Subsidie voor energie: lokale regelingen

Als u wilt besparen op energie kunt u verschillende maatregelen nemen; net iets korter douchen, uw huis goed isoleren of een efficiënte cv-ketel aanschaffen. De ene maatregel vraagt om een wat grotere investering dan de andere. Maar gelukkig ondersteunt de overheid particulieren bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

Subsidie bij gemeente of provincie

Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden en subsidies om u tegemoet te komen in de kosten. Op landelijk niveau is bijvoorbeeld een tijdelijke verlaging van de btw ingesteld van 21% naar 6%. Maar ook provincies en gemeenten hebben speciale potjes om energiebesparende projecten te ondersteunen.

U kunt snel en gemakkelijk energie besparen met een goedkope energieleverancier.

Energie met korting

Subsidie voor isolatie

In sommige gevallen kunt u gebruik maken van lokale subsidieregelingen bij de provincie of gemeente.  Vaak vallen deze budgetten onder projecten als “Duurzaam wonen” of “Duurzame energie”. Lokale overheden willen huizenbezitters graag stimuleren om te investeren in de toekomst.

Veel gebouwen zorgen namelijk voor onnodig veel stookkosten omdat warmte ontsnapt langs muren, ramen en daken. Daarom wordt er op grote schaal geïnvesteerd in isolatie. Denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie. De subsidiebedragen kunnen sterk uiteen lopen, maar het loont vaak om te bekijken waar u recht op heeft.

Subsidie voor uw situatie

Provincies en gemeentes beheren hun eigen potjes en hanteren ook eigen voorwaarden en regels. Daarom is het raadzaam om de energiesubsidiewijzer te doen. U hoeft alleen uw woonplaats in te voeren en krijgt dan direct te zien welke subsidies in uw gemeente en provincie aangeboden worden. Niet alle gemeenten geven alle subsidieregelingen door, dus bekijk ook altijd de pagina van de gemeente zelf. Daar vindt u vaak nog meer actuele regelingen en informatie.

Let op: omdat er vaak een maximum totaalbedrag wordt gehanteerd, geldt voor de meeste subsidies op = op. Zorg dus dat u er op tijd bij bent, en dien altijd zo snel mogelijk uw verzoek in.

Meer subsidies

Bij investeringen en verbouwingen gaat het vaak om grote bedragen. Ook daar is aan gedacht. Overheden, banken en financiële instellingen bieden vaak speciale financieringsregelingen voor energiebesparende maatregelen. Dit zijn aantrekkelijke leningen met lage rente, ook wel energiebesparingskrediet genoemd. Wilt u meer weten over subsidieregelingen? Lees dan ook onze artikelen over: