Halogeenlampen: voordelen en nadelen

Van alle energiezuinige verlichting lijkt een halogeenlamp nog het meest op de traditionele gloeilamp. Halogeen wordt dan ook de verbeterde versie van de gloeilamp genoemd en is zuiniger met energie. U vindt halogeenlampen veel terug in inbouwspots en op plaatsen waar veel licht nodig is. Maar halogeen staat vooral bekend om zijn bijzondere fitting; twee puntjes die met een halve slag in de lamp kunnen worden geplaatst.

Energie besparen

Hoe werkt halogeen?

De werking van de halogeenlamp is vergelijkbaar met die van een gloeilamp. Een gloeidraad in de lamp wordt door middel van elektrische stroom tot een hoge temperatuur verhit, waardoor licht ontstaat. De draad wordt tegen verbranding beschermd door het glazen omhulsel van de lamp, waarin geen of weinig zuurstof aanwezig is. Door het gebrek aan zuurstof blijft de draad gloeien zonder dat deze verbrandt.

De glazen ballon van een halogeenlamp is gevuld met gas onder hoge druk, in tegenstelling tot de inhoud van een gloeilamp. Dit zorgt voor een langere levensduur van de gloeidraad, waardoor halogeenlampen veel langer meegaan dan gloeilampen. Halogeenlampen met infraroodcoating op het glas houden de warmte nog beter binnen en zijn dan ook 40% efficiënter dan gloeilampen.

Voor- en nadelen halogeenlampen

De halogeenlamp was lange tijd een succesvol alternatief voor de gloeilamp. Toch wordt geschat dat op termijn ook de halogeenlamp plaats zal moeten maken voor de superzuinige spaarlampen en led-lampen. Het grote voordeel van de halogeenlamp is de lichtkwaliteit: in vergelijking met veel energiezuinige (spaar)lampen zijn halogeenlampen een goed alternatief voor gloeilampen op plaatsen waar de juiste warmte en weergave van kleuren belangrijk zijn. Andere voordelen zijn:

  • De halogeenlamp brandt direct op volle sterkte.
  • Halogeenlampen zijn relatief goedkoop in aanschaf.
  • De halogeen gaat tot 40% langer mee dan een gloeilamp.
  • Halogeen heeft een goede lichtsterkte en een breed bereik.

Maar er kleven ook een aantal flinke nadelen aan het gebruik van halogeenlampen:

  • Hoewel halogeenlampen bijna een kwart zuiniger zijn dan gloeilampen, zijn het energievreters in vergelijking met spaarlampen of led-verlichting.
  • Om halogeenlampen op het lichtnet aan te sluiten, is altijd een transformator nodig.
  • Halogeenlampen worden snel heet en kunnen niet worden aangeraakt tijdens of vlak na het branden.

Meer informatie over energie besparen met verlichting:

Led-lampen
Gloeilampen
Tl-verlichting
Spaarlampen
Kerstverlichting

> Meer energie bespaartips voor verlichting
> Alle energie bespaartips