Sluipverbruik: zonde van de energie

Een koelkast moet natuurlijk altijd aan blijven staan om goed te kunnen koelen, maar een televisie of computer hoeft vaak niet altijd actief te zijn. Steeds meer apparaten maken gebruik van een stand-by modus, waardoor ze nooit helemaal worden uitgeschakeld. Deze apparaten verbruiken dus constant een kleine hoeveelheid energie. Dit wordt sluipverbruik genoemd, of ook wel lekkende elektriciteit. Dit is zonde van de energie, slecht voor het milieu en u kunt het eenvoudig voorkomen. Begin dus met energie besparen en let op sluipverbruik.

Wilt u gewoon goedkope energie? Kies dan voor energie met korting bij UnitedConsumers.

UnitedConsumers Energie

Stand-by

Sommige apparaten laten de stand-by stand zien door middel van een klein rood lampje, maar bij veel apparaten lijkt het alsof ze helemaal uit staan. Zelfs als u het apparaat met een knop uitschakelt kan het zijn dat het stroom blijft verbruiken. Een gemiddeld huishouden verspilt zo’n 450 kWh aan energie per jaar en dat kost al gauw € 100,-. De grootste boosdoeners in het sluipverbruik zijn:

  • Computers en laptops blijven ’s nachts vaak aan staan en de accu blijft altijd een beetje stroom verbruiken.
  • De oplader van een mobiele telefoon of tablet blijft doorladen ook als het apparaat allang is opgeladen.
  • De printer wordt tegelijk met de computer aangezet en staat de hele dag aan zonder dat er geprint wordt.
  • Een magnetron, oven en digitale televisieontvangers hebben vaak een elektronische klok, deze wordt constant gevoed.

Energie besparen? Voorkom sluipverbruik

U kunt eenvoudig energie besparen door sluipverbruik te voorkomen. Gebruik de uitknop, haal de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met een uitknop. Is het lastig om het apparaat helemaal uit te zetten? Gebruik dan een bespaarstekker; een handige uitvinding die tussen het apparaat en het stopcontact wordt geplaatst en stand-by verbruik voorkomt.

Meer energie bespaartips voor elektrische apparaten

Wilt u nog meer energie besparen op elektrische apparaten? Bekijk dan onze bespaartips of lees verder in onze artikelen over:

Schakelklok
Energielabel
Energiemeter
Bespaarstekker
LCD, led of plasma?
Grote energieverbruikers
Energiezuinige apparaten