Lagetemperatuurverwarming bespaart energie

In tijden van economische crisis willen steeds meer mensen besparen op energie. Toch laten we het te vaak bij het oude, want goed is toch gewoon goed? Neem bijvoorbeeld de verwarming; al zeker een halve eeuw maken we gebruik van dezelfde techniek als het gaat om centrale verwarming.

Cv-ketel is niet altijd efficiënt

Oudere installaties gebruiken vaak veel energie, en zijn helemaal niet zo efficiënt. Dat is niet zo omdat veruit de meeste energie wordt verbruikt aan het verwarmen van ons huis. Gelukkig zijn er vele nieuwe mogelijkheden en technieken om beter met warmte om te gaan. Bijvoorbeeld met een lagetemperatuurverwarming.

Besparen op energie begint bij UnitedConsumers. Kies voor goedkope energie, kies voor energie met korting.

Direct besparen

Hoe werkt een lagetemperatuurverwarming (LTV)?

Om een ruimte te verwarmen wordt warm water uit de ketel door de leidingen en radiatoren door het huis gepompt. Het enige verschil tussen lagetemperatuurverwarming en gewone verwarming is, jawel, de temperatuur in de leidingen. De naam zegt het al: lagetemperatuurverwarming (LTV) kan met een veel lagere temperatuur (tot maximaal 55 graden) warmte afgeven dan een standaard radiator (80 graden). De radiatoren van een LTV zijn vaak wat groter dan een standaard radiator en gebruiken minder water in de leidingen. Zo verbruikt u een stuk minder energie voor het verwarmen van dezelfde ruimte.

Voor- en nadelen LTV

Het grote voordeel van lagetemperatuur verwarming is natuurlijk de energiebesparing. De uiteindelijke besparing is sterk afhankelijk van uw verwarmingsinstallatie en dus verschillend voor een cv-ketel, combiketel en hr-ketel. U kunt in ieder geval de temperatuur 2 graden lager instellen dan u gewend bent en vanwege de lage temperatuur hoeft uw cv-ketel veel minder hard te werken. En dat scheelt altijd. Andere voordelen van LTV zijn:

  • Constante temperatuur; de radiatoren verwarmen de ruimte voortdurend.
  • U hoeft de thermostaat niet meer in te stellen, want de temperatuur blijft stabiel.
  • Minder stof; LTV geeft veel minder stof af aan de lucht dan ‘standaard’ radiatoren.

Het belangrijkste nadeel is dat de LTV een langere opwarmtijd heeft. Het is dus minder geschikt voor ruimtes die u niet altijd warm wilt hebben.

  • Let op: Zorg voor een optimale isolatie van uw huis. Anders kan het LTV-systeem niet goed functioneren en verliest u warmte uit de zorgvuldige verwarmde ruimtes.

Bespaar op energie: meer over verwarming

Met onze energie bespaartips kunt u eenvoudig besparen op energie. De lagetemperatuurverwarming kan worden aangesloten op verschillende verwarmingssystemen. Het rendement hangt af van het soort ketel dat u heeft. Informatie over efficiënte ketels en andere mogelijkheden om te besparen op verwarming vindt u in onze artikelen over: