Droogprogramma’s om energie te besparen

Een droger is verantwoordelijk voor maar liefst 7% van het totale energieverbruik in huis. De was drogen kost zo’n 4 tot 5 keer meer energie dan om het wasgoed te wassen. Het beste advies is dus om zoveel en zo vaak als het kan de was buiten of op een droogrek in een warme ruimte in huis te drogen. Door een waslijn te gebruiken in plaats van een droger kunt u € 80,00 tot € 110,00 per jaar aan elektriciteitskosten besparen. Toch zijn er ook op drooggebied mogelijkheden om te besparen op energie.

Besparen op energie begint met een goedkope energieleverancier. Kies voor energie met korting bij UnitedConsumers.

Direct besparen

Kies een energiezuinige droger

Energie besparen op wassen en drogen begint bij de aanschaf van een zuinig apparaat. Kies altijd voor een formaat dat past bij uw verbruik. Een goede vuistregel is om het laadvermogen van de droger te vergelijken met uw wasmachine, dan past al uw wasgoed er in één keer in. U kunt het energieverbruik van verschillende droogapparaten vergelijken met het energielabel. De meest zuinige droger is inmiddels verkrijgbaar met het energielabel A+++. De twee zuinigste machines zijn:

  • De warmtepompdroger is momenteel de zuinigste machine op de markt. Door speciale technologie wordt de warmte in de trommel steeds opnieuw gebruikt, waardoor deze niet opnieuw hoeft te worden verwarmd. En dat scheelt natuurlijk veel energie.
  • Een goede twee is de gasdroger of beter gezegd een gasverwarmde luchtafvoerdroger. Deze gebruikt gas in plaats van elektriciteit om de lucht te verwarmen. Het grote voordeel is dat de gasdroger ook meteen een stuk sneller verwarmt en dus ook sneller droogt.
Type droger Prijs* Energiekosten/jaar**
Warmtepompdroger energielabel A+++ € 1.270,00 € 15,00
Warmtepompdroger energielabel A++ € 1.010,00 € 20,00
Gasverwarmde luchtafvoerdroger € 1.020,00 € 20,00
Warmtepompdroger energielabel A+ € 830,00 € 25,00
Luchtafvoerdroger energielabel C € 370,00 € 60,00

Bron: MilieuCentraal
* gemiddelde aanschafkosten (2013).
** indicatie gebruikskosten, elektriciteitprijs 23 eurocent per kWh (prijspeil 2013) en gasprijs 65 eurocent per m3 (prijspeil 2013).

Energiezuinig drogen

  • Kies altijd voor een automatisch programma; dit ‘slimme’ programma meet het vochtgehalte in de trommel en stopt dus automatisch wanneer het wasgoed droog genoeg is.
  • Tijdklokdrogers zijn vaak goedkoper in de aanschaf, maar vaak veel duurder in het gebruik.
  • Centrifugeer de was op een hoog toerental (1200 is voldoende), zodat de was minder lang gedroogd hoeft te worden.
  • Zorg dat het pluizenfilter en de condensor goed schoon zijn. Als pluisjes en stofjes zich ophopen kan de wasdroger minder efficiënt werken en dat kost energie.

Meer energie bespaartips voor wassen en drogen

Hotfill systeem
Wasprogramma’s

> Alle energie bespaartips