iPhone X review

Op zoek naar een nieuwe smartphone en wilt u de iPhone X vergelijken met andere smartphones? Wij helpen u graag op weg met deze review van de iPhone X. Maandelijks vergelijken onze smartphone-experts de nieuwste modellen van populaire smartphones. Lees hier ons oordeel over de iPhone X!

iPhone X Banner

Kleuren Zilver / Spacegray
Geheugen 64GB / 256GB
Gewicht 174 gram
Afmeting HxBxD 143,6 mm x 70,9 mm x 7,7 mm 
Display 5,8 inch OLED-display
Resolutie 2436 x 1125 pixels
Soort simkaart  Nano-SIM
Camera (achter)  12 megapixel (groothoek- & telelens)
Camera (voor) 7 megapixel (TrueDepth-camera)
Waterbestendigheid IP67 (tot 30 minuten en 1 meter diep)
Extra's NFC-chip + Face ID + Draadloos opladen

Unboxing de iPhone X: wat valt direct op?

“Ik heb de iPhone X als los toestel in de kleur Spacegray besteld. Bij het openen van de doos valt meteen op hoe strak en elegant deze telefoon is. De grote vraag: ‘waar is de homebutton gebleven?’ Maar daarover later meer. Het toestel ligt met 174 gram stevig, maar comfortabel in de hand. Een ding is gelijk duidelijk: Apple heeft het weer geflikt!”

Snel die powerknop indrukken en beginnen maar…

De vorm van het nieuwe model ziet er niet heel vernieuwend uit in vergelijking met de iPhone 6, 7 en 8. Maar zoals bij elke iPhone ligt ook dit model over 100 jaar nog als klassieker in het designmuseum. De innovatie van deze iPhone X zit ‘m vooral in de technische optimalisaties van het toestel. Zo scherp en helder als het scherm van de X zag u een iPhone nog nooit.”

Maar wat is er dan nog meer zo vernieuwd aan de iPhone X?

Het scherm van deze Apple smartphone beschikt eindelijk ook over OLED-technologie. Iets dat we van concurrent Samsung al jaren gewend zijn. Het grote voordeel: vanuit iedere hoek, ook in de zon, kunt u alles op het scherm goed zien. Dat is echt een hele vooruitgang. Zeker als u de LCD-display van vroeger gewend bent.

Geen homebutton op mijn iPhone? Ja, echt!

“De iPhone X, XS, XS Max en XR zijn de eerste Apple smartphones zonder homebutton. Heel even wennen natuurlijk, maar als u het eenmaal door hebt, wilt u nooit meer anders. Het scherm is eigenlijk een grote sneltoest geworden, waardoor u heel snel kunt schakelen tussen apps en het hoofdmenu. Super snel en vooral handig, want u heeft nooit meer last van een versleten/kapotte homebutton.”

Hoe ontgrendel ik mijn iPhone X dan?

“U heeft geen vingers meer nodig om uw iPhone te ontgrendelen. De iPhone X maakt gebruik van FaceID en dat werkt verrassend goed. Ik was eerst wat sceptisch, maar zelfs met een sjaal, bril en weinig licht herkent mijn iPhone X mij uit duizenden. Een leuke feature: als ik een Whatsapp-melding krijg, laat de smartphone alleen de inhoud zien als ik zelf op het scherm kijk. Zo kan niemand meer ongemerkt mijn berichten lezen. Super handig!"

Hoe zit het met die hap uit het scherm aan de bovenkant?

“Vroeger zag u aan de bovenkant alle notificaties, tijd en andere informatie. Die ruimte valt weg door de zogenaamde notch: het kleine zwarte blokje bovenaan het scherm waarin de selfiecamera is verwerkt. Op de iPhone X wordt alleen nog maar de tijd (links) en het accu-icoontje (rechts) vertoond. Een praktisch voordeel: er ontstaan hierdoor twee sneltoetsen waarmee u naar de notificaties of het bedieningspaneel navigeert.”

Drie verschillende camera’s, hoe zit het daarmee?

De iPhone X is uitgerust met drie verschillende cameralenzen. Een groothoeklens, een telelens en de TrueDepth-camera. Scherper dan dit gaan uw foto’s niet worden met een iPhone. Zelfs als u de zoomfunctie gebruikt, blijven foto’s superhelder. Hierin loopt de X flink voor op de XR. Dan heb ik het nog niet eens over de eindeloze mogelijkheden van de verschillende filters en effecten. Is Instagram en/of fotografie helemaal uw ding? Dan is de iPhone X echt een telefoon voor u.”

Ik ben nu een paar weken op pad met mijn iPhone X: zijn er ook nadelen?

Uiteraard zijn er wat verbeterpunten. De iPhone X is alleen beschikbaar in het zilver en donkergrijs. Jammer, want de XR is beschikbaar in zes verschillende kleuren. Die keuzevrijheid had ik bij dit toestel ook graag gezien. Daarnaast is de achterkant van glas in plaats van metaal. Dat betekent dat u extra zuinig en voorzichtig moet zijn . Een hoesje is bij de X dus eigenlijk verplicht.

Hoeveel ben ik dan kwijt aan deze smartphone? 

Kwaliteit, lees ook merkbeleving, komt bij Apple altijd tegen een flinke prijs. U bent al snel 1000 euro kwijt aan deze telefoon, maar gelukkig zijn er ook al goede refurbished modellen beschikbaar. U moet er dus iets voor over hebben, maar dan heeft u ook écht een vooruitstrevende smartphone. Precies, zoals we van Apple gewend zijn.” 

Meer weten over de nieuwe generatie iPhones? Lees ook onze iPhone XR review.

Blog homepage