Standby-killer: nooit meer sluipverbruik

Een koelkast of een vriezer moet natuurlijk altijd aan staan om goed te functioneren. Maar bij de meeste apparaten is de stand-by stand zonde van de energie. Helaas kunt u niet bij ieder apparaat zien of het nog aan staat. Niet ieder apparaat heeft namelijk een indicatielampje. In veel gevallen gebruiken apparaten dus ook als ze uit staan onnodig veel stroom. Dat wordt sluipverbruik genoemd.

Zet uw apparaat helemaal uit

Gemiddeld verspilt een huishouden 450 kWh aan stroom door sluipverbruik. Dat kost al snel € 100,- per jaar en dat is natuurlijk zonde. Om energieverspilling te voorkomen kunt u het beste de stekker uit het stopcontact halen. Dat is lastig, en daarom zijn er tegenwoordig standby -killers die voor u het toestel helemaal uitzetten.

Het goedkoopst bent u natuurlijk uit met goedkope energie. Bij UnitedConsumers krijg u energie met korting.

Direct besparen

Hoe werkt een standby-killer?

Een standby-killer is een apparaat dat sluipverbruik voorkomt door het toestel helemaal uit te schakelen als het in de standby stand staat. Als u de afstandsbediening weer op het toestel richt, vangt de standby-killer het signaal op en zorgt ervoor dat het apparaat weer aanspringt. Plaats de standby-killer dus altijd in het zicht zodat het de signalen kan oppikken. De standby-killer gebruikt zelf zeer weinig stroom (minder dan 0,25 Watt). Er zijn verschillende soorten standby-killers:

  • Alleen voor tv met een enkele aansluiting.
  • Voor GSM en MP3-laders, die voorkomt dat het apparaat wordt doorgeladen.
  • Voor geschakelde apparaten, zoals computer met printer en kopieerapparaat.

De meeste standby-killers zijn verkrijgbaar vanaf € 15,-, waardoor ze zich vaak binnen een paar maanden alweer hebben terugverdiend.

Andere energiebesparende gadgets

Er valt altijd meer energie te besparen in huis dan u denkt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wilt u meer weten over energiebesparende gadgets? Lees dan onze artikelen over:

Ecobutton
Zonnelader
De Wattcher
Doucheradio op waterkracht