Snelkookpan voor energie besparing in de keuken

In de gemiddelde keuken is een groot aantal apparaten te vinden. Iedereen heeft tegenwoordig wel een koelkast, een kookplaat en een (combi)magnetron. Bewust omgaan met energie in de keuken kan veel kosten besparen. Met een beetje oplettendheid en de juiste apparatuur kunt u zelfs energiezuinig koken. Een snelkookpan verkort de bereidingstijd van producten waardoor u energie bespaart.

Besparen op energie begint met een goedkope energieleverancier. Kies voor energie met korting bij UnitedConsumers.

UnitedConsumers Energie

Energie besparen: stoven en koken

Met de opkomst van snelle kant-en-klaar maaltijden en wokgerechten met een korte bereidingstijd, is de populariteit van de snelkookpan gedaald. Toch heeft een snelkookpan een aantal grote voordelen. De smaak van de ingrediënten en de vitamines blijft beter bewaard en u bespaart natuurlijk energie door het gebruik van een snelkookpan. De kooktijd vermindert met 1/3, waardoor u tot 70% aan gas en stroom bespaart. Dat is goed voor het milieu en voor uw energierekening.

Let op! Het duurt even voor de snelkookpan ‘op stoom’ is, het besparen van energie begint zodra de bereidingstijd ingaat. U kunt dus voornamelijk veel besparen op koken van gerechten met een lange kooktijd zoals stoofpot of bouillon.

Hoe werkt een snelkookpan?

Het woord zegt het al: met een snelkookpan kan voedsel sneller worden bereid. Dat komt door de hoge druk in de pan. Water kookt bij een gemiddelde druk (1 bar) bij 100 graden Celcius. Maar omdat het kookpunt van water afhangt van de druk, kan onder de hoge druk van een snelkookpan een temperatuur van meer dan 122 graden worden bereikt. Een snelkookpan wordt dan ook wel een hogedrukpan genoemd.

In de praktijk werkt het als volgt:

  1. U vult de pan met een klein laagje water, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel en de grootte van de pan.
  2. U plaatst de (verschillende) producten in rekjes en houders op de bodem van de pan.
  3. Sluit de pan en zet het deksel vast, zodat de pan kan worden verwarmd en de druk toeneemt.
  4. Wanneer de druk bereikt is, blaast de pan stoom af door de overdrukklep. Dit veroorzaakt een sissend geluid.
  5. Stel de warmte in zodat er steeds een klein beetje stoom blijft ontsnappen.
  6. Laat de pan aan het einde van de kooktijd rustig afkoelen en open de pan pas bij 100 graden (als het sissen is gestopt).

Meer informatie over energie besparen in de keuken

Energiezuinige kookplaat
Energiezuinige ovens

> Alle energie bespaartips