandvleesaandoening is ook kleiner. Dat is fijn voor je tandverzekering.
Vrolijker
vrolijker
Onderzoek heeft het aangetoond. Zodra je gestopt bent met roken voel je je vrolijker. In het begin zal je dit nog niet zo veel merken. Na een tijdje voel je je echter weer een stuk blijer. En stabieler.
Meer verjaardagen
meer-verjaardagen
Het is geen geheim dat roken schadelijk is voor je gezondheid. Een roker leeft gemiddeld wel 10 jaar korter dan een niet-roker! Zoals eerder al beschreven zijn de risico’s na een jaar al gehalveerd! Dat is mooi. Dan zijn er nog meer verjaardagen om van het leven te genieten.
Vruchtbaarder
vruchtbaarder
Als niet-roker is het gemakkelijker om zwanger te worden. Je hele lichaam wordt er gezonder op. En de kans op een gezonde baby is ook veel groter. Dat is natuurlijk het belangrijkste.
Een gezond zin
gezond-gezin
Meeroken is vaak bijna net zo schadelijk voor de gezondheid als zelf roken. Door te stoppen verbeter je niet alleen je eigen gezondheid. Je beschermt zo ook de gezondheid van je familie en vrienden die niet roken.

Er zijn genoeg redenen om te stoppen met roken. Gemakkelijk zal het niet zijn, dat weten we. Daarom helpen wij je op weg. Dit is hoe je nu echt stopt met roken.